Danskerne vil have fat i mandlen, ikke mandelgaven

- så giv den i stedet til børn, der har behov for den!

Hjem » Årets mandelgave ide 2019

Nogle gaver redder flere liv end andre

Årets Mandelgave 2019 fra UNICEF er en ny mandelgave-tradition, der sætter fokus på det, julen egentlig handler om: Samvær, nærvær og at dele med dem, som har mest brug for det.

Den almindelige mandelgave er traditionelt set en symbolsk gave, der gives juleaften. Altså på en aften, hvor de fleste i Danmark i forvejen har alt, hvad de behøver. Alle vil vinde mandelgaven, men i sidste ende er der som regel ingen, der spørger, hvad der var i mandelgaven – kun, hvem der fik mandlen.

Ofte er mandelgaven julens mest overflødige gave, der som regel består af noget sødt som for eksempel en gris af marcipan. Som regel er alle dog helt mætte, når de når til sidst på aftenen. Det kan derfor være lidt svært at finde på en god og meningsfuld mandelgave, som passer til alle aldre og personer rundt om bordet.

Det har vi i UNICEF gjort noget ved!

Idéen bag UNICEFs Mandelgave er, at når man modtager mandelgaven, så er værdien af gaven allerede delt med verdens udsatte børn. Pengene går til at hjælpe nogle af de udsatte børn i verden, som har brug for hjælp. Men gaveæsken er ikke helt tom, den indeholder nemlig en leg til dig og din familie, som I kan være sammen om. Marcipangrisen har vi skiftet ud med hjælp til verdens udsatte børn, og i stedet får vinderen en blå sløjfe og titlen som aftenens konge.

I Frankrig var mandelgaven allerede en tradition fra 1500-tallet. Dengang blev vinderen konge for en aften. Med den titel fulgte en række privilegier. Vinderen af Årets Mandelgave kan for eksempel nyde at afkræve kys fra sine nærmeste og bestemme i hvilken rækkefølge, gaverne skal gives. Årets Mandelgave fra UNICEF er en ny tradition, som I kan være sammen om i familien og senere tænke tilbage på med et smil på læben.

Derfor giver Årets Mandelgave fra UNICEF 2019 god mening. Ved at købe den, støtter du verdens mest udsatte børn og sætter fokus på det, julen egentlig handler om: nærvær. Samtidig engagerer gaven alle rundt om bordet.

Årets Mandelgave 2019 kommer snart i vores webshop!

Se her hvordan det går Rane Willerslev, Geggo, Nikolaj Koppel og Mia Lyhne, når de holder juleaften og går på jagt efter mandlen.

Årets mandelgave 2019 kommer snart til salg i UNICEF shoppen

Køb din mandelgave her
UNICEF mandelgave - giv årets mandelgave til børn, der har brug for den
Download

Se vejledningen til hvordan du folder æsken her

Download

Hvad får jeg, når jeg køber Årets Mandelgave fra UNICEF 2019?

Når du køber Årets Mandelgave, får du en flot gaveæske, som beskriver en leg, der kan bringe alle om bordet sammen juleaften. Når du finder mandlen – og derved vinder mandelgaven – får du lov til at tage den blå sløjfe om fingeren og bliver konge for en aften. Som konge har du ret til at bestemme over dine medspisere. Måske skal ham til venstre tage opvasken, eller måske skal hende overfor mime en julesang?

Sløjfen ligger i æsken sammen med en takkehilsen, en beskrivelse af konceptet og et sms-nummer, som kan bruges, hvis man mangler inspiration til, hvordan man som aftenens konge vil bruge sin magt.

Det er en juletradition, der skaber glæde og samvær for alle rundt om bordet.

 

Vidste du

UNICEF Danmark for alle verdens børn

At man i Sverige spiser syltede mandarinbåde på risalamanden i stedet for kirsebærsovs, og man siger, at den ugifte kvinde, der får mandlen, bliver gift i løbet af et år?

UNICEF Danmark for alle verdens børn

At risalamande på trods af det lidt fransk klingende navn er en pæredansk ret, som er en videreudvikling af risengrøden? (Else Marie Kofod)

UNICEF Danmark for alle verdens børn

I start 1800-tallet var det et statussymbol at kunne servere risengrød for gæsterne, da ris var dyrt at importere. Det normale var at servere grød kogt på mælk i stedet for vand, når der skulle være fest. (Else Marie Kofod)

UNICEF Danmark for alle verdens børn

I løbet af 1800-tallet begyndte risengrøden at sprede sig til den brede befolkning i takt med, at ris blev billigere. (Else Marie Kofod)

UNICEF Danmark for alle verdens børn

At forløberen til det, vi i dag kender som risalamande, er risengrød med en masse hakkede mandler i? (Else Marie Kofod)

UNICEF Danmark for alle verdens børn

At der går et rygte om, at risalamande er blevet opfundet på Restaurant D’Angleterres i København?

UNICEF Danmark for alle verdens børn

At traditionen med mandelgaven stammer fra 1500-tallet i Frankrig, hvor man lagde en bønne eller et riskorn i helligtrekonger kagen? Den der fandt bønnen, blev konge og vandt derved retten til at bestemme over de andre i selskabet. Senere blev bønnen erstattet af en Jesusfigur. (Else Marie Kofod)

UNICEF Danmark for alle verdens børn

At risalamande findes så langt tilbage som i Anna Weckers kogebog fra 1648, som ’En kold Mandelmelck med Risengryn at berede’, og i Anne Wigants kogebog fra 1703 i en opskrift under titlen ’Melck med støt Risengryn’ (her uden mandler). Første gang, den optræder som ’Risalamande’, er hos Madam Mangor i 1876.

UNICEF Danmark for alle verdens børn

At det først var i rationstiden efter Anden Verdenskrig, at risalamande blev almindelig? Her begyndte husmødre at komme flødeskum eller et erstatningsprodukt i risengrøden for at få desserten til at holde længere. Det skyldes, at mandler var dyre, og ris var rationeret. Fløde var derimod produceret i Danmark og derved lettere at få fat på. (Else Marie Kofod)

En dreng holder en nødhjælpspakke fra unicef i favnen.
Mandelgaven er indbegrebet af det ultimative spild. Vi er forædte og hverken ønsker, eller bliver rigtig glade for, gaven. Den gavner ingen ved bordet, men den kunne gavne de børn som intet har og som tilmed går i seng på tomme maver.

Årets mandelgave 2019 kommer snart til salg i UNICEF shoppen

Køb din mandelgave her

Mandelgave tips og tricks

Mandelgavelege er ikke blot en hyggelig juletradition – det er også en benhård konkurrence! Alle vil vinde mandlen, og derfor får du her tre tips til mandelgave-legen.

Mandelgavetip nr. 1: Sådan vinder du Årets Mandelgave. Der er ikke alene tale om held, når vi jagter mandlen i risalamande. Da man altid rører rundt, indtil man ikke længere kan se mandlen, kan du være sikker på, at mandlen ikke ligger i toppen. DERFOR: Tag så lidt fra toppen som muligt. Den bedste taktik til at gøre dette, er at lade de andre rundt om bordet tage først – og så derefter tage fra det hul, de andre har skabt. Held og lykke!

Mandelgavetip nr. 2: Gode steder at gemme mandlen for dine medspisere. En ting er at vinde mandlen og mandelgaven, men en del af spillet for mange risalamande-spisere er desuden at se medspiserne lede efter mandlen, til alle næsten kan rulle hjem. Hvis du er så heldig at finde mandlen, og hvis du samtidig kan vente med at få mandelgaven bare lidt længere, får du her et par tips til, hvordan du gemmer mandlen.

  1. I din kind. Denne strategi kræver dog, at du kan snakke og spise samtidig. Du kan eventuelt træne hjemmefra. Men pas på, at du ikke kommer til at tage en bid af mandlen, for så er alt tabt, og ingen bliver aftens konge.
  2. I servietten. Denne strategi fungerer rigtig godt, hvis du kan spille en smule forkølet. Tag din juleserviet op til næsen. Samtidig med, at du diskret pudser din næse, spytter du mandlen ud i servietten. Før derefter servietten ned som ellers, krøl den sammen og kom den i lommen. Nu har ingen en chance for at vide, at du er den heldige vinder, før du selv siger sandheden.
  3. I grøden. Hvis du er absolut sikker på, at du kan se mandlen i den portion risalamande, du har på din tallerken, kan du bevidst undgå at spise den del af grøden, hvor mandlen er. Du kan eventuelt dække den til med lidt ekstra kirsebærsovs. Denne taktik fungerer dog bedst, hvis du finder mandlen i den anden portion, du tager op på tallerkenen. Ellers kan det virke mistænkeligt.

Mandelgavetip nr. 3: Sådan ved du, at din medspiser har fundet mandlen. Er en af dine medspisere pludselig stoppet med at spise, bør du straks rette din mistanke i dennes retning. Alle har et lille ekstra hul til risalamande, hvis man tror på, at der stadig er en mulighed for at vinde. Så hvis en af dine medspisere pludselig ikke kan klemme så meget som en enkelt lille ekstra mundfuld ned, skal du holde ekstra godt øje med personens kinder og serviet.

Hvad går pengene til?

Når du køber en mandelgave hos UNICEF, går pengene til at hjælpe udsatte børn i hele verden. Herunder kan du se et udpluk af, hvordan UNICEF har hjulpet børn i 2018.

  • I alt har 28,3 millioner mennesker i 17 forskellige lande fået myggenet, som beskytter dem mod livsfarlig malaria.
  • Mellem 2014 og 2018 er over 195 millioner børn blevet vaccineret mod mæslinger.
  • UNICEF har hjulpet 12 millioner børn med skolegang.
  • Fordelt på 13 forskellige lande er 100.000 piger blevet beskyttet mod omskæring. Dette er sket gennem en omfattende, forebyggelses indsats.
  • 18,6 millioner mennesker har fået vedvarende adgang til rent vand.
  • 3,4 millioner børn, der har været ramt af katastrofer, har fået behandling for akut underernæring. Fantastisk nok kom 88 procent af alle disse børn sig helt.

Det går pengene til

Årets mandelgave 2019 kommer snart til salg i UNICEF shoppen

Køb din mandelgave her