Støt

Indsatsområder i

Yemen

Yemen – et land i opløsning

Siden konflikten mellem Yemens internationalt anerkendte regering og Houthi-oprørerne eskalerede i 2015, er millioner af mennesker sendt på flugt, og 12,9 millioner børn har akut behov for humanitær bistand og beskyttelse.

Mellemøstens farligste land

Det anslås, at 2,2 millioner børn i Yemen er akut underernærede, herunder næsten 540.000 børn under fem år, der lider af så alvorlig underernæring, at de risikere at dø af sult.

Situationen bliver kun værre af, at landet gentagne gange bliver ramt af sygdomsudbrud såsom diarré, hvilket kan være livstruende for børn. Sundhedssystemet i Yemen er ved at knække sammen – under halvdelen af landets sundhedsfaciliteter er lige nu funktionsdygtige.

UNICEF arbejder målrettet for at give de mange børn i Yemen, der vokser op i konflikt, en chance for livet

On 9 June 2018 in Yemen, an inured girl is being treated at Althawra Hospital in Hodeidah. She was injured along with her brothers and her uncle, while the family was trying to relocate farther from the fighting that same day in Aljah area, Bait Alfaqih district, Hodeidah. On 10 June 2018, UNICEF teams delivered antibiotics, syringes, IV fluid, ready-to-use therapeutic food and hygiene kits to UNICEF partners in Hodeidah. At least 300,000 children currently live in and around the city. Millions more children throughout Yemen depend on the humanitarian and commercial goods that come through the port of Hodeidah everyday for their very survival.

12.900.000

børn i Yemen har brug
for humanitær hjælp

Familier på flugt

Mohammed Al-Oshari bor med sin familie i en flygtningelejr for internt fordrevne i Yemen. Familien har været på flugt flere gange, før de er endt i lejren i Mareb. Selvom de modtager nødhjælp, herunder mad, lider hans to døtre – Arwa på 14 måneder og Bulqis på 2 år – af akut underernæring.

“De sidste 5 år har haft en helt enorm påvirkning på vores liv,” fortæller Mohammed. “Vi er trætte, udmattede af hele situationen og de forhold, vi lever under. Hvis der ikke var krig, ville vi være i vores hjem nu. Jeg ved ikke hvordan eller hvornår mine døtre udviklede underernæring, men det er grundet de svære omstændigheder, vi lever under. Vi modtager en kasse med månedligt, men det er ikke nok.”

Mohammeds historie er langt fra enestående. 1,7 millioner børn er lige nu internt fordrevne i Yemen.

Her ses Mohammed med sine to døtre, Arwa og Bulqis. Børnene har netop fået et kost-supplement, og bliver båret tilbage til teltet af deres far.

Yemen er et af de værste steder i verden at være barn

Som situationen ser ud i Yemen lige nu, er Yemen et af de værste steder i verden at vokse op som barn.

Børn bruges som et aktivt mål i konflikten. Hospitaler og skoler bombes. Mere end 11.000 børn er blevet dræbt siden konflikten eskalerede, og over 2 millioner børn er lige nu helt uden for skolesystemet – enten fordi de er internt fordrevne, eller fordi det er for farligt at tage i skole. Frafald blandt piger risikerer tidligt ægteskab og vold i hjemmet, mens drenge har en højere risiko for at blive rekrutteret til væbnede grupper.

70 % af Yemens befolkning lever under fattigdomsgrænsen. Familier har ikke råd til hverken mad eller medicin. De er underernærede og har ikke råd til fx at komme på hospitaler. Mange børn bliver derfor født hjemme – uden en jordemoder og under dårlige hygiejniske forhold.

De fleste små børn bliver ramt af malaria og tyfus. Men der er hverken råd til medicin eller rent vand.

børn er blevet dræbt i konflikten
Her ligger skoletasker spredt ud på jorden, efter en bus fyldt med skolebørn blev bombet i Yemen og 29 uskyldige børn mistede deres liv.

Du kan hjælpe Yemens børn

For 299 kroner kan du sørge for nøddemos, som sikrer 6 børn mad i en uge.

Hvad gør UNICEF?

UNICEF er massivt til stede i Yemen. Vi leverer hygiejnepakker og sikrer rent vand til befolkningen, ved opsætning af vandtanke bl.a. i flygtningelejre. Vi sørger for læring til børn der ikke går i skole, og vi behandler børn for akut underernæring.

Det er vigtigt for UNICEF at lave målrettede indsatser, hvor børn får psykosocial støtte. Yemens børn vokser op under forhold, der er svære at beskrive, og mange af dem får varige mentale mén. UNICEF prioriterer derfor at give psykosocial støtte til børn og omsorgspersoner, og vi giver livreddende undervisning i, hvordan man undgår miner – hvilket desværre er skyld i mange dødsfald blandt børn i Yemen.

På trods af udfordringerne var UNICEF i 2022 i stand til at:

 • Støtte behandlingen af ​​alvorlig akut underernæring for mere end 260.000 børn i 4.584 primære sundhedsfaciliteter og 34 terapeutiske ernæringscentre.
 • Sørg for akutte kontantoverførsler til næsten 1,5 millioner husstande hvert kvartal – til gavn for omkring 9 millioner mennesker.
 • Give adgang til sikkert og vedvarende drikkevand til 4,7 millioner mennesker gennem et bredt spektrum af aktiviteter, herunder vandvognskørsel, installation af vandfordelingspunkter og udvidelse af vandforsyningssystemer til internt fordrevne lejre. UNICEF leverer også brændstof til at støtte produktion og distribution af rent vand til 36 lokale vand- og sanitetsselskaber.
 • Give vaccination mod mæslinger og polio til mindst 1,6 millioner børn, der har ringe eller ingen adgang til primær sundhedspleje.
 • Nå ud til mere end 254.000 børn og omsorgspersoner i konfliktramte områder med psykosocial støtte, og over 423.000 børn og samfundsmedlemmer med livsreddende minerisikouddannelse.
 • Nå ud til mere end 1,6 millioner mennesker, der bor i fjerntliggende landdistrikter med adgang til offentlige sundhedscentre.
 • Støtte Mother, Newborn and Child Health (MNCH) tjenester på 24 hospitaler, der yder operationel assistance samt udstyr og forsyninger. Derudover blev behandling og forebyggelse af fejlernæringstjenester opskalleret gennem støtten til 4.500 statiske ambulante terapeutiske centre og 288 mobile teams.
260.000 børn blev sidste år blevet behandlet for akut underernæring i Yemen.
Mindst 1,6 mio. børn fik i 2022 en vaccination mod mæslinger og polio.
4,7 mio. mennesker har i 2022 fået adgang til rent vand.

Statistik over børn i Yemen

 • Befolkning: Der bor ca. 14 millioner børn ud af en befolkning på 28 millioner mennesker.
 • Børnedødelighed: 55,4 ud af 1000 børn dør før de fylder 5 år.
 • Fødselsregistrering: 31% af alle børn bliver registreret ved fødslen.
 • Børnearbejde: 23% af alle børn udfører børnearbejde.
 • Geografi: Yemen er placeret i det sydlige hjørne af den arabiske halvø og grænser til Saudi-Arabien i Nord, Oman i øst, Det Røde Hav i vest og Adenbugten i Syd.

Mere om UNICEFs arbejde i Yemen på vores internationale side.

Læs mere om Yemen & UNICEFs arbejde

Yemens børn lider og har brug for hjælp!

Vacciner

Sult og underernæring