Vi får børnesoldater
ud af krigen


Børn trækkes ind i væbnede konflikter

Væbnede konflikter forhøjer risikoen for, at børn bliver rekrutteret som børnesoldater. Selvom børn på ingen måde hører hjemme i krig, så er der stadig titusindvis, der bliver trukket ind i de voldelige mareridt.

Hvad er børnesoldater?

Titusindvis af piger og drenge helt ned til 8-års alderen, bliver trukket ind i væbnede grupper og bliver vidner til brutale handlinger.

Børnene bliver for eksempel brugt som vagter og spioner, tvunget til at bruge geværer, sat til at lave våben eller i nogle tilfælde selv at være våben som selvmordsbombere. Nogle, især pigerne, bliver også seksuelt misbrugt.

Det foregår oftest i afrikanske lande som Sydsudan, Den Centralafrikanske Republik og Den Demokratiske Republik Congo. Men også i Asien, Sydamerika og Mellemøsten er der børnesoldater – i fx Sri Lanka, Afghanistan og Syrien.

I lande med væbnede konflikter med uro og kaos til følge, bliver børn nemmere rekrutteret som børnesoldater. Det kan være hjemløse eller meget fattige børn, som lokkes med en bedre fremtid, uddannelse, ‘tryghed’ og mad på bordet. I mange af tilfældene bliver børnene også kidnappet og tvunget ud i soldaterlivet.

Hjælp børnesoldater ud af krig & konflikt

Støt nu

Hvad gør krig ved børnesoldater?

Børnesoldaterne har hovedet fuld af de kampe, de har set, hvilket typisk giver nogle ubehagelige reaktioner som fx:

  • Mareridt og dårlig nattesøvn.
  • Aggressivitet og mistroiskhed.
  • Koncentrationsbesvær og svært ved ny læring.
  • Stofmisbrug for at glemme, hvad de har gjort eller mistet.

Når børnene bliver frigivet fra en væbnet gruppe, vil de gerne hjem. Det er ikke altid lige til – familien kan være flygtet eller slået ihjel. Desuden udstøder familier og landsbyer også ofte børnene, fordi de har dræbt mennesker eller – i pigernes tilfælde fordi de kommer hjem med børn, de ikke har nogen far til.

Børnekonventionen om Børnesoldater
Et tillæg til børnekonventionen om børns deltagelse i krig fra 2000 siger, at det er forbudt for børn under 18 år at være med i krig og væbnede kampe. Derudover er det en krigsforbrydelse, hvis børn under 15 år er med i en national hær.

Ganiko på 12 år og Jackson på 13 år (navne er ændret for at beskytte børnenes identitet) er bedste venner. De mødte hinanden, da de begge blev rekrutteret som børnesoldater i Sydsudan. Nu står de skulder mod skulder under deres frigivelsesceremoni.

Et håb om beskyttelse

15-årige Tshilembi er tidligere børnesoldat i Congo. “Jeg sluttede mig til militsen for at blive beskyttet” fortæller han og fortsætter
“… havde jeg haft andre muligheder, ville jeg aldrig have tilsluttet mig en væbnet gruppe”.

Hvad gør UNICEF?

Med FN i ryggen er UNICEF en stærk aktør i kampen for at få børn tilbage til et børneliv og fred. Siden 1980 har UNICEF haft en vigtig rolle i at sikre frigivelse af børnesoldater i en række lande. De bliver i første omgang samlet på et center, hvor der bliver taget hånd om dem, deres traumer og mareridt. På lidt længere sigt arbejder UNICEF på at finde deres familier, så de kan blive genforenede med dem.

Tidligere børnesoldater er gået glip af vigtig skolegang, mens de har været indrulleret i væbnede grupper. Derfor har UNICEF udviklet et intensivt undervisningsforløb, som hjælper børnene med at indhente den tabte undervisning. Uddannelse er helt afgørende for, at børnene kan skabe sig en ny fremtid –  fri af de væbnede grupper.

Ganiko på 12 år og Jackson på 13 år (navne er ændret for at beskytte børnenes identitet) er bedste venner. De mødte hinanden, da de begge blev rekrutteret som børnesoldater i Sydsudan. Nu står de skulder mod skulder under deres frigivelsesceremoni.

Hjælp børnesoldater ud af krig & konflikt

Støt nu

 

Læs mere om UNICEFs arbejde