
Børn &
sygdomme
Sygdom kan være livsfarlig for verdens børn
I mange af verdens fattigste lande, dør børn af sygdomme, som ofte kunne være forhindret eller behandlet.
Børnedødelighed i udviklingslandene
Den høje børnedødelighed i udviklingslandene skyldes hovedsageligt de samme tre sygdomme, nemlig diare, lungebetændelse og malaria. Det er alle sygdomme, som nemt kan helbredes med gængse og billige sundhedsydelser. Det antages, at 2/3 af de godt 10 mio. børn, der hvert år dør, inden de bliver fem år, kunne have været reddet, hvis de havde sundhedsydelser til rådighed.
Sygdommen Polio var så godt som udryddet og antallet af børn under fem år, der døde på grund af mæslinger var hastigt på vej ned, men et fald i antal af børnevaccinationer, betyder, at 67 mio. børn på verdensplan er gået glip af dele eller alle vaccination fra 2019 til 2021. Det er den største nedgang i 30 år. Det fremgår af UNICEFs årlige rapport ’State of the Worlds Children’, der i år har fokus på børnevaccinationer.
Alle børn kan blive syge, men i mange fattige lande dør børn af sygdomme, som de ikke ville dø af, hvis de boede i Danmark.
Hvilke børnesygdomme kan vi vaccinere imod?
Polio
Polio bliver også kaldt børnelammelse. Den kan lamme luftvejene, så man dør med det samme. Den kan for eksempel også lamme benene, så man er handicappet resten af livet. Sygdommen er udryddet i Danmark efter en effektiv vaccination af alle børn. I resten af verden virker en indsats med vaccination også rigtig godt. Polio er faktisk næsten udryddet.
Mæslinger
Mæslinger er en børnesygdom, der påvirker luftvejene og kan give rødt udslæt. Den er meget smitsom og kan have meget alvorlige følgevirkninger – f.eks. hjernebetændelse.
Stivkrampe
Stivkrampe er en dødelig sygdom, der rammer nervesystemet og giver kramper i musklerne. Til sidst stopper vejrtrækningen helt. Stivkrampe smitter, når bakterier fra jord og snavs sætter sig i åbne sår.
Difteri
Difteri er en sygdom, der rammer luftvejene. Den giver ondt i halsen, feber og kan give åndenød og kvælningsanfald. Den smitter gennem host og nys. I Danmark vaccinerer lægerne børn mod difteri, når de er små.
Kighoste
Kighoste smitter gennem bakterierer rammer luftvejene. Den giver ondt i halsen, feber og kan give åndenød og kvælningsanfald. Den smitter gennem host og nys. I Danmark vaccinerer lægerne børn mod difteri, når de er små fra nys eller host. Den er ekstra farlig for små børn under to år. Sygdommen giver sejt slim, så den kan blokere små børns smalle luftveje.
Tuberkulose
Tuberkulose en sygdom i lungerne, den smitter gennem host, nys og spyt. Den giver hoste og nogen gange blodigt opspyt. Sygdommen er mest almindelig i Afrika syd for Sahara.
Hvilke sygdomme kan vi ikke vaccinere imod?
Der er dog også nogle sygdomme, som vi ikke kan vaccinere imod. Nogle af dem er slet ikke farlige for børn i Danmark, men kan være dødelige for børn i udviklingslandene. Vi kan heldigvis hjælpe på andre måder - fx med rent vand og ekstra næring.
Diarré
Diarré er rigtig ubehageligt at få herhjemme, men det er ikke farligt. Det er det til gengæld især i Sydasien og Afrika, hvor børn dør af det hver dag. Diarré giver dehydrering, svagt immunforsvar og fejlernæring, og mange hundrede børn dør hver dag af diarré. Diarré kan i de fleste tilfælde nemt behandles med en blanding af sukker og salt. Rene vandforsyninger og god hygiejne kan forhindre, at børnene får det i første omgang. Diarré er den næststørste grund til, at børn under fem år dør.
Luftvejsinfektioner
Luftvejsinfektioner som lungebetændelse og bronkitis giver hurtig og irriteret vejrtrækning. De smitter via luften gennem for eksempel host og nys. Sygdommen kan behandles med penicillin, hvis den bliver opdaget i tide. Men i de fattigste lande er luftvejsinfektioner en af de største grunde til at børn under fem år dør.
Malaria
Malaria er en sygdom, der bliver overført af en særlig type myg. Sygdommen er dødelig, hvis den ikke bliver behandlet, men man kan undgå sygdommen ved at sove under et myggenet.
Aids
Aids er en virussygdom, der ødelægger immunforsvaret. Først bliver man smittet med hiv-virus og den kan udvikle sig til aids, som man dør af. Den smitter gennem sex, blod og kropsvæsker og fra mor til barn, hvis en gravid kvinde er smittet. Man kan ikke helbrede hiv/aids eller vaccinere voksne mod virussen, men med medicin kan man forhindre, at hiv udvikler sig til aids, eller at en mor smitter sin baby, når hun føder.
Vaccinationskampagne
UNICEF sender hvert år millioner af vacciner af sted fra vores verdenslager i København. På lageret har vi bl.a. vacciner mod mange forskellige sygdomme samt kølebokse, der kan holde vaccinerne kolde. I katastrofesituationer eller ved vaccinationsdage sender UNICEF vacciner, nåle og kølebokse af sted til det land, hvor børnene skal vaccineres.
I de enkelte lande får UNICEF hjælp af tusindvis af frivillige. på den måde kan vi nå ud til børn i de fjerneste liggende landsbyer. I fx Sudan bruger sundhedsarbejderne kameler med kølebokse på ryggen til at bære vaccinerne gennem ørkenlandskaber. I Cambodja og Indien går sundhedsarbejderne gennem sumpe eller sejler i båd ud til børnene. Læs mere om, hvordan i får vacciner frem.

Det gør UNICEF bl.a. for børnenes sundhed:
- Vi leverer A-vitamin for at styrke børnenes immunforsvar.
- Vi leverer vaccinationer mod mæslinger, polio, difteri, kighoste, tuberkulose.
- Vi deler myggenet ud, så børnene ikke får malaria.
- Vi fortæller om hiv/aids, og hvordan man undgår at få det.
- Vi deler medicin ud mod aids, så hiv-smittede kan leve længere.
- Vi sørger for medicin, der kan forhindre, at en mor med hiv smitter sit barn under fødslen.
- Vi rykker ud i katastrofer og sørger for rent vand og uddannelse i, hvordan man sikrer hygiejnen.
- Vi sørger for at børn, der er ramt af katastrofer, får hjælp til at få en normal hverdag igen.