Vi kæmper for Børns
overlevelse & sundhed


Alt for mange børn overlever ikke

Selvom flere børn i dag overlever de første fem år af deres liv og børnedødeligheden siden årtusindskiftet er mere end halveret, er fremgangen stagneret. Hver dag dør 13.800 børn af årsager, som ofte kunne være forhindret eller behandlet.

 

 

Børn dør af årsager, der nemt kan behandles & forebygges

Ofte kræver det ikke meget mere end et myggenet, en vaccine eller en vandrensningstablet, der giver rent og sikkert drikkevand. Det er så lidt der skal til for at redde et barns liv.

Nogle af de hyppigste dødsårsager blandt børn under fem år er lungebetændelse, malaria og diarré. Sygdomme som alle nemt og effektivt kan både forebygges og behandles.

En anden hyppig dødsårsag er underernæring, som står for omkring 45% af dødsfaldene hos børn under 5 år. Underernærede børn, især dem med alvorlig akut underernæring, har en højere risiko for at dø af almindelige børnesygdomme.

Hjælp UNICEF med børns overlevelse

Støt nu

 

ISÆR DE HELT SMÅ BØRN MISTER LIVET

I 2021 døde 5 millioner børn inden deres 5 års fødselsdag. 2,3 millioner børn var dødfødte mens lidt over 2 millioner døde inden for de første 28 dage af deres liv. Mange af disse dødsfald kunne være forhindret ved at sikre adgang til kvalificeret fødselshjælp og sundhedspleje til gravide og nyfødte samt andre basale sundhedsydelser.

Bl.a. en så enkel ting som amning lige efter fødslen kan reducere dødeligheden blandt helt små børn med 44 %. Alligevel er det under halvdelen af alle nyfødte på verdensplan, der bliver lagt til brystet mindre end en time efter fødslen. Både fordi mødrene ikke får den rette vejledning, og fordi der eksisterer mange myter om, hvorvidt amning er godt for barnet eller ej. Faktum er, at amning er historiens billigste og mest effektive metode til at redde små børns liv.

At børn dør, inden de er kommet i gang med at leve, er en smertelige konsekvens af den manglende sundhedspleje. Forebyggelse kræver politisk vilje og vedvarende finansiering af basal sundhedspleje. Det er en af ​​de mest meningsfulde investeringer, vestlige lande overhovedet kan foretage.
Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Mange børn overlever ikke

Overlevelse og trivsel UNICEF UNICEF kæmper for alle verdens børn med nødhjælp og humanitært arbejde
0

børn under fem år dør hver dag af årsager, der er både nemme og billige at behandle og forebygge.


 

UNICEFs arbejde for børns overlevelse & sundhed

UNICEF sikrer bl.a. adgang til rent vand, åbner sundhedsklinikker, sørger for vacciner, vejleder mødre i at amme eller uddanner små sundhedsambassadører på skolerne, der kan lære fra sig om god hygiejne.

 

I 2021 blev 8,75 millioner børn behandlet for livstruende lungebetændelse, som hvert år dræber mere end 700.000 børn under 5 år.

UNICEF hjælper børn med at overleve og trives. Jordemoder Konaté Awa Draba undersøger et nyfødt barn på et sundhedscenter i Baraouéli, Mali.

38,9 millioner børn kom i 2021 sikkert til verden på sundhedsklinikker med assistance fra uddannede fødselshjælpere.

I Somalia bekæmpes underernæring med jordnøddepure Plumpynut.

4,9 millioner børn i 73 lande fik i 2021 livreddende behandling med jordnøddemos mod akut underernæring.

Hjælp UNICEF med børns overlevelse

Støt nu

Alle børn har ret til at leve. Regeringen skal sikre, at børn overlever og udvikler sig så godt som overhovedet muligt.

Børnekonventionen: Artikel 6 

Læs mere om UNICEFs arbejde for børns
overlevelse & sundhed