Konsekvenser af sult

Konsekvenser af
Sult & underernæring


 

SULT & UNDERERNÆRING ER
LIVSTRUENDE FOR EN BARNEKROP

Millioner af børn er verden over er ramt af alvorlig akut underernæring. Det er kan skyldes tørke, sygdomme, konflikt og et liv på flugt, der gør det utrolig vanskeligt for familier at brødføde deres børn. Det har enorme konsekvenser for en lille barnekrop.

 

DE VIGTIGE 1.000 DAGE

I barnets første leveår er det ekstremt vigtigt, at barnet får nok – og det rigtige – at spise. De første 1.000 dage af et foster- og barneliv er afgørende for barnets sundhed og udvikling. Her udvikles kroppen og hjernen helt enormt, og det kan derfor få store konsekvenser, hvis et barn sulter i de år. Kroppen stopper med at udvikle sig i det tempo, den burde. Et sultende 4-årigt barn kan derfor ligne en 2-årig.

Også nervesystemet bliver ramt, og hjernen hæmmes i sin udvikling. Det påvirker igen barnets indlæringsevne, og det kan derfor få svært ved at følge med i skolen og få sig en uddannelse. På den måde kan sult på længere sigt bremse udviklingen af et helt land.

FRA SULT TIL SYGDOM & DØD

Ingen rammes hårdere af sult end børn. Underernæring spiller en rolle i næsten halvdelen af alle dødsfald blandt børn under 5 år, og det er en medvirkende årsag til, at omkring tre millioner børn dør hvert år.

Når børn bliver ramt af under- eller fejlernæring, bliver deres immunforsvar stærkt svækket. De bliver derfor svage og ekstra sårbare overfor sygdomme. Således rammes de nemmere af en infektion og kan så tabe sig endnu mere. Det er oftest diarré, kolera og lungebetændelse, som sultende børn bliver ramt af. Det er de sygdomme, der tager livet af flest børn i verdens udviklingslande.

GIV LIVREDDENDE BEHANDLING TIL BØRN, DER SULTER

STØT NU

 

HAWAS HISTORIE

Hawa er bare to måneder gammel. Hendes mor har bragt hende til et UNICEF-støttet hospital i Hargeysa i Somalia, fordi den lille pige er i fare for at dø. Hun har ikke fået mad nok i sin korte levetid, hun er syg og der skal gribes ind nu, hvis hun skal overleve. Hawa er ikke alene. Hospitalet er fyldt med små børn. Alle med tynde arme og udspilede maver. Nogle græder, mens andre ligger sløve hen i deres mødres arme. Sultende børn mærker ikke sulten. Børn der har sultet i måneder eller år, bliver sløve og apatiske, fordi de mangler energi. Derfor ser vi dem ofte bare ligge og stirre ud i luften.

Den stærkt underernærede pige Hawa på 2 måneder modtager behandling

Hawa er her netop bragt ind på det UNICEF-drevne Hargeisa stabiliceringscenter for underernærede børn i Somalia. Da Hawa kom ind på centret var hun akut underernæret og vejede under halvdelen af, hvad et normalvægtigt barn på to måneder ville veje.

Hawa-underernæring-UNICEF-Jan-Grarup-Somalia-2018

"Jeg er glad og taknemmelig for at min datter er kommet i behandling, og at hendes liv bliver reddet. Jeg følte, at alt var håbløst, da jeg var i min landsby 850 kilometer væk. Nu er jeg fuld af håb," fortæller 19-årige Asiyo, som har rejst langt for at få sin lille datter i behandling.

Hawa-underernæring-UNICEF-Jan-Grarup-Somalia-2018

Det er vigtig, at akut underernæret børn får behandling med det samme. Hawa kom straks i behandling med livreddende højenergimælk. Heldigvis er det muligt at redde 90 procent af alle underernærede børn, hvis de kommer i rette behandling i tide.

SULTER MOR, SULTER BARN

I arbejdet med at bekæmpe sult gælder det også om at have fokus på gravide kvinder. Der kan nemlig ske stor skade på barnet allerede i morens mave. Hvis en gravid kvinde sulter, sulter hendes barn også. Hun vil derfor føde et alt for lille barn, som nemt kan blive syg. Børn, der for eksempel mangler A-vitamin, risikerer at blive blinde, fordi de kan få sår i øjnene, og små børn, der mangler mineralet jod, risikerer at få skader i hjernen.

Konsekvenserne kan også række helt ind i barnets voksenliv, hvor det vil få større risiko for at udvikle blodpropper, kræft og andre sygdomme.


Læs mere om UNICEFs arbejde