12.000 børn i Aleppo fik varmt vintertøj med e-vouchers i 2019

Hjem » 12.000 børn i Aleppo fik varmt vintertøj med e-vouchers i 2019

Endelig varm!

Smilet var ikke til at tørre af 12-årige Ghada, der netop havde fået en dejlig varm rød vinterjakke takket være UNICEFS e-voucher program. Indtil den 22. januar havde Ghada måtte gå ud i tyndt sommertøj, til trods for at vinteren i Syrien både bød på frostgrader og vedvarende regn i 2019. Men nu var det endelig slut!

”Jeg har gået i skole iført sommertøj,” fortalte Ghada, der allerede havde været syg flere gange i løbet af vinteren og derfor ikke kunne komme i skole.

Barsk vinter med frost og regn

Syrien og de omkringliggende lande blev sidste år ramt af en ekstrem barsk vinter med frost, vedvarende regn og i nogle områder sne. Efter mange års krig og udtømning af befolkningens økonomiske ressourcer er Syriske familier ude af stand til at imødekomme deres børns mest basale behov, inklusiv vintertøj. Tusindvis af børn i krisecentre for internt fordrevne og dem, der måtte vende tilbage til deres ødelagte hjem i mangel på andre muligheder, blev derfor truet på livet.

Elektroniske kort gav børnene varmt vintertøj

For at hjælpe med at lette den økonomiske byrde for familierne lancerede UNICEF i 2019 derfor et e-voucherprogram, der siden da har givet familier smarte elektroniske kort med forskellige pengebeløb indsat, afhængigt af antallet af børn og deres aldre. Værdikuponerne kan hver vinter indløses i udvalgte butikker og giver familierne mulighed for at købe komplette sæt vintertøj inkl. støvler til deres børn. På den måde giver programmet ikke kun forældre fleksibilitet i valget af produkter, men opretholder også deres værdighed og styrker den lokale økonomi.

12-årige Ghada tænder ilden for at lave mad i sit hjem i det østlige Aleppo.

Ghada med fem af sine syv søskende efter deres indkøbstur.

”Sidste måned gav [min søn] Ahmeds gamle kondisko endelig op, hvilket tvang ham til at gå barfodet! Jeg købte et par brugte sko til ham, og bagefter begyndte de andre børn at protestere, fordi de også havde brug for nye sko. Jeg følte mig så hjælpeløs,”

Hameed, Ghadas far

Som tusinder af andre familier i Syrien må Ghadas familie vælge mellem at købe (brugt) tøj eller mad, og derfor køber de kun tøj eller sko, hvis det er strengt nødvendigt. ”Hvis det ikke var for e-kuponerne, ville vi ikke være i stand til at købe vintertøj i år,” fortalte Hameed, mens han var optaget af at hjælpe sine børn med at finde tøj. ”I år er selv brugt tøj uden for vores økonomiske rækkevidde,” tilføjede han.

Hameed og hans familie havde midlertidigt fået husly hos en slægtning, mens de reparerede deres ødelagte hus. ”Jeg bruger alt, hvad jeg har på at reparere huset og købe mad og medicin,” afsluttede han.

Også i år uddeler UNICEF e-vouchers til syriske børn i Syrien og de omkringliggende lande, som en del af vores vinterhjælp. Målet er at nå i alt 1,1 million børn.

Ghada og seks af hendes søskende iført deres nye varme vintertøj.