Støt
Hvert femte barn mangler vand – Grundfos-fond giver rekordstort beløb til indsats i Tanzania

Grundfos Fonden

sørger for rent vand

Grundfos Fonden for UNICEF

Sammen Grundfos Fonden arbejder UNICEF for adgang til rent vand til ca. 200.000 mennesker, herunder mange tusinde børn, i det vestlige Tanzania.

Adgang til rent vand

Flere end 2.2 milliarder mennesker – heriblandt 450 millioner børn, lever i områder med stor risiko for mangel på rent og sikkert vand. Det betyder, at 1 ud af 5 børn verden over ikke har vand nok til at dække deres daglige behov. Et af de steder, der er hårdt ramt, er Kigoma-regionen i det vestlige Tanzania.

Her vil UNICEF og Grundfos Fonden i løbet de kommende tre år sørge for bæredygtig vandforsyning til knap 200.000 mennesker – heriblandt mange tusinde børn. Kigoma-regionen rummer flere udsatte landsbysamfund og huser desuden tre flygtningelejre med ca. 260.000 flygtninge.

Indsatsen skal lykkes ved hjælp af nye teknologiske løsninger og ved at samarbejde tæt med regeringen i Tanzania.

450 mio.

børn har ikke adgang til rent vand

Teknologi og samarbejde sikrer bæredygtighed

Omdrejningspunktet for Grundfos Fonden og UNICEF er bæredygtige og langtidssikre løsninger. Det omfatter blandt andet etablering af nye og renovering af eksisterende vandforsyninger, som fremover skal levere vand ved hjælp af energi fra solens stråler.

Samtidig er den såkaldte tTem-teknologi, der er udviklet af forskere ved Aarhus Universitet, vigtig for projektet. Ved hjælp af tTem-teknologien, der bruger elektromagnetiske impulser, er det nemlig muligt at udpege de optimale steder at bore efter vand.

Indsatsen for systemiske og langvarige forbedringer sker samtidig i tæt samarbejde med NGO’en Water Mission, som er specialiseret inden for implementering af soldrevne vandforsyninger, mens Tanzanias regering og de lokale myndigheder spiller en vigtig rolle for både udvikling og vedligehold af vandforsyningerne.

Med en samlet planlagt donation på over 37 mio. kr. fordelt over tre år er UNICEF-projektet i Kigoma-regionen det største enkeltstående projekt i Grundfos Fondens portefølje.

Kvinder henter vand ved Mazungwe-kilden i det vestlige Tanzania.

Når vi nu går sammen med UNICEF, kommer vi altså til at nå op mod 200.000 mennesker i Kigoma-regionen, som sikres adgang til rent drikkevand med bæredygtig teknologi. Det er noget, der virkelig kommer til at gøre en forskel.

 • Kim Nøhr Skibsted
 • Direktør Grundfos Fonden

Sundhed og udvikling i Kigoma-regionen

Kigoma-regionen i det vestlige Tanzania rummer flere udsatte landsbysamfund og huser desuden tre flygtningelejre med ca. 260.000 flygtninge. Her i Kigomas udsatte områder arbejder UNICEF og Grundfos Fonden sammen for at sørge for vandforsyninger til knap 200.000 mennesker – heriblandt mange tusinde børn.

Adgang til sikre vandforsyninger og sanitære forhold skal bidrage til både sundhedsmæssige og økonomiske udviklinger i Kigoma-regionen, især for mange piger der vil kunne bruge mere tid på skole og uddannelse. Herudover vil øget adgang til vandforsyninger være med til at nedbringe spændinger og misforståelser mellem den lokale befolkning og de mange flygtninge og migranter, der lever side om side i Kigoma-regionen

Vores håb er, at vi sammen med UNICEF kan udbrede vores bæredygtige teknologi yderligere, ikke bare i Tanzania, men også til mange andre steder i verden.

 • Kim Nøhr Skibsted
 • Direktør Grundfos Fonden

Fakta

Globalt lever 2.2 mia. mennesker i områder med høj eller ekstrem høj risiko for mangel på vand – herunder 450 millioner børn – svarende til hvert femte barn i verden

Over halvdelen af verdens befolkning har ikke adgang til sikre sanitetsforhold

3 mia. mennesker har ikke mulighed for at bruge sæbe i forbindelse med håndvask

UNICEF skønner, at 1.300 børn under fem år hver dag mister livet på grund af diarré forårsaget af beskidt vand og dårlig sanitet og hygiejne

292 millioner mennesker i verden må gå i over en halv time om dagen for at få vand til drikke og til at lave mad. Det er særligt unge piger og kvinder, der bliver sendt ud for at hente vand

Flere partnerskaber

  Novo Nordisk vil forebygge overvægt og fedme blandt børn

   Pandora sætter fokus på uddannelse og ligestilling

    LEGO Fonden og LEGO Koncernen