Støt

Vi bekæmper

børnearbejde

Antallet af børnearbejdere stiger

De seneste globale skøn viser, at antallet af børn i børnearbejde er steget til 160 millioner på verdensplan – det er en stigning på 8,4 millioner børn de sidste fire år. Det svarer til næsten en ud af ti børn på verdensplan.

Derfor arbejder børn

Fattigdom, manglende uddannelse og gamle traditioner er de hyppigste årsager til, hvorfor børn ender som børnearbejdere.

Når børn ikke kommer i skole, og dermed ikke lærer at læse og skrive, bliver det svært for dem at få et ordentligt arbejde. På den måde holdes familier fast i fattigdom.

Fattigdom er også en af de største grunde til skadeligt børnearbejde. Hvis en familie er fattig og skal kæmpe for at få råd til mad, så arbejder børnene i stedet for at gå i skole. Ofte med et arbejde, som er farligt for barnet. For jo fattigere en familie er, jo mere er den villig til at gøre alt for at tjene penge. Fattige familier kan være tvunget til at give deres børn væk som afbetaling på lån, fordi de ikke ved, hvordan de skal få penge til mad.

UN061799.jpg in ‘Med-Res’ format: Unique identifier: UN061799 In-house Identifier: UNICEF-final-0041 source name: Patrick Brown Title: Asset rights:Long Description: Rai Seng, 13, works for 4,000 kyat (US$3) per day building and repairing roads, along the Myitkyina-Bhamo, Kachin State, Myanmar, Friday 31 March 2017.In 2017, working with the Government of Myanmar, UNICEF will strive to meet the basic needs of the most vulnerable internally displaced children. Myanmar is experiencing three protracted humanitarian crises, each with its own set of complex underlying factors. In Rakhine State, inter-communal violence that erupted in 2012 continues to plague 120,000 internally displaced people spread across 40 camps or informal sites, as well as host communities. Eighty per cent of the displaced are women and children. In Kachin State, armed conflict that reignited in 2011 continues to impact communities caught in the crossfire between an ethnic armed group and the Myanmar army. Nearly 87,000 people remain displaced as a result, including 40 per cent who are in areas outside of government control. An additional 11,000 people remain displaced in northern Shan State, where a similar conflict broke out in 2011. Compounding the protracted crises are issues related to religious and/or ethnic discrimination, exploitation, chronic poverty, vulnerability to natural disasters, statelessness, trafficking and humanitarian access. In addition to the humanitarian crises in Rakhine, Kachin and Shan states, Myanmar is impacted by humanitarian situations in other parts of the country, including natural disasters, health emergencies and small-scale displacements.

160 mio.

børn mellem fem og 17 år arbejder på verdensplan.

Så skadeligt kan børnearbejde være

Arbejde på fabrikker kan give børnene forbrændinger, sygdomme i hals og næse, øjen- og øreskader samt hovedpine og hudsygdomme på grund af de kemikalier, som børnene arbejder med.

Det er også almindeligt, at børn brækker ben og arme eller får revet en finger af, når de betjener farlige maskiner.

Nogle børn bliver også slået og truet af deres arbejdsgivere. Det gør for eksempel at de har svært ved at lære noget senere, og at de ikke kan samarbejde, fordi de ikke stoler på nogen. Børn, der på forskellige måder er blevet udnyttet, kan blive skadet følelsesmæssigt og ende med ikke at føle kærlighed over for andre.

Børnearbejde er skadeligt, når:

 • børn lever og arbejder på gaden under dårlige forhold
 • arbejdet gør børnene syge
 • arbejdet skader børns værdighed og selvværd som for eksempel tvangsarbejde og seksuel udnyttelse
 • arbejdet er farligt for børnene
 • børnene arbejder så meget, at de ikke kan komme i skole
Børn sælger mad på et marked i Korhogo i Elfenbenskysten, hvor 1,4 millioner børn udfører børnearbejde.
13-årige Yunis forsørger alle hans 14 familiemedlemmer for 38 kr. om dagen ved at sælge kaffe på stranden i Gaza.

Hvad gør UNICEF?

UNICEF arbejder sammen med regeringer for at stoppe børnearbejde. Det gør vi blandt andet ved at deltage i lovgivningsprocesser, hvor vi bliver brugt som en vigtig sparringspartner, der taler børnenes sag.

Et af de vigtige tiltag, UNICEF altid fremhæver over for regeringerne, er at gøre skolegang gratis for alle børn. Så kan selv de fattigste børn få sig en uddannelse og bryde med den fattigdomscyklus, de ellers er fanget i, og som tvinger mange af dem ud i børnearbejde.

UNICEF støtter også centre, der tager sig af tidligere børnearbejdere. De voksne på centrene finder børnearbejderne for eksempel på fabrikker, og så tager de dem med sig hen til centrene, hvor børnene blandt andet kommer i skole.

UNICEF er imod alle typer børnearbejde, der sætter barnets sundhed, uddannelse eller vækst i fare.

En dreng skriver på tavlen i sit klasseværelse på en UNICEF-støttet skole i Somalia. Skolegang er vigtigt for børns fremtid og kan hjælpe dem med at bryde en cyklus af fattigdom. Derfor arbejder UNICEF for at få børnearbejdere tilbage i skolen.

Tegnefilm om børnearbejde

Mere om UNICEFs arbejde for beskyttelse af børn

  Vold og overgreb

   Børneægteskaber

    Pigeomskæring

     Seksuel udnyttelse