Støt

Indsatsområder ir i

Bangladesh & Myanmar

Rohingyaerne – et folk på flugt

I august 2017 udbrød vold i delstaten Rakhine i Myanmar, hvilket drev rohingyafolket, en statsløs muslimsk minoritet i landet, til at flygte mod Bangladesh’ grænser. I løbet af de næste 6 måneder flygtede 687.000 mennesker til Bangladesh, herunder 371.000 børn, og startede hermed en af de hurtigst voksende humanitære kriser i verden.

1,2 millioner er påvirket af krisen

I dag bor mere end 900.000 børn og voksne i flygtningelejre i Cox’s Bazar i Bangladesh.

Det estimeres, at omtrent 1,2 millioner mennesker er påvirket af denne krise, og at 683.000 rohingyabørn i Bangladesh og Rakhine har alvorligt behov for humanitær nødhjælp i form af uddannelse, beskyttelse og psykosocial støtte.

De mange flygtninge er særligt udsatte nu, da monsunsæsonen er kommet til Bangladesh. De skrøbeligt opsatte flygtningelejre er truet af kraftige regnskyl, stormfloder og oversvømmelser.

Rohingya-flygtningebørn står i dybt vand, der omringer deres familiers midlertidige hjem i Shamlapur flygtningelejren i Cox’s Bazar i Bangladesh.

Hvorfor flygter man?

Rohingyaflygtninge i den sydlige del af Bangladesh har medbragt forfærdelige fortællinger, om hvad der har udløst deres kaotiske flugt fra Myanmar. Historier om ondskabsfuld vold, om hjem og landsbyer jævnet med jorden, om børn koldblodigt myrdet, og om kvinder brutalt voldtaget.

“Jeg vil hellere dø, end vende tilbage til Myanmar,” fortæller 19-årige Aisha, der blev voldtaget af soldater under et angreb på hendes landsby i Myanmar. Soldaterne slog hendes ældste barn ihjel, en 7-årig dreng, mens familien forsøgte at flygte fra volden. “De kastede min dreng i luften og skar ham med en machete. Så kastede de benzinbomber, og brændte vores huse ned.”

I Myanmar er omfanget af udfordringerne uklart. Kun med uhindret adgang til alle dele af Rakhine, kan UNICEF og andre humanitære partnere sikre rohingyaernes beskyttelse, sundhed og andre bagvedliggende behov. En ting er dog sikkert. Så længe rohingyafolket ikke er sikre i Myanmar, vil stadig flere desperate flygtninge fortsætte med at flygte til Bangladesh.

682.997

rohingyabørn har akut brug for hjælp

 

En humanitær katastrofe

Flygtningelejrene i Bangladesh står over for nogle enorme udfordringer. Både monsunsæsonen
og det voksende antal mennesker i lejrene udgør stor risiko.

Lejrene bliver opført til kun at være midlertidige, og er derfor ikke bygget af stærke materialer. Når monsunsæsonen kommer til Bangladesh, er der risiko for, at de skrøbelige lejre bliver fejet væk.

Flere og flere mennesker kommer fra Myanmar, og aflastning af lejrene er helt nødvendig for at kunne sikre basale hygiejnefaciliteter til beboerne. Et udbrud af kolera eller akut diarré kan slå tusinder ihjel. UNICEF står i spidsen for at skaffe ordentlige hygiejneforhold og udføre vaccinationskampagner.

60% af de 900.000 rohingyaer i flygtningelejrene er børn. Mange af børnene er traumatiserede af de hændelser, de har været udsat for og oplevet på rejsen til Bangladesh, og sårbare børn – særligt piger – er i lejrene ofre for menneskehandel og andet misbrug. Børn helt ned til 11-års alderen bliver gift.

Asmot Aras historie

Asmot Ara er rohingya og bor i en flygtningelejr i Cox’s Bazaar i Bangladesh. Under flugten fra Myanmar blev hun væk fra sine forældre og søskende. Hun ved ikke, om de har overlevet. Hun kom i sikkerhed ved hjælp fra en familie fra landsbyen.
Som 13-årig indvilligede hun i at gifte sig med en søn til en af hendes naboer, fordi de lovede at tage sig af hende. Hun følte ikke, at hun havde noget andet valg. 14 år gammel fødte hun sin datter. Hun ses her med sin nye svigermor, der holder Asmots datter.
”Hvis mine forældre var i live, var jeg ikke blevet gift. Nu har jeg en familie, og jeg føler mig tryggere. Men nu hvor jeg har en baby, er jeg ikke et barn mere. Jeg vil gerne gå i skole, men jeg har en familie. Det kan jeg ikke,” fortæller Asmot.
UNICEF/2017/Brown

Børnene har brug for vores hjælp

Det anslås, at der i dag er 683.000 rohingyabørn i Bangladesh og Myanmar, som har akut behov
for humanitær bistand og beskyttelse – og som kigger på omverdenen for hjælp.

Der er brug for en stor indsats for at hjælpe børnene, der er truet af monsunsæsonen i Bangladesh og den voldelige situation i Myanmar. Børnene lider under mangel på uddannelse og sundhedspleje, og de har akut behov for at få bearbejdet deres traumatiske oplevelser.

Det er nødvendigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre rohingyabørnenes fremtid. UNICEF har takket være donationer indsamlet 46 procent af vores mål for at kunne hjælpe så bredt som muligt i flygtningelejrene i Bangladesh. Men der er stadig lang vej endnu, og der er brug for alt den støtte, vi kan få.

Det kræver en stor indsats

UNICEF hjælper med at levere livreddende forsyninger og udstyr til rohingyaflygtningene i Bangladesh. Sammen
med vores partnere har vi bl.a. hjulpet regeringen med at vaccinere 1.235.000 børn og voksne mod kolera.

UNICEF opsætter børnevenlige områder, der giver børnene et sted, hvor de kan lege, lære og bearbejde deres traumer med faguddannet personale. Vi har hver måned screenet over 135.000 børn for fejlernæring, og vi har gravet hundredvis af brønde, og installeret tusindvis af latriner.

Der skal en stor indsats til for at hjælpe rohingyabørnene til en bedre fremtid. Alle børn og voksne i lejrene skal have adgang til rent vand, ordentlige hygiejne- og toiletforhold, vaccination og andre sundhedsydelser – særligt til børn og gravide.

Alvorligt underernærede børn skal behandles, og vi skal forebygge seksuel vold og misbrug samt børneægteskaber, yde psykosocial støtte og sørge for, at børnene kan få en uddannelse.

Vi er godt på vej, men vi har brug for din støtte for at hjælpe alle børnene i flygtningelejrene i Bangladesh.

Laila Begum er et rohingya-flygtningebarn. Hun bliver vejet på det UNICEF-støttede ernæringscenter for fejl- og underernærede børn i Jamtoli-lejren i Cox’s Bazar. Et ud af fire børn i lejrene lider af akut underernæring.

Statistik over børn i Bangladesh

  • Befolkning: Der bor 51,3 millioner børn i Bangladesh ud af en befolkning på 164,7 millioner mennesker.
  • Børnedødelighed: 32,4 ud af 1000 børn dør før de fylder 5 år.
  • Uddannelse: 74% af alle børn færdiggør folkeskolen.
  • Fødselsregistrering: 20% af alle børn bliver registreret ved fødslen.
  • Børnearbejde: 4% af alle børn udfører børnearbejde.
  • Geografi: Bangladesh er placeret i Sydasien og grænser op til Myanmar og Indien.

Læs mere om Rohingya-krisen & UNICEFs arbejde

    Børnekonventionen

      Vi leverer nødhjælp til katastroferamte børn

      • UNICEF Danmark

      Om UNICEF Danmark