Støt

Vi bekæmper

børnearbejde

Antallet af børnearbejdere stiger

De seneste globale skøn viser, at antallet af børn i børnearbejde er steget til 160 millioner på verdensplan – det er en stigning på 8,4 millioner børn de sidste fire år. Det svarer til næsten en ud af ti børn på verdensplan.

Derfor arbejder børn

Fattigdom, manglende uddannelse og gamle traditioner er de hyppigste årsager til, hvorfor børn ender som børnearbejdere.

Når børn ikke kommer i skole, og dermed ikke lærer at læse og skrive, bliver det svært for dem at få et ordentligt arbejde. På den måde holdes familier fast i fattigdom.

Fattigdom er også en af de største grunde til skadeligt børnearbejde. Hvis en familie er fattig og skal kæmpe for at få råd til mad, så arbejder børnene i stedet for at gå i skole. Ofte med et arbejde, som er farligt for barnet. For jo fattigere en familie er, jo mere er den villig til at gøre alt for at tjene penge. Fattige familier kan være tvunget til at give deres børn væk som afbetaling på lån, fordi de ikke ved, hvordan de skal få penge til mad.

Nour, 14, lost his father in fighting in Aleppo in 2012. He was then forced to drop out of school to become his family’s sole breadwinner. He lost three years of education but was determined to continue his learning. Working in a sweets shop, Nour works 8 hour shifts every day after school. He has no weekends or days off. Over the summer, Nour attended UNICEF-supported remedial classes, to help them catch up with his peers.

160 mio.

børn mellem fem og 17 år arbejder på verdensplan.

Så skadeligt kan børnearbejde være

Arbejde på fabrikker kan give børnene forbrændinger, sygdomme i hals og næse, øjen- og øreskader samt hovedpine og hudsygdomme på grund af de kemikalier, som børnene arbejder med.

Det er også almindeligt, at børn brækker ben og arme eller får revet en finger af, når de betjener farlige maskiner.

Nogle børn bliver også slået og truet af deres arbejdsgivere. Det gør for eksempel at de har svært ved at lære noget senere, og at de ikke kan samarbejde, fordi de ikke stoler på nogen. Børn, der på forskellige måder er blevet udnyttet, kan blive skadet følelsesmæssigt og ende med ikke at føle kærlighed over for andre.

Børnearbejde er skadeligt, når:

  • børn lever og arbejder på gaden under dårlige forhold
  • arbejdet gør børnene syge
  • arbejdet skader børns værdighed og selvværd som for eksempel tvangsarbejde og seksuel udnyttelse
  • arbejdet er farligt for børnene
  • børnene arbejder så meget, at de ikke kan komme i skole
13-årige Rai Seng arbejder for 4000 kyat (20 kr.) om dagen med at bygge og reparere veje langs Myitkyina-Bhamo, Kachin.
Børn sælger mad på et marked i Korhogo i Elfenbenskysten, hvor 1,4 millioner børn udfører børnearbejde.
13-årige Yunis forsørger alle hans 14 familiemedlemmer for 38 kr. om dagen ved at sælge kaffe på stranden i Gaza.

Hvad gør UNICEF?

UNICEF arbejder sammen med regeringer for at stoppe børnearbejde. Det gør vi blandt andet ved at deltage i lovgivningsprocesser, hvor vi bliver brugt som en vigtig sparringspartner, der taler børnenes sag.

Et af de vigtige tiltag, UNICEF altid fremhæver over for regeringerne, er at gøre skolegang gratis for alle børn. Så kan selv de fattigste børn få sig en uddannelse og bryde med den fattigdomscyklus, de ellers er fanget i, og som tvinger mange af dem ud i børnearbejde.

UNICEF støtter også centre, der tager sig af tidligere børnearbejdere. De voksne på centrene finder børnearbejderne for eksempel på fabrikker, og så tager de dem med sig hen til centrene, hvor børnene blandt andet kommer i skole.

UNICEF er imod alle typer børnearbejde, der sætter barnets sundhed, uddannelse eller vækst i fare.

En dreng skriver på tavlen i sit klasseværelse på en UNICEF-støttet skole i Somalia. Skolegang er vigtigt for børns fremtid og kan hjælpe dem med at bryde en cyklus af fattigdom. Derfor arbejder UNICEF for at få børnearbejdere tilbage i skolen.

Tegnefilm om børnearbejde

Læs mere om UNICEFs arbejde for beskyttelse af børn

Vold og overgreb

Børneægteskaber

Pigeomskæring

Seksuel udnyttelse