UNICEF bygger skoler
af plastikaffald

Plastikaffald, der før ville være endt som forurening på land og i verdenshavene, hjælper nu med at give udsatte børn skolegang.

Sammen med den colombianske virksomhed, Conceptos Plasticos, har UNICEF åbnet verdens første fabrik, der omdanner plastikaffald til mursten. Fabrikken ligger i det vestafrikanske land Elfenbenskysten, og planen er at producere byggematerialer til 500 klasselokaler i løbet af de kommende to år, så 25.000 børn får mulighed for at komme i skole. På sigt skal produktionen øges, så endnu flere kan få glæde af opfindelsen. Det gavner både børn, der står uden skolegang, og børn, der i dag må nøjes med overfyldte skoler.

”Mange steder er man nødt til at stuve mere end 100 børn sammen i et klasselokale. Det er indlysende, at det forringer læringen,” siger Line Grove Hermansen fra UNICEF Danmark.

 

Uddannelse og klima – to fluer med ét smæk

Produktionen af murstenene bidrager samtidig til kampen mod omfattende plastikforurening. Alene i Elfenbenskystens største by, Abidjan, produceres der hver dag mere end 280 tons plastikaffald. Hidtil er kun 5 procent af det blevet genbrugt – resten er blevet gravet ned i jorden i de fattigste områder af landet, ligesom en del er endt i havet ud for landets kyst. Foreløbig vil fabrikken kunne genbruge 9.600 tons plastikaffald om året.

”Man kan måske sige, at det er en dråbe i havet i forhold til hvor meget plastaffald, der produceres,” siger Line Grove Hermansen fra UNICEF Danmark. ”Men produktion som den her bidrager til, at folk får øjnene op for, at affald i virkeligheden er en enorm værdifuld ressource, som kan bruges til rigtig mange nyttige formål.”

 

Redskab til at bekæmpe fattigdom

Plastikmurstenene er også nyttige, når det gælder om at bekæmpe fattigdom. Med fabrikken følger en masse nye job både i produktionen og i forhold til opgaven med at indsamle plasten. Mange af dem vil blive besat af kvinder, der i dag lever i fattigdom.

Plastikstenene er nemme at samle. Man klikker dem simpelthen sammen uden brug af mørtel eller lignende, hvilket gør dem enormt nemme at gå til selv i områder, der ikke råder over faglært arbejdskraft.

Samtidig er de 40 procent billigere, 20 procent lettere og holder 100 år længere end konventionelle byggematerialer. De er samtidig vandtætte, isolerende og kan holde til voldsomme storme.

 

Som skabt til en klimakriseramt planet

”De er som skabt til en klimakriseramt planet. Deres lave vægt betyder, at det koster mindre brændstof at transportere dem, og samtidig er de bedre til at modstå ekstremt vejr, som vi ser stadig mere af,” siger Line Grove Hermansen og understreger, at åbning af fabrikken er et meget håndfast bevis på, at partnerskaber med private virksomheder giver nye muligheder innovation til glæde for verdens mest udsatte børn.

Hjælp UNICEF med at bekæmpe at børn rammes af klimaforandringer

Støt nu