Vi arbejder for at forhindre
at børn giftes væk

Hjem » Alle børn skal vokse op uden overgreb » Vi arbejder for at forhindre, at børn giftes væk

Børneægteskab: Et spørgsmål om pigers rettigheder

Når piger bliver gift væk, før de fylder 18 år, er det et fundamentalt brud på deres menneskerettigheder. Men børneægteskaber finder desværre stadig alt for ofte sted. Og årsagerne er ofte fattigdom, “beskyttelse”, familiens ære og sociale og religiøse normer.

 

Børneægteskaber er en stopklods for små piger

Hvad end den bagvedliggende grund er, så er børneægteskaber forbundet med negative konsekvenser for pigen, det rammer.

Mange giftemål bliver indgået med forældrenes bedste intentioner, såsom at sikre pigen en hverdag med mad på bordet og beskyttelse. Trods det er børneægteskaber næsten altid en stopklods for en piges udvikling og de rettigheder, hun har krav på.

Et ægteskab fører ofte til alt for meget ansvar i en ung alder. Pigen bliver berøvet en barndom.  Børneægteskaber involverer ofte tidlig graviditet, social isolation, afbrudt uddannelse og dårligere muligheder for at lære et erhverv og få en karriere.

Miria Nanjiya på sin arbejdsplads. Hun blev gift som 12 årig og måtte droppe ud af skolen, men hun er nu blevet frisør. UNICEF kæmper mod Børneægteskaber.

Gravid som 12-årig. Giftet væk som 12-årig. Miria Nanjiya fra Uganda var nødt til at stoppe sin skolegang i en tidlig alder. Hun slap ud af et grufuldt ægteskab med hjælp fra en UNICEF-støttet telefonhjælpelinie for børn. I dag er hun en dygtig frisør.
© UNICEF/2018/Nakibuuka

Alt for mange piger ender i børneægteskaber

UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde
0

piger forventes over det næste årti at blive gift væk, mens de stadig er børn

Hjælp os med at stoppe børneægteskaber

Asmots historie

Nogle gange er det forfølgelser, flugt og ren mangel på andre muligheder, der sætter piger i en situation, hvor hun er nødt til at indgå et ægteskab.

14-årige Asmot Ara holder sin to måneder gamle baby, Rubina, uden for sin hytte i Balukhali-lejren i Cox’ Bazar, Bangladesh. Asmot flygtede fra Myanmar sammen med andre rohingyaer, efter hendes landsby blev angrebet i 2016.

Under flugten mistede hun sine søskende og forældre af syne. Hun ved ikke, om de overlevede angrebet. Med hjælp fra andre landsbyboere nåede hun til Bangladesh. Hurtigt efter blev hun gift med sine naboers søn.

Asmot gik med til at blive gift med deres søn, fordi hun var alene i flygtningelejren, og fordi familien lovede at tage sig af hende. Kort efter ægteskabet blev hun gravid og fødte lille Rubina.

Asmot tror ikke, at hun ville have giftet sig i så ung en alder, hvis ikke hun var blevet forældreløs og tvunget til at flygte fra sit hjem. Hun har meget ansvar nu som ung mor og hustru. Asmot fortæller, at hun ikke længere er et barn, selvom hun kun er 14 år gammel.

Hun tror ikke, at hendes forældre ville være glade for det liv, hun lever nu, men hun følte ikke, at hun havde noget valg som en lille pige et fremmed sted.

Rohingyaerne - Et folk på flugt: 14-årige Asmot Ara holder sin to måneder gamle baby, Rubina, uden for sin hytte i Balukhali-lejren i Cox’ Bazar, Bangladesh. Asmot flygtede fra Myanmar sammen med andre rohingyaer efter hendes landsby blev angrebet i 2016. Under flugten mistede hun sine søskende og forældre af syne, og hun ved ikke, om de overlevede angrebet. Med hjælp fra andre landsbyboere nåede hun til Bangladesh, og hurtigt efter blev hun gift med sine naboers søn. Asmot gik med til ægteskabet, fordi hun var alene i flygtningelejren og fordi familien lovede at tage sig af hende. Kort efter ægteskabet blev hun gravid og fødte lille Rubina. Hun ville nok ikke have giftet sig i så ung en alder, hvis ikke hun var blevet forældreløs og tvunget til at flygte fra sit hjem, tror hun. Hun har meget ansvar nu, som en ung mor og hustru, og hun anerkender, at hun ikke længere er et barn, selvom hun kun er 14 år gammel. Hun tror ikke, at hendes forældre ville være glade for det liv, hun lever nu, men hun synes ikke, at hun havde noget valg som en lille pige et fremmed sted.© UNICEF/UN0156992/Bindra.

14-årige Asmot Ara holder sin to måneder gamle baby, Rubina, uden for sin hytte i Balukhali-lejren i Cox’ Bazar, Bangladesh. Hun flygtede fra den voldelige konflikt Myanmar.
© UNICEF/2017/Bindra

UNICEF/2017/Bindra/Child-marriage/Rohingya/Bangladesh

Her står Asmot med sin nye svigermor. Da hun mistede sin familie under flugten til Bangladesh, følte hun ikke, at hun havde andet valg end at gifte sig.
© UNICEF/2017/Bindra

UNICEF/2017/Bindra/Child-marriage/Rohingya/Bangladesh

Asmot er kun et barn, men hun lever nu et liv som voksen. Asmot fortæller, at selvom hun kun er 14 år gammel, føler hun sig ikke længere som et barn.
© UNICEF/2017/Bindra

Børneægteskaber har mange konsekvenser

Selvom man ikke altid tænker over det, kan et tidligt ægteskab for en pige, foruden tabet af frihed og muligheder i livet, være forbundet med fysiske farer.

Man ved, at seksuelt misbrug og vold er mere almindeligt i ægteskaber, hvor pigen er helt ung. Hertil kommer de helbredsmæssige risici.

Det er ikke ualmindeligt, at det bliver forventet af unge piger, der bliver gift, at de kort tid efter ægteskabet skal være gravide. Men små piger er i langt større risiko for at dø af deres graviditet end voksne kvinder. En piges krop er slet ikke klar til en baby, når hun ikke engang selv er rigtig voksen.

Hvert år sætter små piger deres liv på spil med graviditeter og fødsler. Og hvert år mister tusinder af piger mellem 15 og 19 år i den forbindelse livet. De spædbørn, der kommer ud af pigers tidlige graviditeter, har også en dårligere chance for at overleve. Selv hvis de overlever, vil de børn i fremtiden være i større risiko for at få problemer med f.eks. underernæring.

Helt unge piger er heller ikke altid psykisk klar til den store opgave, det er at få et lille barn. Måske mangler de også viden om, hvordan de skal pleje en baby, og hvordan de skal undgå, at deres lille barn får sygdomme.

14-årige Aisha fra Etiopien har været udsat for pigeomskæring. Hun har så mange følgeskader, at hendes forældre har valgt ikke at omskære hendes søskende. Alle børn skal vokse op uden overgreb
Samfundets forpligtelse til at sikre barnets interesser, når der træffes beslutninger. Statens forpligtelse til at vedtage særlige regler, der beskytter barnet.

Børnekonventionen, artikel 3

Den positive udvikling skal i vejret

Børneægteskaber er allermest udbredt i Afrika syd for Sahara, hvor omkring 4 ud af 10 kvinder bliver gift væk før de fyldte 18 år. Men også i Latinamerika og Caribien (25 procent), Mellemøsten og Nordafrika (17 procent) og Østeuropa og Centralasien (11 procent) er børneægteskaber et problem.

Udbredelsen af børneægteskaber falder på verdensplan. Den største fremgang er set i det sydlige Asien, hvor en piges risiko for at blive gift i sin barndom er faldet med mere end en tredjedel, fra næsten 50 procent til 30 procent.

Fremgangen skal betydeligt i vejret, hvis børneægteskaber skal være fortid i 2030, som er målsætningen i FN’s Verdensmål. Hvis ikke det lykkes at accelerere fremgangen vil yderligere 100 millioner piger være blevet gift før deres 18 års fødselsdag, når vi skriver år 2030.

Hvad gør UNICEF?

Når det gælder om at stoppe børneægteskaber, kan man kun gøre en forskel ved at gå i dialog med både børn, forældre og myndigheder.

UNICEF arbejder for at oplyse piger om deres rettigheder nedskrevet i FN’s Børnekonvention. Vi arbejder for at gøre det helt klart for børn, at de har ret til ikke at blive gift væk, mens de stadig er børn. Den oplysning er vigtig, fordi piger, der kender deres rettigheder har nemmere ved at kræve deres ret, hvis de bliver mødt af krav om et tidligt ægteskab.

Uddannelse af piger og kvinder er et effektivt våben i kampen mod fattigdom, tidlig graviditet og ulighed. Derfor går vi også i dialog med forældre og forsøger at overbevise dem om, at de gør deres datter en langt større og langsigtet tjeneste ved at lade hende gå i skole og uddanne sig inden hun skal være nogens kone og mor.

Sideløbende arbejder vi på myndighedsniveau med at påvirke verdens regeringer til at gøre det ulovligt, at piger og drenge bliver gift inden de fylder 18 år.

Sandhya Sahu sidder ved sin computer på et ressourcecenter for børn i et Mumbais slumkvarterer. I hele sin opvækst i slumkvarteret Shivaji Nagar har hun set chikane på gaderne, tidlige ægteskaber, narkotikamisbrug og hustruvold. Hun føler meget stærkt for de emner, og nu arbejder hun for at komme den slags til livs. Hun er del af UNICEF Indiens projekt ”Sikre lokalsamfund til Mumbai”, som har til formål at beskytte børnene i de allermest underprivilegerede områder af byen, og hun har hjulpet med at forsøge at kortlægge sikre og usikre områder i hendes nærområde.© UNICEF/UN0210155/Singh.

Sandhya Sahu er vokset op i slumkvarteret Shivaji Nagar i Mumbai. Hele sin opvækst har hun set chikane på gaderne, tidlige ægteskaber, narkotikamisbrug og hustruvold. Hun føler meget stærkt for de emner, og nu arbejder hun for at komme den slags til livs. Hun er del af UNICEF Indiens projekt ”Sikre lokalsamfund til Mumbai”, som har til formål at beskytte børnene i de allermest underprivilegerede områder af byen.
© UNICEF/UN0210155/Singh

Hjælp UNICEF med at stoppe børneægteskab

støt nu