Vi sørger for skolegang
ved krig og katastrofer

Hjem » Alle børn skal lære og uddanne sig » Vi sørger for skolegang ved krig og katastrofer

Børn skal gå i skole

Børn skal gå i skole. Også selvom deres barndom bliver slået i stykker og deres hverdag ramt af krig, flugt og nød. Men for millioner af krise- og konfliktramte børn i hele verden er det desværre ikke en selvfølge at kunne gå i skole.

En tryg ramme om et barns liv

Der kan være mange grunde til, at børn i kriser og katastrofer ikke kommer i skole. Måske er den før så trygge vej til skole nu blevet for farlig, måske er skolen blevet ødelagt eller bliver brugt til noget andet, måske er familien flygtet, eller måske er familierne så pressede, at børnene må arbejde, bliver giftet væk eller måske endda bliver suget ind i en væbnet konflikt.

Uanset hvad grunden er, så mister børn, der ikke går i skole, læring og den følelse af tryghed, der er så afgørende i barndommen.

For børn i katastrofer er skolegang nemlig ikke bare en døråbner til en bedre fremtid – det er en livline i en tumultarisk tid og en ramme om noget, der minder om en hverdag med rutiner, venner og pligter.

Det at kunne gå i skole betyder nemlig stabilitet og en følelse af normalitet, som kan hjælpe barnet med at overvinde traumatiske oplevelser. Og det er en vigtig investering – ikke kun i de enkelte børn, men i deres landes fremtidige styrke.

UNICEF/2017/Solís/Earthquake/Mexico

Iker (9 år) og Yeimire (6 år) står foran deres hjem i Morelos, Mexico, som blev ødelagt af jordskælv i september 2017. Ingen af børnene går i skole, da den også blev ødelagt i jordskælvet. 5100 skoler blev i alt skadet i Mexico. UNICEF samarbejder med andre organisationer om hurtigst muligt at få børn som Iker og Yeimire tilbage i skolen.
© UNICEF/2017/Solís

UNICEF støttet uddannelse skole
Barnets ret til undervisning og statens pligt til at sikre, at grundskoleundervisningen er obligatorisk og gratis for alle børn, og at skolens disciplin er menneskeværdig.

Børnekonventionen, artikel 28.

Hvad gør UNICEF?

UNICEF gør en stor indsats for, at børn kan fortsætte deres skolegang på trods af de krige og katastrofer, der pludselig brager ind i deres liv.

Det sker bl.a. gennem nødundervisning, der spænder fra skoletelte og midlertidige læresteder for internt fordrevne og flygtningebørn, til forsyning af millioner af kladdehæfter, skriveredskaber, skoletasker og andre basale skolematerialer.

UNICEF er også med til at støtte genåbningen af skoler og med til at uddanne lærere i, hvordan børn på flugt kan indhente måneders, eller års, tabt skolegang.

UNICEF støtter desuden hjemmestudier for børn, som af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan forlade deres hjem, herunder undervisningsprogrammer over radioen til børn, som ikke kan komme frem til skolen, fordi deres lande er ramt af krise.

Hjælp UNICEF med at give børn en god skolegang

Støt nu