Vi sikrer adgang til
rent vand


 

Adgang til rent drikkevand er en menneskeret

På verdensplan har 2,2 milliarder mennesker ikke adgang til rent, sikkert drikkevand. At sikre adgang til sikkert vand ville reducere både sygdom og død, især blandt børn.

 

BESKIDT VAND KOSTER LIV

Det er primært børn i verdens fattigste slumområder og fjerntliggende landdistrikter, som mangler adgang til rent vand. Her er den eneste drikkevandskilde ofte en beskidt flod. Omkring 115 millioner mennesker i verden henter deres drikkevand direkte fra floder og søer, der også bliver brugt af både dyr og mennesker til at bade i, og derfor er beskidte og indeholder en masse bakterier.

Det koster menneskeliv – især børns liv. UNICEF skønner, at 1000 børn under fem år hver dag mister livet på grund af sygdomme, som fx diarré, forårsaget af beskidt vand samt dårlig sanitet og hygiejne. Sikring af rent vand til alle, selv til de mest fjerntliggende og udsatte områder, vil derfor reducere sygdom og dødelighed blandt børn betydeligt.

Mange børn mangler rent vand. Omkring 2,2 milliarder mennesker i verden har ikke adgang til sikre vandforsyninger.

Hjælp UNICEF med at sikre rent vand

Støt nu

Konsekvenser ved beskidt drikkevand

Hvis vandet ikke er rent eller renset, kan man blive syg af de bakterier, der lever i vandet. Det forurenet vand kan fx give:

  • DIARRÉ Er forårsaget af beskidt vand, dårlig sanitet og hygiejne og er en af de største årsager til, at børn under 5 år dør i udviklingslande. Diarré kan bl.a. behandles med UNICEFs ORS-pulver, der er en blanding af sukker og salt. Blandingen hjælper børnenes væskebalance tilbage til normal, så de ikke dør af mangel på væske i kroppen.
  • KOLERA & TYFUS Smitsomme mavesygdomme, der spreder sig gennem vand og fødevarer ved dårlig hygiejne. Sygdommene findes især i flygtningelejre, hvor mange mennesker er samlet på lidt plads, og uden ordentlige toiletforhold smitter sygdommen hurtigt. Sygdommene kan behandles med væske og medicin.
En lille dreng bliver behandlet for kolera på et UNICEF-behandlingscenter i Somalia. Kolera er en af de sygdomme, børn kan få af beskidt vand.

En lille dreng bliver behandlet for kolera på et UNICEF-behandlingscenter i Somalia.

I 2022 rensede UNICEF

Rent vand til alle verdens børn
0

liter vand, hvilket hjalp 48 lande verden over.

Mange må vandre langt efter drikkevand

En god nyhed er, at 2,1 milliarder mennesker siden år 2000 har fået adgang til rent drikkevand. Men stadig mangler alt for mange adgang til en sikker vandkilde, og mange af dem, der har adgang til sikkert vand, må vandre langt for at bringe det hjem.

Omkring 292 millioner mennesker i verden må gå i over en halv time om dagen, for at få drikkevand og vand til madlavning. Det er særligt unge piger og kvinder, der bliver sendt ud for at hente vandet. Den daglige tur er ofte fysisk hård. Mange af pigerne og kvinderne vandrer ofte i bagende sol og må bære flere kilo vand med hjem igen. Udover den fysiske belastning kan det også udsætte dem for sikkerhedsrisici og udnyttelse. Og når vandet er længere væk, betyder det ofte også mindre tid i skolen.

Pigen Nadia på 10 år henter rent drikkevand i Burundi

Nadia fra Burundi er et af de børn, der har fået etableret en UNICEF-vandpost tæt ved sit hjem. Den korte afstand til vandposten gør, at hun nu kan nå i skole til tiden.

Vand er livsnødvendigt i katastrofesituationer

Under krige og katastrofer er det altid første prioritet at sikre adgang til rent vand. Vandforsyningerne bliver nemlig ofte ødelagt og gør de udsatte børn ekstra sårbare over for sygdomme som fx diarré.

Klimaudfordringer i form af oversvømmelser er også med til at forurene brønde og vandforsyninger.

I akutte situationer uddeler UNICEF vandrensningstabletter, der kan gøre selv det mest beskidte vand sikkert at drikke. Dernæst begynder vi at udbedre ødelagte vandforsyninger og etablere nye.


 

Hvad gør UNICEF for at sikre rent, sikkert vand

UNICEF sørger bl.a. for håndpumper, der kan nå ned til det rene grundvand. Det gør vi i samarbejde med dem, der skal bruge brønden. I en landsby kan beboerne fx lave gravearbejdet, og så leverer vi brønden. Desuden underviser UNICEF landsbyboerne i, hvordan de holder brønden ved lige og hvordan de holder sig sunde. Fx at de altid skal sørge for at vaske hænder, når de har været på toilettet og lave latriner og toiletter, så de ikke forurener brøndvandet.

UNICEF sørger også for rent vand i katastrofer – fx ved oversvømmelser, når vandet er blevet forurenet eller i tørke, hvor der slet ikke er noget vand. Vi uddeler også vandrensningstabletter, så børn og voksne kan rense flodvand eller regnvand og drikke det uden at blive syge.

UNICEF sørger også for at undervise skolebørn i, hvordan de undgår at blive syg af vand, hvordan de kan rense det, og hvordan de kan undgå bakterier og sygdomme ved at vaske hænder med sæbe.

Hjælp UNICEF med at sikre rent vand

Støt nu

 

Læs mere om UNICEFs arbejde for børns
rent vand