168 børn vil blive født
i Danmark på nytårsdag

Hjem » 168 børn vil blive født i Danmark på nytårsdag

Vi skal sikre, at flere spædbørn overlever

Skrevet 21. dec 2017 af Ditte Hartvig

Overalt i verden vil 1. januar 2018 være begyndelsen på et nyt liv for tusindvis af nyfødte. Hver og én vil blive født med retten til at overleve og udvikle sig – men med et vidt forskelligt udgangspunkt.

I Danmark anslås 168 børn at blive født på nytårsdag. Det svarer til 0,04 procent af alle nyfødte i verden den dag, viser statistik fra UNICEF.

Ø-riget Kiribati i Stillehavet vil med al sandsynlighed kunne byde det første barn velkommen til verden. Og USA det sidste. Over halvdelen af de i alt 385.793 børn vil dog blive født i kun ni lande:

  • Indien — 69.070
  • Kina — 44.760
  • Nigeria — 20.210
  • Pakistan — 14.910
  • Indonesien — 13.370
  • USA — 11.280
  • DR Congo — 9.400
  • Etiopien — 9.020
  • Bangladesh — 8.370

For mange af disse børn vil første dag af deres liv også blive den sidste. Sidste år døde 2.600 børn hver dag inden for det første døgn efter fødslen. Ofte på grund af sygdomme og årsager, der kunne være forhindret som for eksempel for tidlig fødsel, fødselskomplikationer og infektioner.

“Vores nytårsforsæt i UNICEF er at give alle børn, der kommer til verden, mere end en time eller en måned at leve i. Vi bruger derfor årets første dag på at opfordre regeringer og partnere til at investere mere i de relativt simple og effektive løsninger, vi faktisk har til rådighed for at sikre, at flere spædbørn overlever,” siger Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Antallet af børn, der dør kort tid efter fødslen, er faldende. Men udviklingen går for langsomt. Spædbørn udgør hele 46 procent af alle dødsfald blandt børn under fem år.

I næste måned lancerer UNICEF en global kampagne, der har til formål at sikre flere spædbørns overlevelse. Dette indebærer blandt andet mere rent vand og bedre elektricitet til sundhedsklinikker og promovering af amning, som beviseligt redder liv i verdens udviklingslande.

Gør en livsforandrende forskel for MANGE børn

Bliv fast støtte