Vi sikrer adgang til
rent vand

Bakterier i vandet giver diarré

På verdensplan har 2,2 milliarder mennesker ikke adgang til rent, sikkert drikkevand.

Det er primært børn i verdens fattigste slumområder og fjerntliggende landdistrikter, som mangler adgang til rent vand. Her er den eneste drikkevandskilde ofte en beskidt flod, der også bliver brugt af både dyr og mennesker til at bade i. Omkring 150 millioner mennesker i verden henter deres drikkevand direkte fra floder og søer, som ofte er beskidte og indeholder en masse bakterier.

Det koster menneskeliv – især børns liv. UNICEF skønner, at 1000 børn under fem år hver dag mister livet på grund af sygdomme, som fx diarré, forårsaget af beskidt vand samt dårlig sanitet og hygiejne. Sikring af rent vand til alle, selv til de mest fjerntliggende og udsatte områder, vil derfor reducere sygdom og dødelighed blandt børn betydeligt.

En lille dreng bliver behandlet for kolera på et UNICEF-behandlingscenter i Somalia. Kolera er en af de sygdomme, børn kan få af beskidt vand.

En lille dreng bliver behandlet for kolera på et UNICEF-behandlingscenter i Somalia. Kolera er en af de sygdomme, børn kan få af beskidt vand.

Mange børn mangler rent vand. Omkring 2,2 milliarder mennesker i verden har ikke adgang til sikre vandforsyninger.
UNICEF

Hjælp UNICEF med at sikre rent vand

Støt nu

Mange må vandre langt efter drikkevand

En god nyhed er, at 1,8 milliarder mennesker siden år 2000 har fået adgang til rent drikkevand. Udviklingen går altså den rigtige vej. Men alt for mange mangler stadig adgang til en sikker vandkilde, og mange af de, der har adgang til sikkert vand, må vandre langt for at bringe vand med hjem til familien.

206 millioner mennesker i verden må gå i over en halv time om dagen for at få vand til drikke og til at lave mad. Det er særligt unge piger og kvinder, der bliver sendt ud for at hente vand. Den daglige tur er ofte fysisk hård. Mange af pigerne og kvinderne vandrer ofte i bagende sol og må bære flere kilo vand med hjem igen. Det går især ud over de unge piger, som ofte må komme for sent i skole eller slet ikke kan komme i skole, fordi de først og fremmest må hente vand til familien.

Pigen Nadia på 10 år henter rent drikkevand i Burundi

Nadia fra Burundi er et af de børn, der har fået etableret en UNICEF-vandpost tæt ved sit hjem. "Jeg kan nu nå i skole til tiden hver morgen, efter jeg har hentet vand til familien," fortæller hun.

Vand er livsnødvendigt i katastrofesituationer

Under katastrofer og kriser er det altid første prioritet at sikre adgang til rent vand. Vandforsyningerne bliver nemlig ofte ødelagt og gør de udsatte børn ekstra sårbare over for sygdomme som diarré.

Klimaudfordringer i form af oversvømmelser er også med til at forurene brønde og vandforsyninger.

I akutte situationer uddeler UNICEF vandrensningstabletter, der kan gøre selv det mest beskidte vand sikkert at drikke. Dernæst begynder vi at udbedre ødelagte vandforsyninger og etablere nye.

Er du ved at skrive opgave om vand, kan du læse flere fakta om børn og vand her.

 

8-årige Huda henter vand fra en UNICEF-støttet vandtank i Aleppo, Syrien.

8-årige Huda henter vand fra en UNICEF-støttet vandtank i Aleppo, Syrien.

Hjælp UNICEF med at sikre rent vand

Støt nu

Læs mere om vand