Grønlandske børn leger

Så kører det!

Hjem » Så kører det!

Skrevet 05. feb 2014 af Anne-Mette Friis

39 grønlandske unge er i uge 42 samlet til NAKUUSA Youth Forum – et topmøde, der sætter fokus på grønlandske børn og unges rettigheder, med de unge selv som talerør.

Så kører det! Den officielle åbning er overstået. Talerne er holdt, og arbejdet er i gang. Deltagerne på NAKUUSA Youth Forum har valgt, hvilke workshops de vil være en del af de næste par dage, og den rastløshed, der dominerede flokken i går, er afløst af seriøst arbejde.

 

Latterinstruktør satte skub i tingene

I begyndelsen holdt det ellers hårdt. At placere 30 – 40 grønlandske børn på et hotel uden fri adgang til naturen, er lidt af en test. Den første nat var det svært for dem at falde i søvn, så det var træthed, der prægede billedet. Men efter aftensmaden i går fik vi besøg af en latterinstruktør, og det satte ligesom skub i tingene. Der blev grinet og pjanket, og alle reservationer forsvandt sammen med den almindelige skepsis. Så i morges, da vi åbnede NAKUUSA Youth Forum officielt, var stemningen fin. 

Nuka, rektoren for Socialpædagogisk Seminarium, hvor selve konferencen bliver holdt, holdt en smuk tale for de unge og en af Grønlands mest populære komikere, Piitannguaq, fik salen til at runge af latter. Til sidst præsenterede alle de unge sig selv og lagde de sten, som de har medbragt hjemmefra, i en bunke. Stenene skal senere blive til en varde med budskaber, som de unge har formuleret sammen med deres kammerater derhjemme. ”Børn SKAL have rettigheder”, ”De voksne skal sætte grænser” og ”Børn skal have et godt liv” er blot et lille udsnit af de velovervejede beskeder, der kommer fra de unge.

 

Overrækkes til Grønlands Socialminister

Der er liv overalt på gangene her. Foreningen Grønlandske Børn holder rettigheds-workshop med halvdelen af de unge, mens resten af dem arbejder på at beskrive, hvad der er henholdsvis et godt og et dårligt børneliv. I aften skal de i grupper begynde at formulere det slutdokument, som skal overrækkes til Grønlands Socialminister, Mimi Karlsen på fredag, så der er travlhed hele dagen, og vi tror på, at det ikke bliver svært at falde i søvn i nat.

Grønlandske børn hopper med armene i vejret