Fakta om fejl- og underernæring

Hvad er fejl- og underernæring?

11. december 2015
- Hvis du forestiller dig, at din krop er en bil, så skal den have noget benzin på for at køre. For hvis den ikke får det, så går den i stå. Din krops benzin er mad. Så hvis du for eksempel kun spiser grød, eller du slet ikke får nok at spise, så mangler din rugbrødsmotor de vitaminer, mineraler og proteiner, den skal bruge for at vokse og være rask. Når din krop ikke får det, den skal bruge, så kalder man det for fejl- og underernæring, og det betyder, at du blandt andet kan blive træt og svag, og at du meget nemmere kan få alle mulige sygdomme.

Hvis du har set billeder af børn fra Afrika, så har nogen af dem store runde maver, og det er altså ikke, fordi de har spist masser af mad. De bliver faktisk tykke på maven, fordi de blandt andet mangler proteiner, et stof der er i for eksempel kød og bønner. Når kroppen mangler noget, så reagerer den, og når det er proteinmangel, så puster maven sig op, mens resten af kroppen stadig er helt tynd.

En anden ting, der kan ske, når børn ikke får mad nok, er, at de slet ikke vokser, som de skal. Så kan en dreng eller pige på fem år være på størrelse med en på tre år. Det kan faktisk også ske, allerede mens en baby ligger i sin mors mave. Hvis moren ikke spiser nok og får både vitaminer og mineraler, så føder hun en lillebitte baby, som meget nemt får sygdomme. Børn, der for eksempel mangler A-vitamin, risikerer at blive blinde, fordi de kan få sår inde i øjet, og små børn, der mangler mineralet jod, risikerer at få skader i hjernen.

Selv om børn overlever sult og fejlernæring tidligt i deres liv, så kan de alligevel få problemer senere i livet. Fejlernærede børn har tit sværere ved at lære, og så er det besværligt at gøre skolen færdig og at få et godt job.

Hvor mange børn er fejl- og underernærede?

- Der er 159 millioner børn under fem år, der ikke vokser, som de skal, på grund af fejl- og underernæring. Lidt over halvdelen bor i Asien, og en tredjedel bor i Afrika. Udover børn, der vokser for lidt, så er der også 95 millioner børn under fem år, der vejer alt for lidt på grund af for lidt eller dårlig kost.

Hvad gør UNICEF for, at børn ikke bliver underernærede eller fejlernærede?

- Der skal flere ting til, for at børn er sunde og raske. Der skal være mad nok, den skal være sund og varieret, og de voksne skal vide, hvad børnene har brug for. Derudover skal der også den rigtige pleje til, hvis børnene får det skidt.

Derfor arbejder UNICEF med flere forskellige ting:

  • Vi giver fødevarer og vitaminer specielt til børn. For eksempel sørger UNICEF for en jordnøddeblanding med vitaminer, der kan redde stærkt underernærede børn fra at dø. Vi giver også erstatningsmælk med vitaminer i til de børn, der er for afkræftede eller for små til selv at spise
  • Vi giver A-vitamin til børn, så de ikke bliver blinde af A-vitaminmangel.
  • UNICEF sørger for jern-tilskud til gravide for at undgå blodmangel. Vi sørger for tilskud af Zink, fordi zink-mangel er medvirkende til hæmmet vækst. Derudover leverer vi også tilskud af jod. Oftest i form af jod-beriget salt
  • Vi underviser mødre i spædbarnspleje og hygiejne. For eksempel fortæller vi, at det er rigtig sundt at amme børnene
  • UNICEF taler med regeringer om, hvordan vi sammen kan hjælpe børnene
  • UNICEF fortæller familier, skoler og landsbyer om sundhed, ernæring og hygiejne. Det gør vi for eksempel gennem rollespil
  • UNICEF uddeler rent vand til at drikke og lave mad i eller tabletter, der kan rense vandet. Så undgår man, at børnene bliver syge af diarré på grund af bakterier i vandet
  • UNICEF uddeler særlige salt- og sukker-blandinger, der kan stoppe diarré og få styr på barnets væskebalance igen.