Hjem » All Right – Kend dine rettigheder online

Kend dine rettigheder – også online

Børn, I skal kende jeres rettigheder – for de er jeres! De er jeres, hvad enten I bevæger jer i skolegården, på fodboldbanen eller på Snap og TIKTOK. Andre skal også kende jeres rettigheder, og de skal overholde dem. Hvis det glipper, råber I op – og I råber højt! Jeres rettigheder skal guide og beskytte jer. De skal skabe tryghed og sikkerhed, hvor end I er.

Tilbage i 1980 besluttede FN sammen med alle verdens lande, at alle børn have de samme rettigheder – uanset hvor man vokser op, og hvilke vilkår man lever under.

Rettighederne er skrevet ned i FN’s Børnekonvention. Da de blev skrevet ned for over 30 år siden, var der ikke noget internet, ingen sociale medier – ingen online computerspil, sms’er eller fora på nettet. Alt er ændret i dag. Hele vores sociale liv er en sammensmeltning af off- og online fællesskaber, som vi færdes i samtidig.

Hvad der ikke har ændret sig, er jeres rettigheder.

Læs hele Jannekes beretning fra felten HER

Rettigheder online - til børnene

Børn, I skal kende jeres rettigheder. For de er jeres! De er jeres, hvad enten I bevæger jer i skolegården, på fodboldbanen eller på Snap og TIKTOK. Jeres rettigheder skal guide og beskytte jer. De skal skabe tryghed og sikkerhed, hvor end I er.
Rettighederne er skrevet ned i FN’s Børnekonvention for over 30 år siden. Dengang var der ikke noget internet, ingen sociale medier – ingen online computerspil, sms’er eller fora på nettet. Alt er ændret i dag. Hele vores sociale liv er en sammensmeltning af off- og online fællesskaber, som vi færdes i samtidig. Men hvad der ikke har ændret sig, er jeres rettigheder. Brug charteret så du er ”All Right – også online.

Rettigheder online - til de voksne

”Børns rettigheder – online” er ikke en ny konvention om Barnets Rettigheder. Det er heller ikke et appendiks til den nuværende eller en række nye artikler.

Det er en påmindelse til børn om, at de rettigheder, de har, også gælder, når de færdes online.

Intet er sat ud af spil, blot fordi man skifter arena og går fra at være fysisk tilstede til at være online.

Charteret kan hjælpe både børn og voksne med, at rettighederne bliver opfyldt online, så man er ”All Right” – også online.

UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde

General Comment No. 25

Tre gange om året samles 18 af verdens dygtigste børnerettighedseksperter i Geneve. Her taler de om, hvordan alle lande overholder børns rettigheder. Indimellem sætter komiteen fokus på en af artiklerne fra Børnekonventionen. Det kan eksempelvis være vold mod børn, migration, deltagelse eller andet, som er vigtigt i børns liv. Dette emne udgives som et særligt notat kaldet General Comment.

I marts 2021 blev den seneste udgivet, denne har nummer 25. Den handler om børns online adfærd og er fyld med anbefalinger til, hvordan vi hjælper hinanden med at sikre, at børn får et trygt liv – også online.

Nyt hit fra KARLA sætter fokus på god stil online

Vi skal sammen hjælpe hinanden med at sikre, at børns rettigheder overholdes, også online – og der er flere gode måder at gøre det på.

Den 12-årige rapper KARLA har skrevet en sang om, hvordan man håndterer lede kommentarer på sociale medier. Hun fik inspiration til sangen efter sin deltagelse i UNICEFs All Right workshop, hvor hun og andre influencers bl.a. arbejdede med rettigheden til at føle sig tryg og beskyttet online.

Tonen på sociale medier kan være fyldt med negativitet og det kan være meget ubehageligt.
Ifølge KARLA handler det om, at sige fra på en god og ordentlig måde, for tit vil det blive modtaget ret godt.
”Folk sletter deres negative kommentarer eller ligefrem undskylder” fortæller hun.

KARLAs sang fik debut på Børnetopmødet i FN Byen d. 1. oktober 2021.

Se musikvideoen til KARLAs sang `All Right´ herunder.

KARLA - All Right Musikvideo

UNICEF fører an i udvikling, innovation og effektivitet når vi hjælper børn

In Our Own Words

For over 30 år siden - den 20. november 1989 - godkendte FN’s generalforsamling Konventionen om Barnets Rettigheder Konventionen skulle redegøre for den frihed og beskyttelse, verden lande skal give børn og unge under 18 år. I det samme år blev internettet opfundet. Forfatterne bag konventionen havde derfor ingen idé om, hvordan digital teknologi skulle komme til at forme unge menneskers liv. Nu har udvalget for Barnets Rettigheder, der passer på Konventionen, nedskrevet, hvordan børn skal behandles i den digitale verden. Denne konvention er kortere og skrevet af unge mellem 11 og 17 år for at gøre det lettere for andre unge at forstå.

Video fra workshop om børns rettigheder

UNICEF Danmark har sammen med WeareCube samlet 10 influencere til en workshop, hvor vi sammen skal blive klogere på børns rettigheder og børns online liv og færden.

Her blev influencerne Popsi & Krelle, Lakserytteren, Türker Alici, Elias og Oskar Hole, Nadja Hansen, Karla, Sara Miller og KIR certificeret som ”All Right”.

Det betyder, at deres platforme har fokus på at opfylde børns rettigheder. Se det hele i denne video.

Fotos fra workshop om børns rettigheder

Se billederne fra den fede workshop med influencerne Popsi & Krelle, Lakserytteren, Türker Alici, Elias og Oskar Hole, Nadja Hansen, Karla, Sara Miller og KIR.

Sammen med WeareCube gennemførte vi en workshop med det formål at blive klogere på børns rettigheder og adfærd online.

Til sidst blev influencerne certificeret med et ”All Right”-mærke.

Det betyder, at de har specielt fokus på at opfylde børns rettigheder på deres kanaler.

Hjælp UNICEF med at arbejde for børns rettigheder

Støt nu