Støt

Vi bekæmper

børneægteskaber

640 millioner nulevende piger og kvinder blev gift som børn

Når piger bliver giftet bort, før de fylder 18 år, er det et fundamentalt brud på deres menneskerettigheder. Men børneægteskaber finder desværre stadig alt for ofte sted.

De seneste ti år er antallet af børneægteskaber faldet på verdensplan, men den positive udvikling er nu gået i stå. Det skyldes blandt andet flere igangværende kriser og katastrofer samt de voldsomme konsekvenser af et forandret klima, som tvinger familier på flugt. Mennesker mister ikke bare deres hjem men også deres arbejde og indtægt. Den øgede fattigdom kan også tvinge familier til at gifte deres døtre væk alt for tidligt, så de skal skaffe mad til færre børn.

En anden årsag til børneægteskaber er frygten for børn uden for ægteskabet, som forbindes med stor skam. Andre forældre gifter deres døtre væk for at beskytte dem – enlige piger i konfliktzoner er nemlig ekstra udsatte for vold, voldtægt og andre overgreb.

Vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt, for at sikre, at alle pigers ret til uddannelse og til at bestemme over deres eget liv bliver efterlevet. Ingen må blive giftet bort mod deres vilje.

 • Susanne Dahl
 • Generalsekretær i UNICEF Danmark

Konsekvenser af børneægteskaber

Børneægteskaber er forbundet med negative konsekvenser for piger, hvad end den bagvedliggende grund er.

Mange giftemål bliver indgået med forældrenes bedste intentioner, såsom at sikre pigen en hverdag med mad på bordet og beskyttelse. Trods det er børneægteskaber næsten altid en stopklods for en piges udvikling og de rettigheder, hun har krav på.

Et ægteskab fører ofte til alt for meget ansvar i en ung alder. Pigen bliver berøvet en barndom.  Børneægteskaber involverer ofte tidlig graviditet, social isolation, afbrudt uddannelse og dårligere muligheder for at lære et erhverv og få en karriere.

Tabt frihed og fysiske farer

Selvom man ikke altid tænker over det, kan et tidligt ægteskab for en pige være forbundet med fysiske farer. Men også med tabet af frihed og muligheder i livet.

Man ved, at seksuelt misbrug og vold er mere almindeligt i ægteskaber, hvor pigen er helt ung. Hertil kommer de helbredsmæssige risici.

Ofte forventes det desuden, at unge piger, der bliver giftet bort, bliver hurtigt gravide. Men små piger er i langt større risiko for at dø af deres graviditet end voksne kvinder. En piges krop er slet ikke klar til en baby, når hun ikke engang selv er rigtig voksen.

Hvert år sætter små piger deres liv på spil med graviditeter og fødsler, og hvert år mister tusindvis af piger mellem 15 og 19 år livet på grund af det. Børnene, som bliver født af de unge piger, har også en dårligere chance for at overleve. Selv hvis de overlever, er der større risiko for, at de får problemer med for eksempel underernæring.

Helt unge piger er heller ikke altid psykisk klar til den store opgave, det er at få et lille barn. Måske mangler de også viden om, hvordan de skal pleje en baby, og hvordan de skal beskytte deres barn mod sygdomme.

10 mio.

piger forventes over det næste årti at blive giftet væk, mens de stadig er børn

Fakta om børneægteskaber

På verdensplan er 640 millioner nulevende kvinder blevet gift, før de var 18 år

5 procent af alle kvinder mellem 20 til 24 år blev gift før de fyldte 15 år

Hver år bliver 12 millioner piger under 18 år giftet bort – det svarer til et børneægteskab hvert 3. sekund

Komplikationer under graviditet og fødsel er den største dødsårsag blandt 15-19-årige piger

Mere end 50 procent af pigerne i Niger, Mali og Bangladesh blev gift, mens de var børn

Piger fra fattige familier har dobbelt så stor risiko for at blive giftet bort sammenlignet med piger fra rige familier

Pga. nuværende katastrofer i verden vil omkring 10 millioner flere piger end normalt blive giftet bort inden år 2030

Asmot Ara blev gift som 13-årig

Nogle gange er det forfølgelser, flugt og ren mangel på andre muligheder, der sætter piger i en situation, hvor hun er nødt til at indgå et ægteskab.

14-årige Asmot Ara holder sin to måneder gamle baby, Rubina, uden for sin hytte i Balukhali-lejren i Cox’ Bazar, Bangladesh. Asmot flygtede fra Myanmar sammen med andre rohingyaer, efter hendes landsby blev angrebet.

Under flugten mistede hun sine søskende og forældre af syne, men nåede med hjælp fra andre landsbyboere til Bangladesh. Kort efter blev hun gift med sine naboers søn. Asmot gik med til ægteskabet, fordi hun var alene i flygtningelejren, og fordi familien lovede at tage sig af hende. Kort efter ægteskabet blev hun gravid og fødte lille Rubina.

Asmot tror ikke, at hun ville have giftet sig i så ung en alder, hvis ikke hun var blevet forældreløs og tvunget til at flygte fra sit hjem. Hun har meget ansvar nu som ung mor og hustru. Asmot fortæller, at hun ikke længere er et barn, selvom hun kun er 14 år gammel.

Hun tror ikke, at hendes forældre ville være glade for det liv, hun lever nu, men hun følte ikke, at hun havde noget valg som en lille pige et fremmed sted.

Mere om UNICEFs arbejde for beskyttelse af børn

  Pigeomskæring

   Børnefattigdom

    Børnearbejde

     Vold og overgreb