En baby bliver vaccineret i Elfenbenskysten

UNICEF slår alarm:

Fremskridt i kampen mod mæslinger undergraves

 
UNICEF advarer i dag om, at antallet af mæslingesmittede stiger til alarmerende niveauer. I 2018 rapporterede hele 98 lande om et stigende antal smittede i sammenligning med 2017. Det undergraver de fremskridt, man ellers har gjort i kampen mod sygdommen, der er så let at forebygge med effektive vaccine.

Samtidig ser vi, at en række lande, der tidligere har været erklæret helt fri for sygdommen, oplever, at den vender tilbage. Og når den først bider sig fast, går det hurtigt. 10 lande står således for mere end 74 procent af væksten i antallet af smittede.

Flere hundrede børn har mistet livet

Ukraine, Filippinerne og Brasilien har oplevet den største stigning. Alene i Ukraine var der mere end 35.000 registrerede tilfælde af mæslinger sidste år, og udbruddet tager til i styrke – alene i de første to måneder af 2019 er 24.042 tilfælde blevet registreret. Samme mønster ses i Filippinerne – her har man haft 12.736 registrerede tilfælde i de seneste to måneder – mod 15.559 hele sidste år. Flere hundreder børn har allerede mistet livet.

Også i højindkomstlande som Frankrig spreder smitten sig. Landet er således på listen over de 10 lande, der har oplevet den højeste stigning i antallet af tilfælde mellem 2017 og 2018.

”Det her er et wake up call,” siger Steen M. Andersen, Generalsekretær i UNICEF Danmark. ”Der skal sættes ind nu, før sygdommen spreder sig.”

Vi får vaccinerne frem i alle afkroge af verden – via alt fra æselryg over cykler til droner. I Danmark skal forældre kun slås med telefonkøen i lægens tidsbestillingssystem for at få det livreddende prik. Der er ingen gode grunde til at lade være.
Steen M. Andersen
Generalsekretær, UNICEF Danmark

UNICEF i gang med omfattende vaccinationskampagner

UNICEF og organisationens partnere er i fuld gang med omfattende vaccinationskampagner verden over. De når millioner af børn. Alene i Filippinerne når indsatsen 9 millioner børn fordelt på 17 regioner, og i Brasilien nåede man på blot to måneder i efteråret mere end 11 millioner børn under fem år, herunder børn i flygtningestrømmene fra Venezuela.

Selv i det krigshærgede Yemen er det lykkedes at optrappe vaccinationsarbejdet. Mere end 11.5 millioner børn er blevet vaccineret i løbet af februar.

”Vi får vaccinerne frem i alle afkroge af verden – via alt fra æselryg over cykler til droner,” siger Steen M. Andersen. ”I Danmark skal forældre kun slås med telefonkøen i lægens tidsbestillingssystem for at få det livreddende prik. Der er ingen gode grunde til at lade være.”

Hjælp UNICEF med at få vaccineret verdens børn

Støt nu