Rapport:
Børnefattigdommen er steget med 10 procent under coronakrisen

Hjem » Rapport: Børnefattigdommen er steget med 10 procent under coronakrisen

Udgivet d. 9/12/2021

Coronakrisen udfordrer årtiers fremskridt, fastslår UNICEF i en ny rapport. Pandemien har sendt 100 millioner børn ud i fattigdom og udløst den største krise for børn i organisationens 75 års historie.

Coronapandemien har på stort set alle parametre sat udviklingen for verdens børn tilbage. Sådan lyder den foruroligende konklusion i en ny rapport fra UNICEF, der udkommer i forbindelse med børneorganisationens 75 års jubilæum lørdag.

UNICEF estimerer, at pandemien fra 2019 til 2021 har sendt 100 millioner børn ud i multidimensional fattigdom. Det svarer til en stigning på 10 % og betyder, at 1,1 milliard børn i dag mangler adgang til mindst én basal fornødenhed – herunder uddannelse, sundhedsydelser, den rette ernæring, sanitet og vand.

Herudover viser den nye rapport ‘Preventing A Lost Decade‘, at antallet af børn, der sulter, står uden for skolen og udsættes for børnearbejde stiger. Det sker, alt imens antallet af børn, som får nok mad og har adgang til sundhedsydelser og vaccinationer, falder. I 2020 fik mere end 23 millioner børn ikke basale vacciner mod eksempelvis polio og mæslinger – en stigning på næsten 4 millioner sammenlignet med 2019 og det højeste antal i 11 år.

Côte d'Ivoire, 2020. Foto: Frank Dejongh/UNICEF

”COVID-19 har udløst den største krise for børn i UNICEFs 75 års historie”, fastslår kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark, Jakob Colville-Ebeling, og uddyber:

”Pandemien har sat gang i en negativ spiral, som risikerer at sætte hårdt tilkæmpede fremskridt for børnene tilbage og stå i vejen for opfyldelsen af FN’s Verdensmål inden 2030. Samtidig trues børns basale rettigheder også mange steder af klimakrisen. Det gælder eksempelvis retten til skolegang, lægehjælp og rent vand. Vi står åbenlyst ved en skillevej, hvor verdens ledere må stå sammen om at finde løsninger. Hvis ikke det lykkes, vil marginaliserede og udsatte børn blive ramt hårdest.”

India, 2020. Foto: Singh/UNICEF.

Download

Find rapporten her:

Download
COVID-19 har udløst den største krise for børn i UNICEFs 75 års historie
Jakob Colville-Ebeling, kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark

Børn bør komme i første række for investeringer

UNICEF advarer i rapporten om, at vejen til at genvinde tabt terræn efter pandemien kan blive lang. Vurderingen er, at det i bedste fald vil tage 7-8 år at nå tilbage til det niveau, som børnefattigdommen lå på før corona.

For at skabe den bedst mulige fremtid for verdens krise- og konfliktramte børn, opfordrer UNICEF regeringer og donorer til at:

  • Investere i at yde børn social beskyttelse og genoprette samfund.
  • Støtte UNICEF i distributionen af COVID-19-vacciner under COVAX-samarbejdet, så pandemien kan afsluttes, og den alarmerende udvikling indenfor børns sundhed og ernæring kan vendes.
  • Genopbygge bedre ved at sikre kvalitetsuddannelse, beskyttelse og støtte til mental sundhed for alle børn.
  • Hjælpe med at styrke børn og deres omgivelsers modstandsdygtighed overfor fremtidige kriser – blandt andet ved at investere i forebyggelse af og langsigtede løsninger på eksempelvis madmangel og klimaforandringer.

”UNICEF blev stiftet på et bagtæppe af fattigdom og sult lige efter Anden Verdenskrig, og siden har vi under væbnede konflikter, naturkatastrofer og humanitære kriser været der for verdens børn. Vi lykkedes med at skabe sundere og sikrere liv for mange, og vi vil fortsat stræbe efter at skabe en verden, hvor børn har mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. Men det kræver, at regeringer, civilsamfund og erhvervsliv også påtager sig et ansvar og sætter børnene først. Kun sammen kan vi bygge videre og sikre de resultater, som vi gennem 75 år har opnået,” siger Jakob Colville-Ebeling.

Madagaskar, 2020. ©UNICEF

UNICEF Danmark for alle verdens børn

PRESSEKONTAKT

Julie Kauffmann, pressemedarbejder
UNICEF Danmark

Tlf. 23 71 18 64
E-mail: JRKauffmann@unicef.dk

Hjælp os med at beskytte børn mod corona-virus

Støt nu