Støt
Newborn infant boy Ayah, whose mother bled to death following his delivery and who suffers from jaundice and sepsis and weighs only 1.3 kilograms, has his hand held by his grandmother Await Said as he lies in an incubator at the Juba Teaching Hospital, Juba, South Sudan, Monday 29 January 2018. The hospital does not have the equipment to properly test and treat Ayah. According to the paediatrician on the ward, “if a baby needs anything more than basic treatment then there is nothing we can do. We are doing our absolute best but some things are simply out of our control”. More than 10% of infants that are born at the hospital’s neonatal clinic die. South Sudan has some of the highest maternal and infant mortality rates in the world with one in 26 infants dying within 28 days of birth.

Vi bekæmper

børnedødelighed

6.400 spædbørn mister livet – hver eneste dag

Så mange små liv går tabt hver eneste dag. Og langt de fleste kan reddes. Vi ved, hvad der skal til og løsningerne er simple.

Børns dødelighed kan forebygges

Dødelighed blandt børn i alderen 0-5 år, er faldet drastisk i de sidste årtier. Men selvom flere børn end nogensinde overlever deres første fem år, er overlevelsesraten blandt nyfødte foruroligende. Det estimeres, at omtrent 2,3 millioner spædbørn dør inden for den første måned af deres liv. En tredjedel af disse børn overlever end ikke deres første dag på jorden.

Fremskridtene er altså langt fra lige så imponerende, når det kommer til dødelighed blandt nyfødte, med omkring 6.400 nyfødte, der fortsat dør hver eneste dag.

Det er nødvendigt, at vi får forbedret både adgangen til og kvaliteten af den pleje, der gives både før, under og efter fødsel. Spædbørnsdødelighed kan nemlig forebygges med den rette viden, og de rette redskaber og forsyninger.

En barsk virkelighed

Forestil dig, at du skal til at gå i fødsel. Du er derhjemme, kun i selskab med få familiemedlemmer. Du har store smerter, men hverken adgang til læge, sygeplejerske eller jordemoder. Du ved, at der er en stor risiko for, at både du og din baby ikke overlever fødslen. Selv hvis I begge overlever selve fødslen, vil de kommende dage og uger være fyldt med farer.

Forestil dig nu, at du er jordemoder, der er ved at forberede dig på at tage imod en for tidligt født baby. Sundhedscentret, hvor du arbejder, har ingen vandforsyning og ingen elektricitet. Du står i mørket med din mobiltelefon klemt i dine tænder som den eneste måde at få en smule lys under fødslen. Moren, der er ved at føde et barn, er kun 16 år. Du er den eneste til stede, der fagligt er i stand til at hjælpe hende.

Disse to scenarier illustrerer den barske virkelighed for millioner af mødre, babyer og sundhedsprofessionelle verden over. Det er en virkelighed, som vi kan og må ændre for at kunne holde alle børn i live.

2,3 mio.

spædbørn dør hvert år

Små børn er særligt udsatte

Mere end 80% af de nyfødte børn, der dør tidligt, dør på grund af for tidlig fødsel, komplikationer under fødslen og infektioner som blodforgiftning, meningitis og lungebetændelse. De samme årsager, særligt komplikationer under fødslen, ligger til grund for en stor del af dødfødsler. Dette er komplikationer og sygdomme, som vi også ser hos nyfødte i Danmark. Men vi har muligheden for at give børnene og mødrene den rette pleje. Det er derfor sygdomme, som slet ikke er farlige for børn i Danmark.

Spædbørnsdødelighed skyldes ikke én enkelt sygdom, og det kan derfor ikke løses med ét bestemt medikament eller en særlig opfindelse. Det kræver et mere overordnet syn på, hvor problemet stammer fra. Når vi kigger på, hvor stor en risiko et nyfødt barn har for at dø, kan vi se, at det i høj grad afhænger af, hvor barnet er født.

Børnedødeligheden i et land afhænger af forskellige ting. For eksempel kan vi se, at børn født af mødre uden en uddannelse har dobbelt så stor risiko for at dø inden for barnets første måned, end børn af mødre med blot en kort uddannelse. Vi kan også se, at børn af de fattigste familier i verden har mere end 40% større risiko for at dø tidligt, end børn af de rigeste.

Når børn dør på grund af sygdomme som lungebetændelse eller for tidlig fødsel, er det altså årsager, som ikke burde føre til spædbørnsdødelighed. De dør, fordi deres familier er fattige eller af andre årsager ikke har adgang til den pleje, som de har brug for. Hvis vi skal hjælpe verdens nyfødte, er det her vi skal slå til.

40%

så meget større er risikoen for at dø tidligt, hvis man er barn af en de fattigste familier i verden.

En sikker fødsel

For 217 kroner kan du give et barn en sikker fødsel

Hvad gør UNICEF?

UNICEFs sundhedsstrategi sigter efter at bygge robuste og forberedte sundhedssystemer verden over og at levere nødhjælp, når krisen er størst. UNICEF leverer for eksempel vacciner til børn verden over, sørger for medicin til mødre, så de ikke smitter deres børn med HIV, skaffer rent vand og hjælper børn i krise- og konfliktområder til en normal hverdag.

Derudover arbejder UNICEF målrettet for at bidrage til FN’s fattigdomsmål for 2030: At udrydde ekstrem fattigdom og halvere antallet af børn, der lever i fattigdom. Millioner af børneliv kunne reddes hvert år, hvis mødre og børn havde adgang til overkommelig kvalitetssundhedspleje, korrekt ernæring og rent vand. Men alt for ofte er selv disse helt basale ting uden for rækkevidde for de mødre og børn, der har mest brug for dem.

Bekæmpelse af fattigdom kræver innovative og integrerede socialsystemer, der reagerer på de mange sårbarheder, børn og familier kan stå overfor. UNICEF arbejder for eksempel for at sikre uddannelse til børn verden over, fordi vi ved, at uddannelse er det vigtigste våben i kampen mod fattigdom.

En for tidligt født dreng på Bishkek hospitalet i Kyrgyszstan, som har opnået fantastiske resultater i forhold til spædbarnsdødelighed over de sidste årtier. 80% færre for tidligt fødte børn dør i dag på dette hospital end i 1990. UNICEF har i tæt samarbejde med regeringen trænet hundredvis af sundhedsprofessionelle for at opnå dette mål.

 

Læs mere om UNICEFs arbejde for børns overlevelse og sundhed

    Mødredødelighed

      Rent og sikkert vand

        Vacciner

          Sult og underernæring

            Børnesygdomme

              Sanitet og hygiejne