Krigen i Syrien har gjort millioner af børn dybt afhængige af nødhjælp. De kæmper en hård kamp fysisk og psykisk.
Krigen i Syrien har gjort millioner af børn dybt afhængige af nødhjælp. De kæmper en hård kamp fysisk og psykisk.

Aldrig har Syriens børn været under så hårdt angreb som nu. Flere bliver dræbt, og antallet af børn, der rekrutteres som soldater, er steget voldsomt det seneste år. Det viser tal fra UNICEF i anledning af 6-året for krigen.

Der er ikke ét barn i Syrien, der ikke mærker krigens rædsler. Hver eneste dag er børn under angreb, også på steder, hvor de ellers kunne forvente at føle sig sikre – skoler, legepladser, deres egne hjem, hospitaler.

Mindst 652 syriske børn blev dræbt sidste år. Det er 20 procent flere end i 2015. Mange af børnene – nærmere bestemt 255 – blev dræbt på vej til, eller mens de var, i skole.

”Børnene betaler den absolut højeste pris for krigen i Syrien. Udover de hundredvis af børn, der dør i eksplosioner og bomberegn, er der alle de børn, der dør af sygdomme, som ellers ville kunne behandles. Der er bare så få læger i Syrien efterhånden, at børnene bliver ekstremt sårbare over for selv de mest simple infektioner,” siger Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Der er samtidig sket en stigning i antallet af børn, der rekrutteres til kamp. Over 850 børn blev rekrutteret i 2016, og det er over dobbelt så mange som i 2015. Børn rekrutteres til at kæmpe helt fremme ved frontlinjen, men bliver også brugt som selvmordsbombere og fængselsvagter.

Behovet for hjælp vokser støt
Udfordringerne med at komme frem i alle dele af Syrien gør det svært at få det fulde billede af de rædsler, børnene går igennem. De absolut mest sårbare børn er de 2,8 millioner, som bor i svært tilgængelige områder. Inklusive 280.000 børn, som bor i decideret belejrede områder, der er fuldstændig afskåret fra humanitær hjælp.

Krigen har nu varet i seks år, og næsten 6 millioner børn i alt er afhængige af nødhjælp. Det er 12 gange så mange som i 2012. Nogle børn har oplevet at blive drevet på flugt op til syv gange, og over 2,3 millioner børn lever som flygtninge i et af Syriens nabolande.

Desperate forældre går til ekstremer for at overleve. Flere presser deres døtre ud i tidlige ægteskaber eller børnearbejde. I mere end to tredjedele af alle hjem arbejder børnene for at hjælpe med at forsørge familien.

”Imens der bliver fundet en politisk løsning, må vi gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at give alle de her børn en chance. Ellers taber vi en hel generation på gulvet – og det er ikke bare trist for det enkelte barn, men for hele verden,” siger Steen M. Andersen.


FAKTA OM SITUATIONEN I SYRIEN

•    Krigen startede i marts 2011 og har nu varet i 6 år
•    5,8 millioner børn inde i Syrien og 2,3 millioner børn i nabolandene har brug for hjælp
•    1,75 millioner børn i Syrien går ikke i skole, selvom de har alderen til det. Det samme gælder 500.000 syriske børn i nabolandene
•    I 2016 var der 87 angreb på skoler i Syrien og 338 angreb på hospitaler
•    1 ud af 3 skoler i Syrien er ødelagte eller bliver brugt til militære formål
•    Kun halvdelen af Syriens hospitaler og sundhedsfaciliteter fungerer
•    Andelen af vaccinerede syriske børn lå før krigen på 80 %. Nu er andelen nede på 41 %
•    25 procent af alle de børn, der bor i belejrede eller svært tilgængelige områder, er underudviklede pga. fejl- og underernæring
•    I 2016 har FN dokumenteret 30 vellykkede sabotageforsøg på vandforsyninger i Syrien
•    Over to tredjedele af befolkningen i Syrien har ikke regelmæssig adgang til rent vand
•    Sidste år krydsede omkring 12.600 skoleelever farlige checkpoints og konfliktzoner i Syrien for at nå frem til deres afgangseksamen. Mange rejste i dagevis
•    85 % af Syriens befolkning lever i fattigdom

Syrien
 

Pressekontakter:

Line Grove Hermansen
Kommunikations-
direktør
T: 35 27 38 28​
Send e-mail

Susan Knorrenborg
Presseansvarlig
T: 35 27 38 66​
M: 29 89 19 15
Send e-mail

Mads Nørgaard-Larsen
Kommunikations-
medarbejder
M: 27 46 63 33
Send e-mail

Facebook