Støt

Vi arbejder for

beskyttelse af børn

Alle børn har ret til beskyttelse

UNICEFs mål er at gøre verden til et sikkert sted at vokse op som barn. Det gør vi bl.a. ved at samarbejde med verdens regeringer om at forbedre lovgivningen og de sociale systemer, så børn bliver bedre beskyttet mod overgreb som vold, udnyttelse og misbrug.

Børn bliver udsat for vold overalt i verden

Børn oplever forskellige former for vold, udnyttelse og misbrug. Det kan være fysisk, følelsesmæssig eller seksuel. Det sker overalt i verden og ofte de steder, hvor børn bør være beskyttet – i deres hjem, på deres skole eller online. Og ofte udnyttes børn af mennesker, de stoler på.

Børn er altid de første og største ofre i krig, katastrofe og andre nødsituationer. Mange børn tvinges på flugt fra deres hjem og mister undervejs deres forældre eller omsorgspersoner. I krig og konflikt kan børn blive såret eller dræbt under angreb på skoler og hospitaler. De kan blive rekrutteret af væbnede styrker, ikke kun som krigere, men som eksempelvis spejdere, kokke og budbringere.

Når det sker, får børn hverken hjælp til sundhedsydelser, uddannelse eller beskyttelse. Deres mentale sundhed og psykosociale behov bliver ofte tilsidesat, og det har ofte konsekvenser, som følger dem resten af livet.

Især for piger og kvinder stiger truslen om kønsbaseret vold. Vold mod piger er fortsat en af de mest udbredte overtrædelser af menneskerettighederne på globalt plan. Derfor har UNICEF et særligt fokus på at forebygge og bekæmpe vold mod piger.

I mere end 75 år har UNICEF arbejdet for at beskytte børn. I dag er flere børn i nød end på noget andet tidspunkt i vores organisations historie. Årtiers fremskridt er gået i stå eller ligefrem tilbage.

Hver dag bliver tusindvis af børn udsat for overgreb

 • Ca. 640 millioner piger og kvinder, er blevet gift, inden de fyldte 18 år.
 • Verden over lever 200 millioner piger og kvinder med de ofte smertefulde eftervirkninger af pigeomskæring.
 • 1 milliard børn oplever vold årligt. Det svarer til hvert andet barn i verden.
 • Mere end hver tredje 13-15-årige er udsat for mobning.
 • 732 millioner børn lever i lande, hvor det stadig er tilladt at straffe børnene med vold i skolen.
 • Hvert 7. minut dør et ungt menneske som følge af en voldshandling.
 • 15 millioner teenagepiger i alderen 15 til 19 år har været udsat for seksuelle overgreb.
 • Tre ud af fire børn mellem to og fire år – omkring 300 millioner – bliver jævnligt udsat for vold af deres omsorgspersoner.

 

Mere om UNICEFs arbejde
for beskyttelse af børn

  Vold og overgreb

   Pigeomskæring

    Børneægteskaber

     Børnearbejde

      Seksuel udnyttelse

       Børnesoldater