Støt

Årsberetning 2020

Stor tak fra alle verdens børn

UNICEF er den organisation, alle verdens lande har sat i spidsen for at sørge for, at børn overlever og klarer sig i livet. Først og fremmest hjælper vi de mest udsatte børn, men ikke kun dem. UNICEF arbejder for alle verdens børn. Rammen er FN’s Børnekonvention, og hele indsatsen er afhængig af frivillige bidrag.

2020 blev et udfordrende år for alle, ikke mindst for verdens børn. For UNICEF Danmark betød pandemien, at meget af vores programarbejde skulle omlægges fra det oprindeligt planlagte til en ‘coronatilpasset’ verden.

På trods af, at verden lukkede ned, lykkedes vi med at nå mange børn med forskellig former for hjælp. Det gjorde vi, fordi vi i 2020 indsamlede et rekordbeløb fra vores donorer og mødte velvilje hele vejen rundt, så vores programarbejde i felten kunne tilpasses en verden i krise.

Den hjælp havde vi ikke kunnet få frem, hvis ikke vores Verdensforældre og alle dem, der støtter med vigtige enkeltdononationer ‘; og ikke mindst vores store fonds- og virksomhedspartnerskaber ‘; havde hjulpet. I er årsagen til, at vi i fællesskab kan hjælpe børn i hele verden til en værdig tilværelse. En hjælp, jeg er pinligt bevidst om, at der i den kommende tid bliver endnu mere brug for, hvis vi skal kunne give verdens børn håb om en lysere fremtid.

Karen Hækkerup, Generalsekretær

Her overrækker UNICEF Danmarks generalsekretær, Karen Hækkerup, og bestyrelsesformand, Alfred Josefsen, UNICEF-Prisen til Esther Vyff, som er formand Danske Skoleelever.

UNICEF Danmark indsamlede igen i år et rekordhøjt beløb

UNICEF Danmark indsamlede i alt 277 millioner kroner og opnåede et resultat på 212 millioner kroner i 2020. Det er det størst indsamlede beløb og det bedste resultat i organisationens historie.

76,6 procent af UNICEF Danmarks indsamlede midler i 2020 gik til arbejdet for børn, mens 2,6 procent blev brugt på administration.

Det skete i 2020 – events og kampagner

Det store fokus i 2020 blev COVID-19, men pandemien satte ikke en stopper for vores arbejde for verdens børn. Året blev uforudsigeligt, helt uden sidestykke – og mere digitalt end nogensinde!

Vi markerede Børnenes Dag, fejrede Børnekonventionens fødselsdag, holdt Børnetopmøde og Nordisk Topmøde, og så fik mere end 70.000 piger og drenge fra Etiopiens ørkenregion Afar mulighed for at starte på og hjælp til at gennemføre en uddannelse med støtte fra salget af Børnenes U-landskalender 2020.

H.K.H. Kronprinsessen talte med børn om rettigheder

På Børnenes Dag deltog H.K.H. Kronprinsessen i en livestream-samtale med Thea og Vilma fra Det Nationale Rettighedsråd og formand for Danske Skoleelever, Esther Vyff. De talte om børn i Danmark, rettigheder og løsninger på både coronapandemi og klimakrise.

Skoleaviser satte fokus på rettigheder
Skoleklasser fra hele landet deltog i 2020 i JP/Politikens Mediekonkurrence, som havde temaet: Vi har ordet – unge har også ret. Elever i 6.-10. klasse producerede selv en avis, som efterfølgende blev trykt og sendt til skolerne. De seks bedste aviser vandt et tilskud til klassekassen.

Børn tegner verden efter COVID-19
Op til Børnenes Dag 2020 opfordrede UNICEF alle verdens børn til at tænke over, hvad de ønsker for verden efter COVID-19. Herefter skulle de tegne, bygge, skrive et digt eller på anden måde vise deres ønske for fremtiden. Her ses nogle af de fine resultater fra en workshop i Billund.

Danske skoleelever får UNICEF-Prisen
UNICEF-Prisen 2020 gik til Danske Skoleelever, fordi organisationen modigt tør stille sig frem og kæmpe for børn og skoleelevers sag. Elevorganisationen formår at samle børnenes stemme og bliver taget seriøst i den offentlige debat og blandt beslutningstagerne.

Børnenes U-landskalender

Piger i Etiopien får støtte fra U-landskalenderen

Mere end 70.000 piger og drenge fra Etiopiens ørkenregion Afar får mulighed for at starte på og hjælp til at gennemføre en uddannelse med støtte fra salget af Børnenes U-landskalender 2020. I løbet af efteråret arbejdede mere end 250.000 danske skoleelever med det østafrikanske land, og i samarbejde med Spejderne besøgte UNICEF Danmark 80 skoler med en workshop om børns rettigheder.

Nordisk børneforum

65 børn fra Danmark, Finland, Grønland, Island, Norge, Sverige, Færøerne og Åland mødtes i januar 2020 for at gøre deres fælles mål om, at Norden skal være det bedste sted at være barn, til virkelighed. Børnene havde skrevet en resolution, som de præsenterede for både ministre og departementschefer.

2020 blev et år, vi ikke lige glemmer
Et år fuld af udfordringer, bekymringer og afsavn. Er der noget at sige til, at vi alle har brug for lidt ekstra omsorg i år? Både os herhjemme og de mest sårbare i verden. Coronapandemien har skabt en global krise helt uden sidestykke. Alle verdens børn – i alle aldre og alle lande – er ramt af krisen og har oplevet store forandringer og afsavn.

”Troen og håbet er fremtiden”
synger Oh Land i sangen ’Vilde Piger, Vilde Drenge,’ som hun har skrevet med den etiopiske sangerinde Zeritu Kebede for UNICEF Danmark i forbindelse med Børnenes U-landskalender. Det er ikke kun sangens budskab, der går ud til verdens børn. Alle indtægter fra sangen går nemlig ubeskåret til UNICEFs arbejde for børnene.

800 børn deltog i virtuelt Børnetopmøde
Enghavegård Skole i Gladsaxe lagde lokaler til, da det første virtuelle Børnetopmøde fandt sted i oktober 2020. På dagsordenen for de 800 elever fra 35 af UNICEF Danmarks Rettighedsskoler var, hvad COVID-19 har betydet for dem, og hvordan de kan vende tilbage til en bedre og mere bæredygtig verden end før pandemien.

Vi arbejder for børn i Grønland

UNICEF arbejder for at styrke børns rettigheder overalt i verden – også i Grønland. Også her var 2020 et begivenhedsrigt år, som både bød på et jubilæum, nye Børneråd og opstart af to kommende Rettighedsskoler.

NAKUUSA fejrer 10 års jubilæum!
I 2020 havde UNICEFs arbejde i Grønland 10-års jubilæum. I ti år har UNICEFs NAKUUSA-projekt været med til at udbrede kendskabet til børns rettigheder. Gennem årene har NAKUUSA sikret en lang række markante resultater for børnene.

De første Rettighedsskoler på vej
2020 var også året, hvor to skoler i Sisimiut blev de første til at gå ind i processen om at blive Rettighedsskoler, hvor børn inddrages i beslutninger og undervises i Børnekonventionen. Skolerne forventes at blive certificeret til næste år.

Besøg på UNICEFs kontor i Nuuk
I 2020 aflagde Naalakkersuisoq/Minister for Sociale Anliggender, Familie og Justitsområdet, Martha Abelsen, og daværende Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag, besøg hos UNICEF i Grønland i forbindelse med fremlæggelsen af Naalakkersuisuts og regeringens styrkede indsats for børn og unge.

Verdensforældre på færøsk

I sommeren 2020 startede vi telemarketing til Færøerne, og i december 2020 lancerede vi en helt ny hjemmesiden på færøsk.

2020 var endnu et godt år for partnerskaber

UNICEF har mange gode og vedvarende samarbejder med danske og internationale virksomheder og fonde, der hvert år støtter programmer i Danmark og resten af verden.

Målt på COVID-19-donationer til UNICEF var danske fonde faktisk blandt verdens mest gavmilde i 2020. At de danske fonde ligger så højt har blandt andet at gøre med deres evne til at rykke hurtigt. Det så vi, da UNICEF eksempelvis i marts rykkede ud med en appel til verdenssamfundet om at donere penge.

Vi er som altid taknemmelige, da vores arbejde ikke ville være muligt uden vores partneres ekstraordinære generøsitet!

Students wash their hands at a newly built handwashing point at the primary school in Kuzungula District, Southern Province, Zambia, Monday 28 November 2016. Inadequate and inequitable access to safe water and sanitation services, coupled with poor hygiene practices, continue to threaten the health and growth of children in Zambia. UNICEF and the Government are working together ensure that children, adolescents and women, especially from rural and peri-urban areas, benefit from improved and equitable access to quality and sustainable WASH services in communities, schools and health facilities. Through continued support to the Ministry of General Education in 2016, more than 400 additional primary schools were reached with WASH standards. The ministry was able to construct 3,000 standalone handwashing stations for girls’ toilets in 750 targeted schools, and provided menstrual hygiene management kits to 250 schools. Toilets are a must to ensure that girls remain in school: the presence of latrines markedly decreases the drop out rate.

2020 blev et år, vi ikke lige glemmer
Et år fuld af udfordringer, bekymringer og afsavn. Er der noget at sige til, at vi alle har brug for lidt ekstra omsorg i år? Både os herhjemme og de mest sårbare i verden. Coronapandemien har skabt en global krise helt uden sidestykke. Alle verdens børn – i alle aldre og alle lande – er ramt af krisen og har oplevet store forandringer og afsavn.

DSB og LEGO hyldede børns kreativitet
I forbindelse med Børnenes Dag 2020 kunne man møde en 4×4 meter stor LEGO-globus med 430 små LEGO® værker på Københavns Hovedbanegård. Værkerne var bygget af børn fra hele verden under COVID-19, mens de var isoleret derhjemme i foråret 2020.

Pandora støtter One Love kampagnen
Danske Pandora støttede UNICEFs store globale Reimagine/One Love-kampagne for at beskytte verdens børn og familier mod de barske konsekvenser af pandemien. I den forbindelse gik Familien Marley sammen om at genindspille og fortolke Bob Marleys ikoniske sang fra 1965, ’One Love’.

COVID-19 er langt mere end en sundhedskrise

I december udsendte UNICEF den største appel om hjælp nogensinde i organisationens historie. Behovet for hjælp til verdens børn er nu på 38 milliarder kroner. Den store stigning i behovet for mere katastrofe- og udviklingsbistand vidner om den store humanitære katastrofe som følge af COVID-19.

UNICEF sørger for undervisningsmaterialer

11-årige Raiza bor i det ecuadorianske Amazonas, hvor der hverken er internetadgang eller onlineundervisning. Heldigvis fik Raiza besøg af sin lærer en gang om ugen, hvor de sammen gennemgik det undervisningsmateriale, som er udviklet med støtte fra UNICEF. Materialet har hjulpet omkring 1200 børn, der anses for at være i risiko for at komme bagud i skolen eller droppe ud på grund af COVID-19 skolelukningerne.

Mød nogle af de børn, UNICEF har hjulpet

Alle børn har ret til at være sunde, raske og trygge, og det kæmper vi for på deres vegne – hver dag, hele året.

Mød nogle af børnene herunder.

Mobile børnehaver giver nomadebørn i Mongoliet adgang til tidlig læring
De mobile børnehaver er en billig løsning med stor indvirkning, der giver børn i nogle af landets fattigste og mest fjerntliggende samfund adgang til tidlig uddannelse.

Vacciner redder liv i Malis guldminer
Mobile vaccinationsmedarbejdere er en livline for børn i fjerntliggende minesamfund. I denne del af Mali, hvor økonomien er domineret af guldminedrift, er antallet af ikke-vaccinerede blandt landets højeste.

14-årige Mariam er startet i 1. klasse
I Danmark er det en selvfølge for de fleste, at børn bliver til elever og starter i skole, når de er fem eller seks år. Det er det ikke for børn i Afar. Regionen er det sted i Etiopien, hvor færrest børn går i skole.

Adut led af så alvorlig underernæring, at hun ikke kunne gå. Hendes forældre tog hende med til et ernæringscenter støttet af UNICEF for at få hjælp. Her blev hun undersøgt og fik ernæringsrig mad, så hun hurtigt fik det bedre. Nu kan Adut både gå og lege med sine ældre søskende.

Khamisa blev genforenet med sin tre børn, Chogi, Ferdos og Jidu, efter fem års separation. De blev skilt ad, under flugten fra kampe, der udbrød i deres hjemby Malakal. UNICEF har genforenet tæt på 6000 børn, siden konflikten brød ud i Sydsudan i 2013.

Alt for mange børn dropper ud af skolen for at forsøge familien. Sammen med UNICEF har Hempel Fonden igangsat et projekt, der skal hjælpe børn med at indhente og genoptage undervisningen. I Madagaskar bruger frivillige lærere deres ferie på at undervise børn, der er droppet ud.

UNICEF Danmark fik ny adresse

2020 blev også året, hvor UNICEF Danmark og alle ansatte rykkede teltpælene op og flyttede til nye lokaler på Rentemestervej i København NV efter næsten seks års virke i FN Byen i Københavns Nordhavn.

Læs mere om UNICEFs resultater

  • Innovation

Sådan hjælper vi flest børn

  • Effektivitet

Sådan får vi mest hjælp for pengene

  • Innovation

Sådan skaber vi innovative løsninger for børn

Sådan samarbejder vi med regeringer og partnere

  • Indflydelse

Sådan skaber vi indflydelse for børn