
sådan får vi
vaccine frem til børn
Vacciner til alle verdens børn
- uanset hvem de er og hvor de bor
UNICEF er forpligtet til at levere sundhedsydelser, herunder vaccinationer, til særligt verdens mest udsatte børn og derved forebygge sygdomsudbrud. Her kan du se en fotoserie, der viser hor langt vores sundhedsarbejdere og andre i samfundet vil gå, for at levere vacciner til nogle af de sværest tilgængelige steder i verden.

CAMBODIA Sundhedshjælpere tager en speedbad langs Mekong-floden på en såkaldt ’outreach’ mission, for at nå de børn, som ikke normalvis har adgang til vacciner.

ØST TIMOR Et vaccinationshold vandrer tværs gennem en flod, på vej til en landsby, der kun kan nås til fods. Her skal de vaccinere børn for mæslinger, røde hunde og polio.

NEPAL Et hold sundhedshjælpere bærer vacciner over en gangbro. De skal vaccinere børn i Gorkha distriktet for mæslinger, røde hunde og polio.

INDIEN En sundhedshjælper navigerer en mudret vej på motorcykel i et fjernt distrikt af Himachal Pradesh. Med sig har han vacciner mod mæslinger og røde hunde, som skal gives til alle børn i alderen 9 måneder til 15 år.

VANUATU En jordemoder og en assistent går tre timer langs kysten for at aflevere vacciner til en lille landsbyklinik. Der er ingen køleskabe, som kan vedligeholde vaccinerne, så de skal benyttes når de ankommer.

MALAWI UNICEF og regeringen lancerer en drone i 2017 – den første af sin slags i Afrika. Den skal bruges til en række af humanitære behov, herunder leveringen af vacciner til fjerntliggende områder.

PAPUA NY GUINEA Familier rejser med kanoer til en mobil klinik i Kambaramba-landsbyen for at få deres børn vaccineret mod polio. Landet blev erklæret polio-fri i 2000, men i 2018 har der været en udbrud, med 26 tilfælde fordelt på ni provinser. Det har udløst en national polio-vaccinationskampagne, støttet af UNICEF og vores partnere.

DEN DEMOKRATISKE REPUBLIK CONGO En frivillig krydser en å med sin cykel. Han skal vaccinere børn i et fjernt område af landet, i Tanganyika provinsen. I landet er de helt afhængige af de frivillige, som monitorer for sygdomme og manglende vacciner, underviser i brugen af vacciner og vaccinerer børn når nødvendigt.

AFGHANISTAN En kvindelig sundhedshjælper vaccinerer et barn i en gammel militærbarak i det sydlige Afghanistan. Hun er én af 70.000 engagerede polio-arbejdere, en af de største kvindelige arbejdsstyrker i landet. Kvindelige polio-arbejdere er kritisk, da kun kvinder tillades afgang til familiers hjem, hvor de kan tjekke at alle spædbørn er blevet vaccineret.

MONGOLIET Sundhedshjælpere rejser til et fjerntliggende område på rensdyr. Vinteren er på vej, og de drager derfor ud på en længere rejse, der både kræver bil, hånddreven færge, rensdyr og en afsluttende tur til fods, for at vaccinere børn i nomadiske fællesskaber.

PAKISTAN Sundhedsarbejdere krydser Indus-floden med båd for at vaccinere børn mod polio i Sindh-provinsen.

YEMEN Et mobilt vaccinationshold har nået et et-værelses-hus i udkanten af Sana’a, et område der kun kan nås til fods.

MALI Et vaccinationshold rejser på æselryg for at nå en fjerntliggende landsby i Mopti-regionen, hvor familier venter på at få deres børn vaccineret. I Mopti bor en ud af fire familier mere end 15 km væk fra deres sundhedscenter, og der er kun én læge for hver 18.000 mennesker.


Vacciner kan forhindre sygdomsudbrud nu og i fremtiden
Den globale coronavirus-pandemi (COVID-19) viste, hvor skrøbelige vores samfund er, når det kommer til truslen om et sygdomsudbrud i fremtiden. Det har afsløret, hvad der står på spil, når vi ingen beskyttelse har mod sygdommene.
Vacciner er det mest effektive værktøj til at forhindre udbrud af farlige sygdomme. Alligevel modtager næsten hvert femte barn stadig ikke de basale vaccinationer, der kan betyde forskellen på liv eller død.
De børn, som ikke har adgang til vaccination, bor oftest i fjerntliggende egne, på gaden eller i konfliktramte områder. Børnene mangler typisk også andre basale ting som mad, rent vand, skolegang og lægehjælp. Det betyder, at det er de i forvejen mest udsatte børn, der har allermest brug for vaccinerne, som ikke får dem.