Støt

Fakta om børn

i Danmark

 

Danske børn

Helt generelt har de fleste børn og unge i Danmark et godt og trygt liv, men også herhjemme er der udfordringer.

Danske børns trivsel

Børn i Danmark har det overordnet godt. Og i flere undersøgelser af verdens rige lande, har Danmark ligger højt placeret på danske børns trivsel.

Det gælder både sundhed, skole, mobning, sikkerhed og forhold til familie og venner.

Men selvom de fleste har det godt, så er der også problemer i Danmark. Nogle børn bliver mobbet i skolen, nogle børn har forældre, der drikker for meget. Der er også børn, der bliver slået af deres forældre, og det er ikke alle børn, der ved, at det er helt forbudt. Heller ikke selvom det står både i de danske love og i Børnekonventionen.

Hvor mange danske børn er fattige?

I Danmark har vi ingen fattigdomsgrænse – og det er der heller ingen af de andre nordiske lande, der har. Men følger vi OECD’s måde at måle fattigdom på, har vi ca. 53.800 fattige børn i Danmark. De er ikke så fattige, at de ikke får mad eller har tøj på kroppen. Men de lever i det, der hedder relativ fattigdom. Det betyder, at deres forældre tjener mindre end det, danskerne tjener i gennemsnit. I de familier er der for eksempel ikke råd til, at børnene kan gå til fodbold eller gymnastik, og hvis cyklen bliver stjålet eller går i stykker, så er der ikke råd til en ny. Det kan få børnene til at føle sig udenfor, fordi de for eksempel ikke kan gå til sport ligesom deres klassekammerater.

Hvad betyder børnekonventionen for børn i Danmark?

Børnekonventionen gælder for alle børn under 18 år, og derfor gælder den selvfølgelig også for børn i Danmark. Den danske regering har nemlig skrevet under på, at de vil følge reglerne i Børnekonventionen. Men bare fordi de voksne har skrevet under på det, betyder det ikke, at alle børn ved, at de har nogle helt særlige rettigheder. Børn har for eksempel ret til at blive hørt, til at gå i skole og til at vokse op uden vold. I Børnekonventionen kan du læse om alle dine rettigheder.

danske børn lever i fattigdom

Hvad laver unicef i Danmark?

En af UNICEF Danmarks største opgaver er, at hjælpe børn i verdens fattigste lande. Derfor bruger vi meget af vores tid på at samle penge ind, så vi kan hjælpe børn i udviklingslande med bl.a. overlevelse, skolegang & uddannelse, rent vand, og med nødhjælp i forbindelse med krig og katastrofer. Pengene får vi fra enkeltpersoner, firmaer og regeringen.

Men vi hjælper også børn i Danmark. UNICEF arbejder nemlig for alle børns rettigheder. Det gør vi bl.a. ved oplyse danske børn om deres rettigheder gennem undervisningsmaterialer, som du kan finde i vores Læringsportal og gennem vores Rettighedsskoler og Børnevenlige Byer. Vi ved nemlig, at børns trivsel stiger jo mere de ved om deres rettigheder, og den bedre trivsel udvikler børn og gør dem stærkere.

Vi lytter til børns stemmer. Hvert år inviterer vi politikere og fagpersoner til at tale om børn på Børnenes Dag. Vi er med til at sikre, at myndigheder og beslutningstagere har korrekt viden og data om børn, når de tager beslutninger om dem. Og vi kæmper altid for, at børn bliver hørt, når det drejer sig om afgørelser, der påvirker deres liv. Derfor er vi i dedikeret dialog med både kommuner, politikere og embedsmænd, og holder øje med, om Børnekonventionen bliver overholdt for danske børn.

Børnetopmøde 2022/UNICEF

Læs mere om UNICEFs arbejde i Danmark

  UNICEFs arbejde i Danmark

   Børnevenlige Byer & Kommuner

    Rettighedsskoler

     Om Børnenes Nytårstale