900.000 mennesker skal vaccineres mod kolera i cyklonhærget område

Endnu en cyklon rammer Mozambique

kun kort tid efter den voldsomme cyklon Idai

Hver måned kan dine 105 kr. sørge for 17.463 liter rent vand til verdens mest udsatte børn.

Hver måned kan dine 126 kr. sørge for varme tæpper til 3 af verdens mest udsatte børn og beskytte dem mod nattens kulde.

Hver måned kan dine 275 kr. sørge for 110 pakker nøddemos, som redder livet for verdens mest udsatte børn

Dine 174 kr. kan sørge for en nødhjælpspakke, som kan hjælpe et katastroferamt barn med at komme igennem katastrofen.

Dine 416 kr. kan købe to førstehjælpspakker til at hjælpe de børn, der er kommet til skade under katastrofen.

Dine 568 kr. kan sørge for, at 2 familier får en stor presenning og 4 varme tæpper, så de kan skabe sig midlertidige hjem.

Cyklonen Kenneth rammer Mozambique

Sent torsdag den 25. april blev den nordlige del af Mozambiques kyst og øgruppen Komorerne ramt af cyklonen Kenneth. Med sig trækker cyklonen store mængder vand, og i de kommende dage forventes at falde dobbelt så meget regn som efter Idai. Dette medfører frygt for både voldsomme oversvømmelser og vandbårne sygdomme.

Vores lokale kolleger i UNICEF er til stede i området og fortsætter med at hjælpe børn og deres familier. Da vi hørte, at cyklonen var på vej, gik vi straks i gang med at sende nødhjælpsforsyninger til området og forberedte os på endnu en nødhjælpsindsats i det hårdt ramte land. Vi sikrer blandt andet akutte sundhedsforsyninger, vi forebygger spredningen af kolera, og vi forsøger at forhindre en sultkrise.

Vi har som altid stort fokus på børns sikkerhed og sørger for, at de får hjælp til at bearbejde de traumer, de har med sig efter en katastrofe som denne.

Her fortæller kommunikationschef i Unicef Mozambique, Daniel Timme, om situationen.

Vi er her, og vi arbejder dag og nat for at sikre, at børnene har tag over hovedet, rent drikkevand og adgang til sundhedsfaciliteter. Vi fortsætter med at arbejde hårdt for børnene, intet stopper os!
Tina Mucavele,
Børnebeskyttelses-specialist, UNICEF Mozambique

Dødelig kolera truer børnene i Mozambique

Følgerne efter den tropiske storm Idai, i det sydøstlige Afrika, har vist sig at være store. Over en halv million mennesker er berørt af katastrofen. 550 er døde og mange har mistet deres hjem pga. de store vandmasser. Cyklonen Idai har ramt de afrikanske lande Mozambique, Zimbabwe og Malawi med hård kraft, og mere end 1,5 millioner mennesker, hvoraf ca. halvdelen af ​​dem er anslået til at være børn, er blevet ramt af svær oversvømmelse.

Den store kystby Beira i Mozambique har været tæt på at løbe tør for rent drikkevand. Det har været en katastrofal situation, fordi netop adgang til rent drikkevand er den bedste måde at undgå, at vandbårne sygdomme som kolera, diarre og tyfus spreder sig. Den desperate mangel på vand har fristet folk til at drikke af beskidte vandpytter. Derfor har man siden cyklonens hærgen arbejdet hårdt på at få vandforsyningen op at stå. Det er lykkedes UNICEF i samarbejde med Mozambiques regering og andre nødhjælpspartnere at genetablere drikkevandssystemet i storbyen Beira.

Mange har mistet deres hjem og bor nu i lejre. Her laves der latriner til ramte familier.

Livet kan forandre sig på et øjeblik. Her installerer UNICEF mobile latriner i lejren Namitcheni i Chikwawa distriktet, hvor mange har måtte flygte hen, da deres hjem er blevet ødelagt af den tropiske storm. Du kan hjælpe børn, der pludselig mister ALT.

900.000 mennesker skal vaccineres mod kolera i cyklonhærget område

Siden cyklonen ramte Mozambique har 1.052 mennesker har fået konstateret kolera, og den stærkt smitsomme sygdom spreder sig lynhurtigt i disse timer. Derfor har UNICEF lige nu især fokus på at bekæmpe kolera med en helhedsorienteret tilgang, der omfatter forebyggelse som adgang til rent vand, hygiejneartikler og vaccination samt effektiv behandling af de syge.

UNICEF kæmper på to fronter. For det første skal børnenes liv reddes. De fleste tilfælde kan behandles relativt let, ved at patienten får tilført væske, så man undgår at kroppen dehydrer. Hvis de ramte ikke behandles, er dødeligheden derimod stor. Især børn bukker hurtigt under. Derfor har UNICEF  etableret kolerabehandlingscentre i katastrofeområderne, og de er nu fuldt funktionsdygtige.

For det andet skal sygdommen inddæmmes. Derfor går UNICEF nu i gang med at gennemføre en enorm vaccinationskampagne. Den skal nå 900.000 mennesker. De mange vacciner er ankommet til Beira, Mozambique, og nu skal de ud og virke. Det er en kæmpe operation især i et område, der fortsat er relativt svært at komme frem i pga. de enorme oversvømmelser. Men vi er vant til at transportere vacciner ud med alt fra droner til gåben, så de skal nok nå frem.

Børn er særligt udsatte, når katastrofen pludselig slår ned. Støt UNICEFs arbejde for de katastrofe ramte børn. Så er du med til at sikre, at vi kan rykke ud med akut hjælp til børnene og deres voksne med det samme.

Sådan ser der ud i Beira efter cyklonen Idai ramte

Sådan ser der ud i Beira efter cyklonen Idai ramte. Bygninger er ødelagte og der er vand i gaderne.

En mor står med sin søn i blandt ødelæggelserne efter cyklonen
Tome Raimundo mader Teraza. De bor på gaden efter de mistede den lejr de boede i i Beira i Mozambique.
Virginia Fransisco hænger vasketøj op på en improviseret tørresnor på gaden mens hun bærer sin baby Nelson Fransisco på ryggen.
Et barn modtager mad på Samoa Machel skolen, hvor mange opholder sig efter deres hjem blev ødelagt af cyklonen.
Et barn leger i et område der blev oversvømmet under cyklonen.
Cecilia Borges bærer sin søn, Fernandino Armindo som holder en tallerken, igennem den ødelagte lejr i Beira i Mozambique, den 20 marts 2019. Brug pilene for at se flere billeder i galleriet.
Tome Raimundo mader Teraza. De bor på gaden efter de mistede den lejr de boede i i Beira i Mozambique.
Virginia Fransisco hænger vasketøj op på en improviseret tørresnor på gaden mens hun bærer sin baby Nelson Fransisco på ryggen.
Et barn modtager mad på Samoa Machel skolen, hvor mange opholder sig efter deres hjem blev ødelagt af cyklonen.
Et barn leger i et område der blev oversvømmet under cyklonen.

Se hvordan de pakker nødhjælp

På UNICEF Supply Divisions Verdenslager i Nordhavn i København pakkes der nødhjælp til de katastroferamte.

Det går pengene til

Vidste du at…

UNICEF Danmark for alle verdens børn

Vi er helt afhængige af frivillige gaver og donationer

UNICEFs arbejde er ikke finansieret af FN. UNICEFs livsvigtige arbejde er kun muligt på grund af frivillige bidrag fra regeringer, fonde, virksomheder og private personer.

UNICEF Danmark for alle verdens børn

Ud af én doneret krone går kun 4 øre til administration

Når du donerer, går 77 procent til arbejdet for børn, 4 procent til administration, og resten bliver investeret i at skabe større indtægter til børn.

UNICEF Danmark for alle verdens børn

Du får skattefradrag på donationer

UNICEF Danmark er godkendt som indsamlings-organisation af SKAT. Det betyder, at når du donerer til UNICEF, kan hele dit bidrag trækkes fra i skat.