millioner af børns
vaccinationer i fare

115 millioner børns vaccinationer i fare pga. COVID-19

I en spritny analyse fastslår FN, med WHO og UNICEF i spidsen, at mere end 115 millioner børn i 37 lande risikerer at gå glip af livsvigtige mæslingevacciner – som konsekvens af spredningen af COVID-19.

Vaccinationsprogrammer mod mæslinger er allerede forsinkede eller udskudt i 24 lande og endnu flere forventes at blive udskudt.

På trods af at der har været etableret sikre og effektive vaccineprogrammer i mere end 50 år, er antallet af mæslinge-tilfælde steget i de seneste år. Sygdommen har kostet mere end 140.000 mennesker livet, heraf flest babyer og børn, i 2018. I denne allerede negative udvikling, er vaccineprogrammer nu blevet sat på pause eller udskudt i 24 lande – 13 yderligere lande er på vippen til at gøre det samme for at undgå yderligere spredning af COVID-19. Det kan få katastrofale konsekvenser.

Sammenlagt kan mere end 115 millioner børn i 37 lande, mange af disse med kontinuerlige mæslingeudbrud, blive påvirket af tiltagene. UNICEF opfordrer på det kraftigste til, for så vidt muligt, at gennemføre vaccinationer, og på den måde redde tusindvis af menneskeliv.

Ikke mindst fordi, det rystende høje tal inkluderer ikke antallet af spædbørn der ikke vil modtage vacciner, som en del af rutinemæssige vaccinationsprogrammer.

Det er tragisk fordi, børn under 1 år er i større risiko for at miste livet til følgevirkningerne af mæslinger og hvis mæslingevirussen ikke stoppes helt, vil risikoen for smitte stige dagligt.

Hvis det besluttes at udskyde vaccinationer grundet frygt for spredning af COVID-19, anbefaler vi at intensivere indsatser, der opsporer de børn, der ikke er vaccinerede. På den måde kan de mest udsatte grupper gives mæslingevacciner, så snart det igen bliver muligt.

Selvom vi godt ved, at der netop nu stilles store krav til sundhedssektoren verden over, er vaccinationsprogrammer, herunder mæslingevacciner, helt essentielle for at redde menneskeliv der ellers vil tabes til let undgåelige sygdomme.

Hjælp os med at beskytte børn mod corona-virus

Støt nu