Hjælp børnene i Ukraine

Støt børnene i Ukraine

- De har stadig brug for hjælp!

Hver måned kan dine 299 kr. sende en nødhjælpspakke afsted til mindst 2 børn.

Hver måned kan dine 199 kr. sørge for rent vand til over 2000 børn i en uge.

Hver måned kan dine 99 kr. sørge for at 17 børn bliver fuldt vaccineret mod mæslinger.

Dine 897 kr. kan sende en nødhjælpspakke med varme og næring afsted til mindst 6 børn.

Dine 430 kr. kan hjælpe 20 ukrainske børn i skole med en skoletaske.

Dine 299 kr. kan sørge for rent vand til over 3000 børn i en uge.


 

Ukraines børn har stadig brug for hjælp

Over et år med krig i Europa har vendt op og ned på hverdagen for flere millioner af mennesker – i særdeleshed den Ukrainske befolkning. I mere end et år har de ukrainske børn oplevet vold, traumer, tab og ødelæggelse, og set ting, som kun de færreste kan forstille sig. Og det er ikke slut endnu.
Støt Ukraine!

3-årige Diana gemmer sig for bomber og kugleregn i en mørk, fugtig kælder. Mange børn er allerede blevet såret og dræbt i byen, så hendes mor, Tetiana, frygter for fremtiden.

Situationen i Ukraine

Mere end et år efter Ruslands invasion af Ukraine er situationen i landet kun blevet værre. 3,9 mio. ukrainske børn er flygtet og har efterladt hjem, venner, legetøj og familiemedlemmer. Andre er blevet, men lever med en konstant frygt for fremtiden og må flygte eller gemme sig i undergrundsbaner i ly for bomber, våben og vold.

Uanset hvad deres situation er, er børnene dybt traumatiserede og ofre for en krig, de ikke selv har nogen indflydelse på. Familier er rædselsslagne, i chok og desperate efter normalitet og sikkerhed.

Støt børnene nu – de har stadig brug for hjælp!

 

Vi er stadig massivt til stede og giver nødhjælp & beskyttelse til børnene

UNICEF arbejder stadig i døgndrift for de børn, der fortsat har brug for vores hjælp. Uanset om de befinder sig inden for Ukraines grænser, eller i et af de 19 omkringliggende lande, der alle har og stadig tager imod ukrainske flygtninge.

Lige nu leverer vi nødhjælp i form af medicin, mad, tøj og andre nødhjælpsforsyninger som generatorer og varmepumper. Samtidig har vi mobile teams, der yder undervisning, legestue, lægehjælp og psykosocial støtte i nærheden af krigens frontlinjer.

Ukraines børn har stadig brug for hjælp

Støt dem nu!
Børn har været tvunget til at forlade hjem, venner, legetøj og familiemedlemmer. De står nu over for usikkerhed om fremtiden. Denne ustabilitet berøver børn deres fremtid - traumer og frygt kan have langvarige indvirkninger på børns fysiske og mentale sundhed.
Afshan Khan, UNICEF
Ukrainerne mangler tøj, mad, vand, varme, sikkerhed og har brug for nødhjælp. Med din hjælp, får vi de midler, vi har brug for til at hjælpe de ukrainske børn. Der er flere forskellige støttemuligheder, og det er helt frivilligt hvilket beløb du ønsker at donere. Hvis du støtter UNICEF finansielt, sørger vi for at din donation hjælper, der hvor der er mest brug for det. Du spiller dermed en kæmpe rolle for Ukraine og for de ukrainske børn.

 

Mere en et år med krig – sådan har vi hjulpet børnene

 • Næsten 5 millioner børn og kvinder i Ukraine har fået adgang til primær sundhedspleje i UNICEF-støttede faciliteter og gennem mobile teams.
 • Mere end 4,6 millioner mennesker har fået adgang til rent drikkevand.
 • Næsten 1,6 millioner mennesker har modtaget kritiske vand-, sanitets- og hygiejneforsyninger.
 • UNICEF-støttede mentale sundheds- og psykosociale støtteinterventioner har nået 2,9 millioner børn og omsorgspersoner.
 • 35.000 kvinder og børn er blevet nået af UNICEF-støttede kønsbaserede voldsforebyggelse, risikoreduktion og responstjenester.
 • Næsten 1,5 millioner børn har fået adgang til formel eller ikke-formel uddannelse.

Læs mere om, hvad vi gør for Ukraines børn

De ukrainske børn, er de største ofre i konflikten. De fortjener at løbe rundt og lege med deres venner, at bo i et trygt hjem, og at kunne gå i skole på normalvis. Alt det der normalt giver dem livsglæde er taget fra dem, og er blevet erstattet med krig, våben, vold og død. De fortjener sikkerhed og ikke at bo i en mørk, fugtig og underjordisk parkeringskælder, som 9-årig Alina har gjort de sidste mange måneder. Der er under al kritik. Børn skal ikke være ofre for krig. Børn skal være børn.

BØRN MÆRKES FOR LIVET

9-årige Alina har de sidste mange måneder boet sammen med sin familie i en mørk, fugtig underjordisk parkeringsplads. Selvom parkeringspladsen giver en vis beskyttelse for luftangreb og skud, er den ikke egnet til at bo i. Alinas forældre har gjort deres bedste for at gøre det hjemligt – de har bygget træsenge af kasser og brugt forlængerledninger til strøm, så de kan drikke te og have varmeovne. Men der er stadig koldt, og telefon- og internetforbindelsen er meget dårlig.

“Jeg kan ikke lide den her fugt, støv og kulde,” siger Alina. “Når jeg sover, skal jeg have uldtights på, varme bukser og en frakke. Og det er alligevel ikke nok, jeg er altid kold.”

På grund af den dårlige internetforbindelse, er det næsten umuligt for Alina at komme med i Zoom-undervisning. Derfor studerer hun ofte oppe i familiens lejlighed, men lektionerne bliver konstant afbrudt af sirener, der varsler luftangreb.

“Jeg håber virkelig, at krigen snart slutter, så vi kan gå frit udenfor, og der ikke vil være nogen sirener eller eksplosioner. Jeg vil bare gerne have en pause fra det.”

Giv en donation til Ukraine og hjælp børn som Alina

nødhjælp

Krigen i Ukraine har forårsaget betydelig stress og angst for mange børn. Derfor har UNICEF udviklet et digitalt læringsunivers for omsorgspersoner, så de kan håndtere de traumer, som Ukraines børn har været vidne til efter mere end 1 år med krig, hvor de har gennemlevet bl.a. flugt, eksplosive angreb og luftalarmsirener.
Serhiy Shkarlet, Uddannelse- og Videnskabsminister i Ukraine

 

Vi må ikke glemme Ukraines børn – de har stadig brug for vores hjælp

 • 7,1 mio. ukrainske børn har akut brug for hjælp.
 • 3,9 mio. børn er flygtet fra Ukraine.
 • 5,7 mio. ukrainske børn har ikke længere samme adgang til uddannelse
 • 1,5 mio. ukrainske børn er efterladt i risiko for psykiske udfordringer som konsekvens af krigen.
 • Siden krigen brød ud estimeres det, at 1.148 børn i Ukraine er blevet dræbt eller såret.
 • 1,2 mio. børn er internt fordrevne i Ukraine.
 • Det anslås at 472.018 flere nu lever under fattigdomsgrænsen – heraf er 400.104 børn.
 • 3,2 mio. børn har brug for bl.a. nødhjælp og humanitær støtte, herunder sundhedshjælp.

Hjælp Ukraines børn!

Alternativ undervisning i Ukraine. Konflikten i Ukraine har påvirket menneskerettighederne. Et barns rettighed er blandt andet at kunne lære og uddanne sig. Den rettighed er lige nu udfordret for de ukrainske børn. De almindelige klasselokaler er erstattet af kolde, mørke kældre, hvor elektriciteten går mange gange om dagen. Børnene fryser og er nødt til at have overtøj på, mens de samtidig skal forsøge at lære. Undervisningen bliver ofte afbrudt af luftangrebssirener. Støt Ukraine ved at sende et valgfrit beløb på MobilePay til 957575.
Børn og deres familier er tvunget til at flygte over de ukrainske grænser for at komme i sikkerhed. Mange har kun begrænset tøj og andre ejendele med. Størstedelen af de civile flygtninges ejendele har de været til nødt til at efterlade. Du kan være en del af støtten til Ukraine, ved at donere et valgfrit beløb.
Alt for mange civile ukrainere har enten mistet livet eller er blevet såret. Mange børn vil få varige men, enten fysiske og/eller psykiske. UNICEF er en børneorganisation der arbejder med at hjælpe Ukraine og de ukrainske børn. Vi kan ikke gøre det uden din støtte og donation.
En ukrainsk dreng blandt murbrokker og midt i en krig, han ikke selv har valgt at være en del af. Hvis/når de civile ukrainere kan vende hjem, kommer de til at gå en lang tid med genopbygning i møde.

Hjælp børnene i Ukraine

Støt nu

Hvis du støtter UNICEF fast, støtter du Ukraine og de uskyldige børn, der er blevet ofre for krigen. UNICEFs indsamling til Ukraine er kun mulig på grund af dig og din hjælp.

GIV DEN MEST EFFEKTIVE HJÆLP!

Alle bidrag gør en kæmpe forskel, men vælger du at støtte vores arbejde fast, giver du den bedst tænkelige hjælp. Den faste støtte gør nemlig, at vi har mulighed for at planlægge og effektivisere hjælpearbejdet. Den faste støtte gør også …
 
💙 … at vi kan være til stede i mere end 150 lande, og derfor kan rykke hurtigt ud med nødhjælp, når en katastrofe rammer, som det eksempelvis var tilfældet i Ukraine.

💙 … at der frigives flere penge til selve hjælpearbejdet, fordi UNICEF kan spare på udgifterne til at samle penge ind. Det kan være helt afgørende i en situations som Ukraines, hvor konflikten har varet længe og fortsat ikke er afsluttet.

💙 … at vi kan arbejde langsigtet med vores indsatser og bringe mennesker ud af fattigdom – også i fremtiden. Vi kalder det hjælp til selvhjælp.

💙 … at vi kan gøre en livsforandrende forskel for rigtig mange børn i hele verden, også Ukraines børn, selv hvis verdens kameraer ikke peger på dem.
 
Bliv fast støtte nu!

Mere om situationen i Ukraine

Hvordan påvirker krigen de civile i Ukraine?

Siden krigen brød ud estimeres det, at 1.148 børn i Ukraine er blevet dræbt eller såret. Mange millioner er drevet på flugt – nogle internt i landet andre på tværs af landegrænser – uden vished for, hvornår de kan vende hjem. Familier er blevet splittet ad og hjem, skoler, hospitaler og veje er jævnet med jorden.

Krigen i Ukraine har medført store ødelæggelser af den kritiske infrastruktur, hvilket påvirker forsyningen af vand, varme og elektricitet. Det kan betyde, at endnu flere er tvunget til at forlade deres hjem. Således er situationen i Ukraine fortsat kritisk og der er stadig akut brug for hjælp.

Hvad gør UNICEF for at hjælpe Ukraine?

UNICEF var til stede i Ukraine før krigen brød ud og har derfor hurtigt kunne udvide vores indsats i landet. Vi hjælper de mange millioner af børn, som er påvirket af konflikten.

Vi er fortsat til stede i både Ukraine og nabolandene, hvor vi bl.a. hjælper med husly, mad og drikke, sundhedshjælp, adgang til rent drikkevand, psykosocial støtte. Derudover arbejder vi for at genskabe kontakten mellem familiemedlemmer, som er blevet adskilt.

UNICEF sørger i øjeblikket for vinterhjælp, som bl.a. består af varmt tøj og tæpper samt generatorer og varmepumper. Desuden leverer vi kontantbeløb til ukrainske familier og sørger for undervisning, medicin og yder psykosocial støtte til børn, der er påvirket af krigen.

Hvordan kan du hjælpe Ukraine?

Din støtte spiller en kæmpe rolle i kampen for at hjælpe de ukrainske børn. Uden dig ville vi ikke være i stand til at hjælpe som vi gør. Læs mere om hvordan UNICEF med din donation hjælper børnene.

Krigen er ikke slut, og hver dag er der børn, der har brug for hjælp. For 198 kr. kan du for eksempel sørge for, at 34 ukrainske børn bliver fuldt vaccineret mod mæslinger, for 346 kr. kan du give et komplet sæt varmt vintertøj til 2 ukrainske børn og for 598 kr. kan du sende en nødhjælpspakke med varme og næring afsted til mindst 4 børn i Ukraine, som har mistet alt på grund af krigen.

Hvordan har udviklingen af krigen været?

Før den 24. februar 2022:
Den 28. november 2021 meddelte Ukraine at Rusland havde opmarcheret op mod 92.000 soldater, som frygtedes at skulle bruges til invasion. Kort efter afviste Rusland påstanden og krævede juridisk garanti for at forsvarsalliancen, NATO, aldrig må optage Ukraine i alliancen. USA nægtede dog at give denne garanti.

Torsdag den 24. februar 2022:
Ruslands præsident, Vladimir Putin, indleder sin invasion af Ukraine.

24. februar 2022 – 24. februar 2023
Siden den 24. februar 2022 er en lang række ukrainske byer blevet bombet. Flere byer er kommet under russisk kontrol. Nogle byer er senere blevet genvundet af ukrainerne.

7,9 millioner civile er flygtet over de ukrainske grænser for at komme i sikkerhed. Størstedelen er kvinder og børn da næsten alle mænd mellem 18 og 60 år ikke må forlade Ukraine, fordi de skal bruges til militær hjælp og skal kunne stå klar til kamp ved frontlinjen. Derudover har mange millioner ukrainere været tvunget til at forlade deres hjem for at rejse til et andet sted i Ukraine. Omkring to tredjedele af alle ukrainske børn har forladt deres hjem.

De vestlige lande har fra krigens begyndelse fordømt angrebet på Ukraine. Landene har derudover indført sanktioner for at svække Rusland. Sanktionerne indebærer bl.a. lukning af luftrum for russiske fly og udelukkelse af russiske banker fra betalingssystemet SWIFT.

Hvilke konsekvenser har krigen i Ukraine haft?

Krigen i Ukraine har medført den hurtigst voksende flygtningekrise i Europa siden 2. Verdenskrig. Børn der flygter fra krigen, er i forhøjet risiko for menneskesmugling og udnyttelse. Derudover har Ruslands angreb på energiinfrastrukturen i Ukraine medført at næsten alle børn i Ukraine – tæt på 7 millioner børn – ikke har adgang til vedvarende elektricitet, varme og vand, hvilket er specielt kritisk i vintermånederne hvor temperaturerne kan komme helt ned på -20 grader.

Krigen er derudover med til at påvirke mere end 5 millioner børns uddannelse. Tusindvis af skoler er blevet bombet, og mange forældre tør ikke sende deres børn i de skoler der ikke er blevet bombet, i frygt for at de bliver det.

Siden februar 2022 er 1.148 uskyldige børn blevet dræbt eller såret i Ukraine. Endnu flere børn oplever psykiske traumer som blandt andet kan medføre at børnene får angst.

Alle børn skal overleve og trives, lære og uddannes og have en fair chance i livet. Desværre er en af konsekvenserne ved krigen i Ukraine at alt for mange ukrainske børn ikke har én eller flere af de nævnte rettigheder på nuværende tidspunkt.