En pige checker sin telefon

18-årige: Vi er i høj risiko for at blive udnyttet online

Skrevet 3. juni 2016 af UNICEF Danmark

8 ud af 10 unge mener, at de og deres jævnaldrende er i fare for at blive chikaneret og udnyttet seksuelt, når de er online.

Det viser en ny international rapport, UNICEF offentliggør i dag. Rapporten er baseret på en måling lavet blandt over 10.000 unge 18-årige i 25 forskellige lande (Albanien, Algeriet, Brasilien, Den Dominikanske Republik, El Salvador, Ghana, Guatemala, Indien, Indonesien, Jamaica, Jordan, Kenya, Madagaskar, Malaysia, Montenegro, Marokko, Nambia, Paraguay, Filippinerne, Serbien, Thailand, Uganda, UK, USA og Vietnam)

Næsten 90 procent af de adspurgte mener, de selv er i stand til at håndtere mulige farer, når de er online. Samtidig siger kun 36 procent dog, at de er sikre på, at de vil kunne gennemskue, hvis nogen lyver om deres identitet på nettet.

Over 2/3 af pigerne siger, at de ville være dybt bekymrede, hvis de blev mødt af seksuelle tilnærmelser på nettet. Og skulle der opstå faretruende situationer, siger langt de fleste, at de ville søge hjælp hos venner frem for hos lærere eller forældre. Under halvdelen ville dog selv vide, hvordan de skulle hjælpe en ven, der havnede i en ubehagelig situation, viser målingen.

Andre nøgleresultater:

  • 18-årige i UK og USA hører til dem, der er mest sikre på, at de undgå farer, når de er online. 94 procent mener, de kan beskytte sig selv på sociale medier. I Mellemøsten og Nordafrika mener kun 41 procent, at de er i stand til dette.
  • Unge i lande syd for Sahara hører til dem, der ser mest værdi i at få nye venner online. 79 procent siger, det er vigtigt for dem. I USA og UK siger 63 procent at det ikke er særlig vigtigt – hvis overhovedet – at møde nye mennesker online.
  • I de centraleuropæiske lande svarer 63 procent, at de ville fortælle det til en ven, hvis de følte sig truet online. 46 procent ville sige det til en forælder, og kun 9 procent ville henvende sig til deres lærer.

Læs hele rapporten her (pdf)