Danskerne vil have fat i mandlen, ikke mandelgaven

- så giv den i stedet til børn, der har behov for den!

Hjem » Årets mandelgave ide 2018

DEL GAVEN

Årets Mandelgave 2018 er en ny mandelgave-tradition, der sætter fokus på det, julen egentligt handler om.

Den almindelige mandelgave er nemlig en meget symbolsk gave, der gives juleaften; en aften hvor vi har ALT, hvad vi behøver. Der ligger gaver under træet til alle, og julebordet bugner af lækker mad og godter. Det kan derfor være lidt svært at finde på en god og meningsfuld mandelgave.

Det har vi i UNICEF gjort noget ved.

Marcipangrisen har vi skiftet ud med vinterhjælp til Syriens børn. I stedet får vinderen en blå sløjfe og titlen som aftenens konge. Mandelgaven er nemlig en fransk tradition fra 1500-tallet, hvor vinderen blev aftens konge og dermed fik en række privilegier. Vinderen af Årets Mandelgave kan f.eks. nyde at afkræve kys fra sine nærmeste og bestemme i hvilken rækkefølge gaverne skal gives! Årets mandelgave er en ny tradition i kan være sammen om i familien, og senere tænke tilbage på med et smil på læben.

Det er da en gave med mening!

Årets Mandelgave 2018 er udsolgt.

Se her hvordan det går Rane Willerslev, Geggo, Nikolaj Koppel og Mia Lyhne, når de holder juleaften og går på jagt efter mandlen.

Årets mandelgave 2018 er desværre udsolgt du kan istedet købe en julenødhjælpspakke i UNICEF shoppen, som kan bruges som mandelgave

Køb pakken her
UNICEF mandelgave - giv årets mandelgave til børn, der har brug for den

Årets mandelgave 2018 er desværre udsolgt du kan istedet købe en julenødhjælpspakke i UNICEF shoppen, som kan bruges som mandelgave

Køb pakken her

Årets mandelgaveidé 2018

Det drejer sig om en særlig gave, der i sig selv repræsenterer overfloden og overflødigheden af gaver i i-lande, nemlig en mandelgave. Efter en lang aften med mad, mere mad, dessert, mere dessert og masser af gaver – for ikke at tale om snacks, slik, drikkevarer og samvær – kommer mandelgaven til allersidst. Ingen kan i virkeligheden hverken spise mere eller rumme flere gaver.

Danskerne holder af traditionen, men det handler mest om at få mandlen og vinde. Man spørger ”hvem fik mandlen?” Man spørger ikke ”hvad var der i gaven?”. Det handler altså mest om at være heldig fremfor at få.

Men tænk hvis mandelgaven kunne være en hel del mere vigtig

Derfor er inspirationen til årets mandelgave at give en gave til dem, der har behov for den, mens familien kan nyde traditionen om at jagte mandlen med en mandelgave uden sukker og slik, men derimod en gave, der trækker på historien bag mandelgaven.

Historien om mandelgaven

Mange danske familier har tradition for, at årets mandelgave er en marcipangris, men historisk set startede mandelgaven i Frankrig i 1500-tallet, hvor vinderen fik en række privilegier og ikke en fysisk gave. Så altså slet ingen slik eller sukker. I stedet for en mandel gik legen ud på at finde en bønne i kongekagen, som serveres på helligtrekongersaften. Vinderen fik æren og titlen konge. Da traditionen først kom til Danmark, var præmien stadig privilegier, til trods for at kagen blev skiftet ud med den danske grød.

Download

Se vejledningen til hvordan du folder æsken her

Download

Det går pengene til

En dreng holder en nødhjælpspakke fra unicef i favnen.
Mandelgaven er indbegrebet af det ultimative spild. Vi er forædte og hverken ønsker, eller bliver rigtig glade for, gaven. Den gavner ingen ved bordet, men den kunne gavne de børn som intet har og som tilmed går i seng på tomme maver.

Årets mandelgave 2018 er desværre udsolgt du kan istedet købe en julenødhjælpspakke i UNICEF shoppen, som kan bruges som mandelgave

Køb pakken her

En mandelgave fra UNICEF

UNICEFs cyanblå mandelgave skal erstatte alle de overflødige mandelgavekøb. Den er kendetegnet ved, at når man modtager mandelgaven fra UNICEF, så er værdien af gaven allerede delt med børn i Syrien. Men gaveæsken er ikke helt tom, den indeholder en ting til dig og din familie, som I kan være sammen om – oplevelsen og nærværet i sløjfen, fremfor mere sukker og flere overflødige ting.

Sløjfen er stor, flot og cyanblå. Den ligger i en æsken sammen med en tak, en beskrivelse af konceptet, et sms-nummer til alle de penge man kan donere, når man har byttet alle de gaver, man alligevel aldrig får brugt.

UNICEF mandelgaven er årets mandelgave - giv årets mandelgave til børn, der har brug for den