
Fra minimering af risici til maksimering af muligheder
Skrevet 3. juni 2019 af Annika Lindgreen
Hvem vinder bogstavlegen? Sådan kan det godt føles, når god gammeldags næstekærlighed og ansvarlighed skal omsættes til buzz words, der gør det mere spiseligt på direktionsgangene – og som tilmed gerne skal kunne måles på bundlinjen. Mette Dyhr, VL-medlem og direktør for virksomhedspartnerskaber og innovation i UNICEF, giver sit perspektiv på, hvorfor verdensmål har givet ny energi til CSR, og hvorfor man bør måle ansvarlighed på andet end kroner og øre for at afgøre, om det er god business.
Den 6. juni indtager 600 af Mette Dyhrs VL-kolleger UNICEF-domicilet i FN Byen for at diskutere verdensmål. UNICEF har i år sat sig i værtsstolen, når erhvervslivets topledere samles til VL Døgnet 2019.
Mette Dyhr kom selv til UNICEF for bare seks måneder siden med en baggrund fra erhvervslivet, herunder virksomheder som Danske Spil, Irma og Synoptik. Hun har med andre ord siddet på den anden side bordet for ganske nyligt og har derfor et frisk blik på, hvad der rører sig, når en virksomhed engagerer sig i social ansvarlighed.
Mette Dyhr husker tydeligt reaktionen, da FN’s Verdensmål i sin tid blev foreslået som tema for VL Døgnet 2019. ”Der var lidt tøven, tør jeg godt sige, for verdensmål blev for bare to år siden opfattet som meget NGO-agtigt. Man må bare konstatere, at verdensmålene virkelig har fået rygvind. Virksomhederne har set et nyt spillerum, der kan kædes sammen med deres kommercielle mål”, fortæller Mette Dyhr. Hun mener, at det overhovedet at kalde det mål gør linket til virksomhederne stærkt og relevant.
Fra CSR til reelt ansvar
CSR var ifølge Mette Dyhr tidligere et lidt støvet filantropisk hjørne af virksomheden. ”17 verdensmål er langt mere salgbart, da det er lettere at forankre i
forretningen,” siger hun og fortsætter: ”CSR er med verdensmålene gået fra at være en introvert til en ekstrovert stemme i virksomheden, og det er derfor nogle helt andre og mere strategiske samtaler, man kan have. Vi ser i højere grad, at virksomheder og NGO’er helt konkret samarbejder om at finde de rigtige løsninger på at opfylde det verdensmål, der er mest relevant for deres område, og hvor man sammen kan skabe størst mulig effekt. Både med økonomiske midler og faglig ekspertise”, siger hun og tilføjer: ”Jeg plejer at sige, at CSR tidligere var co-branding – med verdensmålene er det blevet co-competence”.
Og UNICEF har brug for virksomhederne for at nå de verdensmål, som man i organisationen har identificeret er særlig afgørende for verdens børn, herunder kvalitetsuddannelse og retten til at voksen op i bæredygtige omgivelser. Og dét at have brug for hinanden er netop pointen for Mette Dyhr. Selvfølgelig handler det om bundlinje – om at drive en rentabel business, når man er sat i CEO-stolen for en virksomhed. Men hun peger samtidig på, at både forbrugere og ikke mindst medarbejdere i stadig stigende grad leder efter purpose og ansvarlighed og derfor stiller virksomhederne det spørgsmål: ”Jeg er med på, at I tjener penge, men hvad gør I ellers?”
Og fordi det ’ellers’ ikke er så uvæsentligt endda – er det ekstrem god business at tænke over, slutter Mette Dyhr, som glæder sig til 6. juni, hvor VL Døgnet altså indtager FN Byen og sætter spotlys på verdensmålene som det nye konkurrencemeter. Hun ser frem til at diskutere UNICEFs børnemål med virksomhedslederne og fortælle, hvordan UNICEF arbejder med partnerskaber for at give et bedre liv til verdens børn.
”Jeg ser i særlig grad frem til at gå i dialog om, hvordan co-competence og større forankring af CSR i virksomheden kan gøre en kæmpe forskel for UNICEFs arbejde for verdens udsatte børn”, slutter Mette Dyhr.

Mette Dyhr, VL-medlem og direktør for virksomhedspartnerskaber og innovation i UNICEF