Støt børnene i Ukraine

Vinterkulden er livstruende

Støt nu

Hjælp børnene i Ukraine

Sønderbombede huse, knuste ruder og ingen elektricitet. Børn søger tilflugt i iskolde kældre. De har akut brug for vintertøj, tæpper og tryghed, så de kan klare sig gennem vinteren.

Frosten er livsfarlig

Vinteren har for alvor ramt Ukraine, og med temperaturer, der har kurs mod 20 frostgrader, er vinteren ikke bare kold – den kan være dødbringende. Især for børnene.

Når krigen samtidig har lagt store dele af landets bygninger og infrastruktur i ruiner, er det bydende nødvendigt, at børn i Ukraine får hjælp til at holde varmen. De har brug for både varmt vintertøj, støvler og tæpper. Og du kan gøre en forskel allerede i dag!

Støt børnene nu – de har brug for hjælp!

Sådan har vi blandt andet hjulpet børnene i Ukraine

 • 8,76 millioner mennesker har modtaget humanitær bistand i 2023 – heriblandt 2,96 millioner børn
 • 5 millioner børn og kvinder i Ukraine har fået adgang til primær sundhedspleje i UNICEF-støttede faciliteter og gennem mobile teams.
 • 5,4 millioner mennesker har fået adgang til rent drikkevand.
 • 2,5 millioner mennesker har fået hjælp til mental sundhed og psykosocial støtte.
 • 1,3 millioner børn har fået adgang til uddannelse.

Situationen i Ukraine

Ruslands invasion af Ukraine har sendt knap 6 mio. mennesker på flugt. De har efterladt hjem, venner, legetøj og familiemedlemmer. Andre er blevet, men lever med en konstant frygt for fremtiden og må gemme sig i undergrundsbaner i ly for bomber, våben og vold.

Uanset hvad deres situation er, er børnene dybt traumatiserede og ofre for en krig, de ikke selv har nogen indflydelse på. Familier er rædselsslagne, i chok og desperate efter normalitet og sikkerhed.

Vi er stadig massivt til stede og giver nødhjælp og beskyttelse til børnene

UNICEF arbejder for de børn, der fortsat har brug for vores hjælp. Uanset om de befinder sig inden for Ukraines grænser, eller i et af de 19 omkringliggende lande, der alle har og stadig tager imod ukrainske flygtninge.

Lige nu leverer vi nødhjælp i form af medicin, mad, tøj og andre nødhjælpsforsyninger som generatorer og varmepumper. Samtidig har vi mobile teams, der yder undervisning, legestue, lægehjælp og psykosocial støtte i nærheden af krigens frontlinjer.

Børn har været tvunget til at forlade hjem, venner, legetøj og familiemedlemmer. De står nu over for usikkerhed om fremtiden. Denne ustabilitet berøver børn deres fremtid – traumer og frygt kan have langvarige indvirkninger på børns fysiske og mentale sundhed.

 • Afshan Khan
 • UNICEF

Sådan hjælper vi Ukraines børn!

UNICEF er til stede i over 190 lande og territorier verden over – også i Ukraine.

730 dages mareridt

Ukraines børn har nu udholdt 2 års ubarmhjerteig vold og utænkelige tab siden eskaleringen af krigen i februar 2022.

Bomberne har smadret børnehaver, skoler, hospitaler og adgangen til vand og energi. Det har efterladt børnene alene, uden adgang til alle de ting, vi herhjemme tager for givet.

UNICEF fortsætter med at kæmpe for børns humanitære rettigheder – deres ret til uddannelse og sundhedspleje og til at få dækket helt basale behov som rent drikkevand, mad, varme og psykologisk tryghed.

Men vi kan ikke hjælpe børnene alene. Vi har brug for din støtte.

Børn mærkes for livet

9-årige Alina har de sidste mange måneder boet sammen med sin familie i en mørk, fugtig underjordisk parkeringsplads. Selvom parkeringspladsen giver en vis beskyttelse for luftangreb og skud, er den ikke egnet til at bo i. Alinas forældre har gjort deres bedste for at gøre det hjemligt – de har bygget træsenge af kasser og brugt forlængerledninger til strøm, så de kan drikke te og have varmeovne. Men der er stadig koldt, og telefon- og internetforbindelsen er meget dårlig.

“Jeg kan ikke lide den her fugt, støv og kulde,” siger Alina. “Når jeg sover, skal jeg have uldtights på, varme bukser og en frakke. Og det er alligevel ikke nok, jeg er altid kold.”

På grund af den dårlige internetforbindelse, er det næsten umuligt for Alina at komme med i Zoom-undervisning. Derfor studerer hun ofte oppe i familiens lejlighed, men lektionerne bliver konstant afbrudt af sirener, der varsler luftangreb.

“Jeg håber virkelig, at krigen snart slutter, så vi kan gå frit udenfor, og der ikke vil være nogen sirener eller eksplosioner. Jeg vil bare gerne have en pause fra det.”

Krigen i Ukraine har forårsaget betydelig stress og angst for mange børn. Derfor har UNICEF udviklet et digitalt læringsunivers for omsorgspersoner, så de kan håndtere de traumer, som Ukraines børn har været vidne til efter mere end 1 år med krig, hvor de har gennemlevet bl.a. flugt, eksplosive angreb og luftalarmsirener.

Vi må ikke glemme Ukraines børn – de har brug for vores hjælp

4,1 mio. ukrainske børn har akut brug for hjælp

3,9 mio. børn er flygtet fra Ukraine

1,2 mio. ukrainske børn har brug for hjælp til at modtage undervisning

9,6 mio. mennesker har brug for hjælp til at få adgang til rent vand, sanitet og hygiejne

Siden krigen brød ud estimeres det, at mindst 1.820 børn i Ukraine er blevet dræbt eller såret.

3,7 mio. mennesker er internt fordrevne i Ukraine.

2 mio. mennesker i Ukraine har brug for økonomisk støtte

3,2 mio. børn har brug for bl.a. nødhjælp og humanitær støtte, herunder sundhedshjælp.

Giv den mest effektive hjælp!

Alle bidrag gør en kæmpe forskel, men vælger du at støtte vores arbejde fast, giver du den bedst tænkelige hjælp. Den faste støtte gør nemlig, at vi har mulighed for at planlægge og effektivisere hjælpearbejdet. Den faste støtte gør også …

 • … at vi kan være til stede i mere end 150 lande, og derfor kan rykke hurtigt ud med nødhjælp, når en katastrofe rammer, som det eksempelvis var tilfældet i Ukraine.
 • … at der frigives flere penge til selve hjælpearbejdet, fordi UNICEF kan spare på udgifterne til at samle penge ind. Det kan være helt afgørende i en situations som Ukraines, hvor konflikten har varet længe og fortsat ikke er afsluttet.
 • … at vi kan arbejde langsigtet med vores indsatser og bringe mennesker ud af fattigdom – også i fremtiden. Vi kalder det hjælp til selvhjælp.
 • … at vi kan gøre en livsforandrende forskel for rigtig mange børn i hele verden, også Ukraines børn, selv hvis verdens kameraer ikke peger på dem.

Mere om situationen i Ukraine

Siden krigen brød ud estimeres det, at 1.148 børn i Ukraine er blevet dræbt eller såret. Mange millioner er drevet på flugt – nogle internt i landet andre på tværs af landegrænser – uden vished for, hvornår de kan vende hjem. Familier er blevet splittet ad og hjem, skoler, hospitaler og veje er jævnet med jorden.

Krigen i Ukraine har medført store ødelæggelser af den kritiske infrastruktur, hvilket påvirker forsyningen af vand, varme og elektricitet. Det kan betyde, at endnu flere er tvunget til at forlade deres hjem. Således er situationen i Ukraine fortsat kritisk og der er stadig akut brug for hjælp.

UNICEF var til stede i Ukraine før krigen brød ud og har derfor hurtigt kunne udvide vores indsats i landet. Vi hjælper de mange millioner af børn, som er påvirket af konflikten.

Vi er fortsat til stede i både Ukraine og nabolandene, hvor vi bl.a. hjælper med husly, mad og drikke, sundhedshjælp, adgang til rent drikkevand, psykosocial støtte. Derudover arbejder vi for at genskabe kontakten mellem familiemedlemmer, som er blevet adskilt.

UNICEF sørger i øjeblikket for vinterhjælp, som bl.a. består af varmt tøj og tæpper samt generatorer og varmepumper. Desuden leverer vi kontantbeløb til ukrainske familier og sørger for undervisning, medicin og yder psykosocial støtte til børn, der er påvirket af krigen.

Din støtte spiller en kæmpe rolle i kampen for at hjælpe de ukrainske børn. Uden dig ville vi ikke være i stand til at hjælpe som vi gør. Læs mere om hvordan UNICEF med din donation hjælper børnene.

Krigen er ikke slut, og hver dag er der børn, der har brug for hjælp. For 198 kr. kan du for eksempel sørge for, at 34 ukrainske børn bliver fuldt vaccineret mod mæslinger, for 346 kr. kan du give et komplet sæt varmt vintertøj til 2 ukrainske børn og for 598 kr. kan du sende en nødhjælpspakke med varme og næring afsted til mindst 4 børn i Ukraine, som har mistet alt på grund af krigen.

Før den 24. februar 2022:Den 28. november 2021 meddelte Ukraine at Rusland havde opmarcheret op mod 92.000 soldater, som frygtedes at skulle bruges til invasion. Kort efter afviste Rusland påstanden og krævede juridisk garanti for at forsvarsalliancen, NATO, aldrig må optage Ukraine i alliancen. USA nægtede dog at give denne garanti.

Torsdag den 24. februar 2022:Ruslands præsident, Vladimir Putin, indleder sin invasion af Ukraine.

24. februar 2022 – 24. februar 2023Siden den 24. februar 2022 er en lang række ukrainske byer blevet bombet. Flere byer er kommet under russisk kontrol. Nogle byer er senere blevet genvundet af ukrainerne.

7,9 millioner civile er flygtet over de ukrainske grænser for at komme i sikkerhed. Størstedelen er kvinder og børn da næsten alle mænd mellem 18 og 60 år ikke må forlade Ukraine, fordi de skal bruges til militær hjælp og skal kunne stå klar til kamp ved frontlinjen. Derudover har mange millioner ukrainere været tvunget til at forlade deres hjem for at rejse til et andet sted i Ukraine. Omkring to tredjedele af alle ukrainske børn har forladt deres hjem.

De vestlige lande har fra krigens begyndelse fordømt angrebet på Ukraine. Landene har derudover indført sanktioner for at svække Rusland. Sanktionerne indebærer bl.a. lukning af luftrum for russiske fly og udelukkelse af russiske banker fra betalingssystemet SWIFT.

Krigen i Ukraine har medført den hurtigst voksende flygtningekrise i Europa siden 2. Verdenskrig. Børn der flygter fra krigen, er i forhøjet risiko for menneskesmugling og udnyttelse. Derudover har Ruslands angreb på energiinfrastrukturen i Ukraine medført at næsten alle børn i Ukraine ‘; tæt på 7 millioner børn ‘; ikke har adgang til vedvarende elektricitet, varme og vand, hvilket er specielt kritisk i vintermånederne hvor temperaturerne kan komme helt ned på -20 grader.

Krigen er derudover med til at påvirke mere end 5 millioner børns uddannelse. Tusindvis af skoler er blevet bombet, og mange forældre tør ikke sende deres børn i de skoler der ikke er blevet bombet, i frygt for at de bliver det.

Siden februar 2022 er 1.148 uskyldige børn blevet dræbt eller såret i Ukraine. Endnu flere børn oplever psykiske traumer som blandt andet kan medføre at børnene får angst.

Alle børn skal overleve og trives, lære og uddannes og have en fair chance i livet. Desværre er en af konsekvenserne ved krigen i Ukraine at alt for mange ukrainske børn ikke har én eller flere af de nævnte rettigheder på nuværende tidspunkt.

Mest hjælp for pengene

Sådan bruger vi pengene – se hvad din støtte går til