forandringer for
Syriens børnearbejdere

Hjem » Forandringer for Syriens børnearbejdere

Børnearbejde er Nours hverdag

Den konstante summende lyd af maskinerne i konditoriet har Nour vænnet sig til. Det samme med de lange arbejdsdage i de små rum, hvor temperaturen let bliver ekstremt høj. Nour arbejder hver dag efter skole i 8 timer. Han har ikke fri i weekenderne eller nogle hverdage. Da Nour mistede sin far i krigen i 2012, blev han tvunget til at stoppe med at gå i skole, for at forsørge hans familie. Han har mistet tre års undervisning, men er fast besluttet på at fortsætte hans læring. Nour har blandt andet deltaget i en UNICEF-støttet klasse, der har til formål at få børn som ham, der udfører børnearbejde, på niveau med hans jævnaldrende kammerater.

Men Nour er blot et af mange tusinde børn, der arbejder i den syriske by Aleppo. Børnearbejde er et stort problem i Syrien. UNICEF har derfor i samarbejde med Syriens regering begyndt en række initiativer til at få ændret den nuværende situation. Senest en workshop i Aleppo, hvor blandt andet lokale politikere og religiøse overhoveder deltog.

2 drenge laver børnearbejde

Nour og en anden syrisk dreng på arbejde i konditoriet efter en lang skoledag.
© UNICEF/2017/Al-issa

Dræber Syriens fremtid

Mange familier bliver af økonomiske grunde nødt til at tage deres børn ud af skole for, at de kan tjene penge til familien. Det skaber en ond cirkel, som betyder at fattige voksne får fattige børn.
”Det dræber Syriens fremtid. Vi må finde en løsning på det her, så børnene kan få sig en uddannelse,” siger imam Muhammad Nour Ghazal, der er en ledende islamisk figur i Aleppo. Han fortæller, at børnearbejde ifølge koranen kun må finde sted så længe, det ikke skader barnet og dets fremtid.

Særligt mange børn i Aleppo i arbejder på tekstilfabrikker, hvor de syr tøj hele dagen lang. Arbejdet skader ikke kun børnenes muligheder for uddannelse, men også deres helbred.

Børnene arbejder primært på sko- og tøjfabrikker, hvor arbejdsforholdene er ekstremt usunde. Nogle af børnene er ligefrem blevet afhængige af den lim, som de bruger hele dagen til at lime skoene sammen.
Ghada Al Rifaee, arbejder på et børneprojekt i Aleppo.

Samarbejde skal skabe forandring

Der er brug for en bred koalition af alt fra politikere til religiøse ledere for at få løst problemet med børnearbejde i Syrien. Børnearbejde ødelægger Syriens udvikling. Og efterlader de dårligst stillede i en farlig cirkel af fattigdom. Heldigvis giver det nylige samarbejde mellem UNICEF og Syriens socialministerium håb om forandringer for Syriens tusinder af børnearbejdere.

Hjælp UNICEF med at sikre syriens fremtid

støt nu

Sidst opdateret d. 2. august 2018.