Ibrahim fik sit hjem tilbage

Hjem » Ibrahim fik sit hjem tilbage

I de kommende år hjælper UNICEF 3000 af de mest udsatte børn i Sierra Leone. Et af børnene er seksårige Ibrahim, der blev lokket væk hjemmefra og udnyttet til hårdt arbejde. Med hjælp fra Danmarks Indsamling er Ibrahim og hans venner nu tilbage hos deres familier og går i skole.

For et år siden kom en imam med stærke overtalelsesevner til Ibrahims landsby. Landsbyen ligger i det østlige Sierra Leone og indbyggerne er uendelig fattige og kun få procent af den voksne befolkning kan læse. ”Vi lod os lokke. Vi troede, at børnene ville få det bedre og han lovede alt muligt,” fortæller landsbyens leder.

Seks familier lod den tilrejsende imam tage deres sønner med sig med lovning om, at de ville lære arabisk og blive godt uddannede. ”Jeg troede, at det var det bedste for Ibrahim,” siger Ibrahims mor. Men der gik ikke længe, før familierne begyndte at savne børnene. Og virkeligheden for de seks drenge var langt fra det lovede. ”Vi sov på et gulv og arbejdede i marken hele dagen. Jeg ville bare gerne hjem,” siger Ibrahim.

3.000 børn får hjælp

Den lille gruppe børn er nogle af de op til 3.000 børn, UNICEF gennem Danmarks Indsamlings støtte vil hjælpe tilbage til deres familier eller finde et bedre hjem til. Andre er gadebørn eller børn, der har været berørt af ebola.

”Ofte er det desperation, der driver børnene væk. Måske har forældrene meget lidt at give,” forklarer Line Grove Hermansen, der for et par måneder siden besøgte Ibrahim og hans forældre i Sierra Leone.

”For at sikre os, at børnene havde noget godt at vende hjem til, og at forældre, der intet har, kunne tilbyde dem det, der skal til af helt basale fornødenheder, har vi givet familier en ’kom-hjem-pakke’, som blandt andet indeholder tøj og en skoletaske,” siger Satu.

Lykkelig over at være hjemme

Ibrahim og hans venner er lykkelige for at være kommet hjem. Og for, at de nu er begyndt i skole. ”Jeg savnede bare min familie,” siger han.

Udover børnene i Ibrahims landsby vil mange flere børn blive identificeret og hjulpet. I den kommende tid bredes projektet ud til endnu flere. Og træningen af socialarbejdere starter, da en del af pengene skal gå til at fremtidssikre hjælpen til de mest udsatte børn.

UNICEF samarbejder med de sociale myndigheder og andre organisationer om at implementere en database, der skal bruges til at sikre opfølgning og registrering af børnene. Det vil blandt andet betyde, at det gør det nemmere at hjælpe børn på tværs af distrikter.

Fakta

  • Analysen og ’baseline’ for projektet er på plads.
  • 125 ’lege-kasser’ er pakket på Verdenslageret i København og sendt til Sierra Leone, hvor de bruges til – via leg og fritidsaktiviteter – at integrere børn, som har været væk hjemmefra og fra skolen, igen.
  • 125 ‘Kom-hjem-pakker’ er samlet med forsyninger indkøbt lokalt. Indholdet af ‘Kom-hjem-pakkerne’ er specielt udvalgt til at dække behovet hos børn, som er blevet genforenet med deres familie eller som har fået nyt hjem hos en plejefamilie. Pakkerne indeholder tøj, toiletsager, kopper, tallerkener og skeer, menstruationsbind, plastiksandaler, et tæppe og et liggeunderlag.
  • UNICEF og partnere er i gang med at foretage en samlet optælling af gadebørn i Sierra Leone; et overblik, der skal bruges til at sætte ind, hvor behovet er størst samt i dialogen med myndighederne.

Støt UNICEFs arbejde for alle verdens børn

støt nu