Lille Tening Gueye på 2 år sidder på sin bedstemors skød på et hospital i Senegal. Bedstemoren har taget barnebarnet med på hospitalet, fordi hun er bekymret for den lille pige, der virker svækket og træt. Screeningen af Tening viser hurtigt, at hun er alvorligt underernæret. Hun har brug for behandling med det samme.

UNICEF slår alarm:

Sult truer 16 mio. børns liv

Skrevet 21. maj 2019 af Annika Lindgreen

16 millioner børn er ramt af sult og alvorlig underernæring verden over

Lige nu er 16 millioner børn alvorligt akut underernærede verden over. Det står særligt slemt til i Afrika syd for Sahara, hvor børn mister livet hver dag. Tørke, sygdomme, vold og et liv på flugt gør livet utrolig vanskeligt for familierne og betyder, at alt for mange små børn dør af underernæring, inden de fylder fem år.

Når hele 16 millioner børn er ramt af sult og er i fare for at dø af underernæring, så er det ikke alene katastrofalt for det enkelte barn og dets familie. Katastrofen risikerer samtidig at sætte de sultramte landes udvikling og fremtid på spil.

Derfor slår UNICEF i dag alarm. Børnene har brug for hjælp nu. Hjælp, der ruster dem til fremtiden.

Sundhedsarbejderen måler Mondays overarm. Målebåndet viser 11,2 i det røde felt. Det betyder, at den lille dreng er alvorligt akut underernæret og har brug for behandling med det samme. Foto: UNICEF South Sudan/Ryeng

Sundhedsarbejderen måler Mondays overarm. Målebåndet viser 11,2 i det røde felt. Det betyder, at den lille dreng er alvorligt akut underernæret og har brug for behandling med det samme. Foto: © UNICEF/Ryeng

Her er flest børn alvorligt akut undernærede og risikerer at dø, hvis de ikke får hjælp:

  • DR Congo: 2.000.000 børn
  • Afghanistan: 600.000 børn
  • Yemen: 394.000 børn
  • Niger: 380.000 børn
  • Etiopien: 370.000 børn
  • Nigeria: 368.000 børn
  • Sydsudan: 220.700 børn

Situationen er dybt bekymrende, fortæller kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark, Line Grove Hermansen:

”Ingen rammes hårdere af sult end børn, og sult kan give mén for livet. Jo længere et sultende barn er underernæret, des større er risikoen for, at barnets hjerne, vækst, motorik, nervesystem og indlæringsevner tager permanent og uoprettelig skade. Børn er alle samfunds næste generation, og hele samfunds overlevelse og velfærd afhænger af de her børns udvikling”.

9 ud af 10 børn kan reddes

Hjælpen nytter. 9 ud af 10 af de alvorligt akut underernærede børn, der får hjælp på UNICEF-støttede sundhedsklinikker og ernæringscentre, overlever. Og den akutte indsats her og nu er første skridt på vejen til at hjælpe de sultramte lande til selv at blive mere modstandsdygtige over for fremtidige fødevarekriser, som måtte komme.

Det har vi gjort i Etiopien. I 2008 var der færre end 5.000 behandlingssteder for underernærede børn i hele landet. Familier måtte rejse langt for at få undersøgt deres børn, og mange gjorde det derfor ikke. UNICEF hjalp regeringen med at opbygge et landsdækkende system til behandling af underernærede børn. Tre år efter fandtes der 7.500 behandlingssteder i Etiopien, og da landet igen blev ramt af en sultkatastrofe i sommeren 2011, var det langt bedre rustet end de øvrige østafrikanske lande til at modstå og håndtere katastrofen. Vi hjælper ikke kun akut. Vi hjælper bæredygtigt og med langsigtede løsninger, så landene står bedre rustet over for fremtidige kriser.

UNICEF er klar til at hjælpe og behandle sultende børn – blandt andet ved hjælp af en lille pose, som rummer en effektiv og nærende jordnøddemos, og gennem beriget højenergimælk til børn, der er for svage eller små til at tygge. Vi rådgiver også forældre, sikrer sundhedsydelser og vaccinationer.

Ingen rammes hårdere af sult end børn, og sult kan give mén for livet. Jo længere et sultende barn er underernæret, des større er risikoen for, at barnets hjerne, vækst, motorik, nervesystem og indlæringsevner tager permanent og uoprettelig skade. Børn er alle samfunds næste generation, og hele samfunds overlevelse og velfærd afhænger af de her børns udvikling.
Line Grove Hermansen, Kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark.

Vi hjælper med: 

  • Livreddende højenergimælk og nærende jordnøddemos til underernærede børn
  • Rent drikkevand, som børnene ikke bliver syge af
  • Vaccinationer, der beskytter børn mod livstruende sygdomme

I de kommende tre uger sætter UNICEF Danmark alle kræfter ind på at hjælpe flest mulige af de 16 millioner alvorligt underernærede børn, som er ramt af sult i lande som Sydsudan, DR Congo, Afghanistan, Etiopien og Yemen.

Vi vil tale børnenes sag, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at samle ind, så de alle kan få hjælp.

Fredag den 7. juni er vi endda så frække at bringe danske familiers fredagsslik i spil for den gode sag. Sammen med Bauer Medias radiostationer, heriblandt NOVA, Radio 100, Pop FM og The Voice, vil vi bede danskerne om at ”give deres fredagsslik” til børn, der sulter. Lytterne vil blive bedt om at donere 48 kroner på sms. Det er det beløb, som en dansk husstand i gennemsnit bruger på slik hver uge, og for det lille beløb kan hele seks børn faktisk få én dags livreddende behandling med jordnøddemos.

Hjælp os med at sprede ordet: Lige nu er 16 millioner børns liv truet af sult verden over. Vi skal handle nu for at redde deres liv.

 

I Somalia bekæmpes underernæring med jordnøddepure Plumpynut.

UNICEF behandler underernærede børn med livreddende højenergimælk og jordnøddemos. Der skal kun tre små poser jordnøddemos om dagen i tre uger til at redde et barns liv.
© UNICEF/2017/Rich

GIV LIVREDDENDE BEHANDLING TIL BØRN, DER SULTER

STØT NU