Yemen:
Et land i opløsning

Tre års krig

I disse dage runder Yemen sit tredje år med krig og konflikt, og UNICEF-rapporten “If Not In School” tegner et billede af et land, som er ved at falde fra hinanden, og hvor en hel børnegenerations liv, sundhed, skolegang og fremtid er på spil.

“I dag er Yemen mere end nogensinde et samfund i opløsning.  Antallet af børn, der sulter, er oppe på 400.000, med 1,8 mio. akut underernærede. Halvdelen af de sundhedstilbud, der skulle have afhjulpet situationen, fungerer ikke,” siger Line Grove Hermansen, kommunikationsdirektør hos UNICEF Danmark.

Men sult er ikke børnenes eneste problem. Andre hovedbudskaber i rapporten er bl.a.:

  • At flere end 2500 skoler lige nu ikke bliver brugt. To tredjedele har været ramt af angreb. 27% er lukket, og 7% bliver brugt til militære formål eller som tilflugtssteder for internt fordrevne.
  • At vejen til skole er blevet så livsfarlig, at mange forældre vælger at holde deres børn hjemme. Og at manglen på uddannelse har tvunget familier ud i løsninger, som er meget dårlige for børn: børnearbejde, piger der bliver giftet væk og drenge, der bliver rekrutteret til krigen.
  • At op til 78% af alle yemenitter lever i fattigdom og at 1,8 mio. børn under fem år er akut underernærede.
  • At langt størstedelen af Yemens befolkning har brug for hjælp – i særdeleshed børnene.
  • At 16 mio. yemenitter, herunder næsten 8,2 mio. børn, mangler hjælp til rent vand og sanitet.

En generation af børns fremtid står på spil. Og oveni er næsten en halv million børn stoppet med at gå i skole siden 2015, hvor konflikten eskalerede. Det bringer det samlede antal børn i Yemen, der ikke går i skole, op på 2 mio.

UNICEF opfordrer krigens parter til at sætte en stopper for krigen og dens mange konsekvenser for børn og voksne, til betingelsesløst at støtte børns skolegang og til at stoppe angreb på skoler, så de kan være sikre og trygge steder for børn.

Hjælp UNICEF med at beskytte Yemens børn

Støt nu