Skolepiger sidder foran en midlertidig skole, som UNICEF har etableret efter at pigernes skole blev ødelagt af bomber.

Novo Nordisk Fonden
med stor donation

Skal sikre uddannelse til katastroferamte børn

To nye bevillinger fra Novo Nordisk Fonden på henholdsvis 707.000 kr. og 653.000 kr. giver UNICEF mulighed for at sætte målrettet ind med uddannelseshjælp til syriske flygtningebørn i Libanon og udsatte børn i Afghanistan, som lige nu er hårdt ramt af både konflikt og tørke. 

Intensivt undervisningsforløb til flygtningebørn i Libanon
Krigen i Syrien har sendt 2,5 millioner børn på flugt til nabolandene. En stor del af dem bor nu i Libanon i flygtningelejre eller lokalsamfund. 44 procent af flygtningebørnene i Libanon har ikke adgang til basal skolegang. Mange af børnene er gået glip af flere års skolegang og andre har aldrig gået i skole. Sammen med det libanesiske undervisningsministerium har UNICEF derfor skabt et særligt intensivt undervisningsforløb for børn i alderen 7-17 år, som har mistet to år eller mere af deres skolegang. Ved at deltage i undervisningsforløbet vil børnene få mulighed for hurtigt at indhente det tabte, så de kan blive sluset ind i det almindelige skolesystem i Libanon og gøre deres uddannelse færdig. Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden kan UNICEF hjælpe 5.000 børn med at få adgang til det intensive undervisningsforløb.

Midlertidige skoler til tørkeramte børn i Afghanistan
Novo Nordisk Fonden har samtidig valgt at støtte UNICEFs uddannelsesindsats i Afghanistan, hvor 500.000 børn har brug for akut uddannelseshjælp lige nu på grund af konflikt og tørke. Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden kan UNICEF etablere 30 midlertidige skoler, som kan sikre undervisning til 1.200 børn i tørkeramte områder. Rekruttering og uddannelse af 30 lærere og en mobiliseringskampagne for at få børnene, især pigerne, i skole er også en vigtig del af den indsats, som nu bliver sat i gang med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Vigtig investering fra Novo Nordisk Fonden
”Novo Nordisk Fonden fortjener en kæmpe anerkendelse for sit fokus på at sikre uddannelse til katastroferamte børn. Det er helt rigtigt set at sætte ind her,” siger Susanne Dahl, Direktør for Partnerskaber og Forretningsudvikling i UNICEF Danmark.

Hun uddyber: ”Der er meget positivt at sige om udviklingen for verdens børn i disse år. For udviklingen går den rigtige vej på rigtig mange områder. Men når det handler om at give børn adgang til uddannelse, er udviklingen gået i stå, fordi rekordmange børn er ramt af konflikter og katastrofer. Millioner af børn mister vigtig uddannelse, når de bliver tvunget til at flygte fra deres hjem, når deres skole bliver ødelagt af bomber eller bliver inddraget til at huse flygtninge, og når kampe gør vejen til skole livsfarlig.”

Siden år 2000 er antallet af børn, der ikke kommer i skole faldet fra 100 til 61 millioner, så hele 91 procent af verdens børn er nu indskrevet i grundskolen. Men udviklingen har stået i stampe siden 2007 på trods af en kæmpe fælles indsats fra regeringer, civilsamfund, ngo’er og internationale hjælpeorganisationer som UNICEF. Den altoverskyggende forklaring skal findes i de mange regionale og nationale konflikter, som udspiller sig verden over. Lige nu er flere lande ramt af konflikt end på noget andet tidspunkt i de seneste 30 år, og dermed risikerer millioner af børn at miste adgang til den uddannelse, der har så stor betydning – ikke kun for det enkelte barn og hendes fremtidsmuligheder, men i lige så høj grad for de katastroferamte lande og deres muligheder for at genrejse sig.