Ørkenbørn i Etiopien får glæde af Børnenes U-landskalender i år

Hjem » Ørkenbørn i Etiopien får glæde af Børnenes U-landskalender i år

Onsdag blev Børnenes U-landskalender 2020 lanceret i Ishøj, og samtidig kan den nu købes over hele landet. Både hos DR og i skolerne kan børn i den kommende tid høre meget mere om årets modtagerland, Etiopien.

 

Af Jan Dohrmann, DR Presse

Rundt omkring i landets butikker sniger julen sig lige så langsomt ind, og onsdag kom en ny julebebuder på hylderne.

I nu 58 år har DR og Danida samarbejdet om Børnenes U-landskalender, og ved at købe kalenderen op til jul har danske børn og deres forældre siden da sikret et overskud på cirka 192 millioner kroner, som er gået til at hjælpe fattige børn i Afrika, Asien eller Latinamerika til en bedre tilværelse.

Børnenes U-landskalender 2020 blev lanceret med deltagelse af elever fra 4. klasse på Strandgårdsskolen i Ishøj og med DR’s Sofie Østergaard som vært. Samtidig er kalenderne nu til salg hos for eksempel boghandlere, legetøjsforhandlere og i dagligvarebutikker over hele landet.

Her i Danmark er julen hjerternes fest. Det er også en tid, hvor der er tradition for at tænke på andre end en selv og på nogen, der har det sværere end os i Danmark.
Rasmus Prehn, Udviklingsminister

Det var udviklingsminister Rasmus Prehn, der præsenterede kalenderen. Den er tegnet af Maria Buchmann, og motivet tager afsæt i DR’s kommende julekalender, ’Julefeber’, der kan ses fra den 1. december.

“Her i Danmark er julen hjerternes fest. Men det er også en tid, hvor der er tradition for at tænke på andre end en selv og på nogen, der har det sværere end os i Danmark. Derfor er traditionen med Børnenes U-landskalender hvert år til jul en smuk tradition,” sagde udviklingsminister Rasmus Prehn ved den corona-tilpassede lancering af kalenderen i Ishøj. Den foregik i flere lokaler og med videolinks, så forsamlingsforbuddet kunne overholdes.

 

Hvert tredje barn kommer aldrig i skole

Børnenes U-landskalender handler hvert år om et nyt udviklingsland. Og hvert år inviterer Danida og DR en dansk hjælpeorganisation med. Med overskuddet fra Børnenes U-landskalender vil UNICEF Danmark i år hjælpe Etiopiens ørkenbørn. I dag starter hvert tredje barn i Etiopiens ørkenregion aldrig i skole.

Når danske familier i år køber en U-landskalender, er de med til at sikre, at flere end 70.000 af de piger og drenge, som bor i Afar-ørkenen, får mulighed for at starte i skole og gennemføre en uddannelse. Det har vi fokus på, fordi vi ved, at en uddannelse er det samme som en superkraft - den giver håb både for børnene, deres familier og deres lokale samfund.
Karen Hækkerup, Generalsekretær

“Børnenes U-landskalender er i år et unikt møde mellem danske børn og de etiopiske børn, som bor under nogle af de mest golde og udfordrende forhold i hele verden. Når danske familier i år køber en U-landskalender, er de med til at sikre, at flere end 70.000 af de piger og drenge, som bor i Afar-ørkenen, får mulighed for at starte i skole og gennemføre en uddannelse. Det har vi fokus på, fordi vi ved, at en uddannelse er det samme som en superkraft – den giver håb både for børnene, deres familier og deres lokale samfund,” siger generalsekretæren for UNICEF Danmark, Karen Hækkerup, der også deltog ved lanceringen i Ishøj.

Hun tilføjer, at 2020 ikke blev det år, som vi forestillede os, da vi hoppede ind i det nytårsaften.

“Børn over hele verden har oplevet, at deres skoler lukkede i månedsvis. Herhjemme er det en selvfølge, at eleverne er tilbage i klasselokalet, men i Etiopien er ikke en selvfølge. Derfor har vi selvfølgelig tilpasset det udviklingsprojekt, som danskerne støtter med Børnenes U-landskalender. Alle børn har ret til at gå i skole, og derfor støtter årets projekt også, at vi får fyldt klasselokalerne i Afar-ørkenen igen,” forklarer hun.

 

Kaffemysterium for de mindste

Traditionen tro er Børnenes U-landskalender også meget andet end en lågekalender. DR Ramasjang har for eksempel fokus på Etiopien i programserien ’Ramasjang Mysteriet: Det store kaffemysterie’ med Kristian Gintberg som vært.

Normalt besøger DR årets modtagerland og fortæller om børnelivet dér i udsendelser på børnekanalerne. Men coronaen i 2020 har betydet, at DR’s reportagehold ikke har kunnet rejse til Etiopien. I stedet danner ’Ramasjang Mysteriet’ rammen om programmerne, hvor Kristian Gintberg undervejs lærer mere og mere om den etiopiske kultur, det etiopiske sprog og kaffedyrkningen i landet.

Alle fire episoder kan streames fra på fredag den 30. oktober klokken 6.00 på DRTV og i Ramasjang app’en. På tv-skærmen sendes de to første episoder søndag den 1. november klokken 17.30 på Ramasjang, tredje del vises den 8. november klokken 17.50, men det sidste afsnit vises søndag den 15. november klokken 17.40 på Ramasjang. Programmerne kan derudover også allerede nu ses på Børnenes U-landskalenders hjemmeside www.u-landskalender.dk.

Bog om ’Ørkenpigen’

I omkring halvdelen af alle skoler i Danmark er det også blevet en tradition at arbejde med U-landskalenderen og årets tema. Dermed har omkring 150.000 skoleelever nu udsigt til at skulle høre mere om Etiopien i den kommende tid.

Hvert år får Danida en dansk forfatter til at skrive en ny børnebog om årets land, og samtidig er der blevet produceret masser af nyt faktastof, opgaver, spændende aktiviteter og et website til at samle det hele. I år har forfatteren Sandra Schwartz skrevet bogen ’Ørkenpigen’ efter tre ugers besøg i Etiopien.

“Bogen fortæller historien om Halima på 11 år, som bor i en teltlandsby, da familien er nomader. De vandrer rundt i ørkenen og har oftest mange kilometer til det nærmeste sted, hvor de kan få vand,” forklarede Sandra Schwartz til Ishøj-børnene ved lanceringen.

Her havde Strandgårdsskolens børn også forberedt en dans til sangen ’Vilde piger, vilde drenge’, som sangerinden Oh Land har lavet specielt til Børnenes U-landskalender – sammen med den etiopiske popsanger Zeritu Kebede. Her kan musikvideoen og dansen også ses på www.u-landskalender.dk.

Ligesom de foregående år koster Børnenes U-landskalender i år 45 kroner.

Eleverne fra 4. årgang på Strandgårdsskolen var publikummer til lanceringen og efterfølgende, fik de hver deres julekalender. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Sofie Østergaard, der er ambassadør for UNICEF Danmark, har lavet koreografien til Oh Lands sang 'Vilde Piger, Vilde Drenge', som er skrevet særligt til Børnenes U-landskalender 2020. De sidste par uger har eleverne øvet dansen, så de kunne vise Sofie Østergaard den. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Udviklingsminister Rasmus Prehn afslørede året julekalender, som i år kan samles til en 3D scene af Det Kongelige Teater. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Sofie Østergaard var vært ved lanceringen, som foregik på to steder for at overholde forsamlingsrestriktionerne. I det lille studie, havde hun blandt andre besøg af Udviklingsministeren og generalsekretær Karen Hækkerup. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Forfatter Sandra Schwartz har skrevet årets elevbog 'Ørkenpigen'. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Eleverne fra 4. årgang så med på lanceringen og havde mulighed for at stille spørgsmål til forfatter Sandra Schwartz, Udviklingsminister Rasmus Prehn og generalsekretær for UNICEF Danmark, Karen Hækkerup. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR