13-årige Israa må gå adskillige kilometer for at hente vand ved en vandpost i Gaza. Familien må ofte undvære vand i flere dage, fordi de ikke har råd til at købe det.

Alt for mange af verdens børn drikker vand fra beskidte floder og går på toilettet i det fri.

Det viser nye globale tal, som UNICEF og WHO offentliggør i dag.

Tallene viser, at omkring 3 ud af 10 – svarende til 2,1 milliarder mennesker – ikke har adgang til sikkert drikkevand derhjemme. 844 millioner har ikke engang adgang til helt basale vandforsyninger - heraf bruger 263 millioner over en halv time på transport, hver gang de skal hente vand, og 159 millioner mennesker drikker vand fra beskidte floder og søer.

Deler toiletter og kan ikke vaske hænder

De nye tal afslører også, at 6 ud af 10 mennesker på verdensplan ikke har adgang til sikre og ordentlige toiletforhold. Det svarer til 4,5 milliarder mennesker, hvoraf 600 millioner deler toilet eller latrine med andre husstande, og 892 millioner mennesker bruger naturen som toilet – et stigende problem i flere lande på grund af befolkningstilvæksten.

I mange hjem – og på mange hospitaler og sundhedsklinikker – er der samtidig ikke mulighed for at vaske hænder med sæbe. Den dårlige hygiejne udgør en alvorlig fare for særligt små børn.

Hvert år dør 361.000 børn under fem år af diarré - en sygdom, der i høj grad er forbundet med bakteriefyldt vand og dårlig hygiejne. Det samme gælder sygdomme som kolera, leverbetændelse og tyfus.

God hygiejne er den mest simple og effektive måde at forhindre sygdomme som disse. Et af verdensmålene går på at monitorere, hvor mange procent af verdens befolkning, der har adgang til at vaske hænder med sæbe derhjemme. Ifølge den nye rapport varierer dette markant i de 70 lande, hvor data er tilgængelig. Fra kun 15 procent i landene syd for Sahara til 76 procent i det nordlige Afrika og vestlige Asien.

 

 

Pressekontakter:

Line Grove Hermansen
Kommunikations-
direktør
T: 35 27 38 28​
Send e-mail

Susan Knorrenborg
Presseansvarlig
T: 35 27 38 66​
M: 29 89 19 15
Send e-mail

Mads Nørgaard-Larsen
Kommunikations-
medarbejder
M: 27 46 63 33
Send e-mail

Facebook