Støt

Efter 13 års konflikt i Syrien har 7,5 millioner børn brug for humanitær hjælp

Flere børn end nogensinde før lider under den mangeårige konflikt i Syrien. Der er behov for massiv støtte fra det internationale samfund, lyder det fra UNICEF.

Efter tretten års konflikt i Syrien med vold og fordrivelse, økonomisk krise, sygdomsudbrud og sidste års ødelæggende jordskælv har haft enorme fysiske og psykosociale konsekvenser for hundredtusindvis af børn.

Mere end 650.000 børn under fem år er kronisk underernærede. Det er en stigning på omkring 150.000 siden 2019. Kronisk underernæring har forårsaget uoprettelig skade på børns fysiske og kognitive udvikling, hvilket påvirker deres evne til at lære, og dermed også deres mulighed for at kunne forsørge sig selv senere i voksenalderen.

Ifølge en nylig husstandsundersøgelse udført i det nordlige Syrien er 34 procent af pigerne og 31 procent af drengene psykosocialt belastet. I de jordskælvsramte områder er procentdelen af børn, der udviser tegn på alvorlige adfærdspsykologiske lidelser endnu højere. Her gælder det 83 procent af de adspurgte.

“I dag og i de kommende dage vil mange børn i Syrien markere deres 13-års fødselsdag vel vidende, at hele deres barndom til dato har været præget af konflikt, fordrivelse og afsavn,” siger generalsekretær for UNICEF Danmark, Susanne Dahl.

“De her børn har brug for en langsigtet fredelig løsning på krisen, og vi kan som internationalt samfund ikke bare vente på, at det sker. Vi må sikre, at børnene og deres familier ikke kun har adgang til vand og mad, men også adgang til hjælp og uddannelse, så de på sigt er i stand til at bygge deres egen fremtid.”

Ny bølge af vold og uroligheder

Mens Syrien ikke længere trækker internationale overskrifter, fortsætter konflikten med at ødelægge fremtiden for børn og deres liv. En nylig bølge af vold, der har fundet sted de seneste seks måneder i flere steder i Syrien, er den værste, landet har set i fire år.

Mere end 13 millioner syrere – omkring halvdelen af ​​befolkningen før konflikten – er fordrevet i eller uden for Syrien og er ude af stand til at vende tilbage til deres hjem. Mere end to tredjedele af befolkningen har behov for humanitær bistand.

Humanitær finansiering er faldet til det laveste nogensinde, både i selve Syrien og for syrere i nabolandene. Næsten halvdelen af ​​de 5,5 millioner børn i skolealderen – omkring 2,4 millioner børn i alderen 5-17 år – er uden skole.

“En hel generation af børn i Syrien har allerede betalt en uudholdelig pris for denne konflikt,” sagde Susanne Dahl og fortsætter:

“Der er behov for massiv støtte fra det internationale samfund, hvis vi skal gøre os håb om at for at genoprette helt basale tjenester og forsyninger i landet så som uddannelse, vand og sanitet, sundhed, ernæring, social beskyttelse, og en sikring af at intet barn i Syrien bliver efterladt.”

I 2023 nåede UNICEF 15,8 millioner mennesker, herunder 10 millioner børn, med vigtige tjenester og forsyninger i hele Syrien. Heraf var 5,6 millioner mennesker blevet ramt af jordskælvene. Dette omfattede 3,2 millioner børn. UNICEF og partnere nåede ud til mere end 3,1 millioner med essentielle ernæringstjenester i 2023. På tværs af Syrien blev næsten 560.000 børn, herunder næsten 300.000, nået med mental sundhed og psykosociale støtteaktiviteter.

I 2024 kræver UNICEF 401,7 millioner USD for at kunne levere en vigtig livline til 8,5 millioner mennesker, herunder 5,4 millioner børn. De største finansieringskrav er til WASH, sundhed og uddannelse, mens beskyttelse af børn fortsat har høj prioritet.

Maria Westh

  • Head of External Communications, UNICEF Danmark