Støt

Indsatsområder i

Afghanistan

Situationen i Afghanistan er desperat for børnene

Afghanistan er et af de farligste lande at vokse op i. Efter Taliban overtog magten er situationen blevet endnu mere desperat for børnene. Lidt over 13 millioner børn har lige nu akut brug for humanitær hjælp! De mangler rent vand, lægehjælp og mad.

En kompleks situation

UNICEF har været i Afghanistan siden 1949 med fokus på at styrke børnesikringssystemet og herunder den retslige ramme for beskyttelse af de mest sårbare børn. Afghanistan står over for en kompleks situation, hvor en uforløst fredsproces overskygger kontinuerlige humanitære behov.

I mange år har vi arbejdet for at hjælpe den unge befolkning. Det er en stor udfordring, da halvdelen af ​​Afghanistans over 40 millioner indbyggere er under 18 år. De udsættes for ekstreme situationer af vold og misbrug på grund af igangværende kampe, et liv som internt fordrevne, en dårlig økonomi og skadelige sociale normer og praksis. Det øgede antal og hyppigheden af ​​konfliktrelaterede hændelser har medført en alarmerende stigning i svigt af børn.

Omkring 3,4 millioner mennesker er internt fordrevne, og den vanskelige proces for at genintegrere dem i deres tidligere samfund skaber nye krav til tjenester, infrastruktur og levebrød til både fordrevne og værtssamfund.

Afghanske piger risikerer for tidligt ægteskab, æresdrab, hustrumisbrug og seksuel vold. Afghanske drenge udsættes også for vold og for militær rekruttering til væbnet konflikt og seksuel udnyttelse. Både piger og drenge udsættes for farlige arbejdsforhold, kontakt med landminer og vold i hjemmet.

3.400.000

mennesker er internt
fordrevne i Afghanistan

Uddannelse i Afghanistan

Afghanistans uddannelsessystem er ødelagt af vedvarende konflikter. Landet står overfor en uddannelseskrise. For mange af landets børn er færdiggørelse af grundskolen fortsat en fjern drøm – især i landdistrikterne og for piger. I begyndelsen af 2022 blev det anslået, at fire millioner børn (heraf 60 procent piger) manglede i skolen. Forbuddet mod pigers adgang til uddannelse i udskolingen siden marts 2022 påvirkede over én million piger.

UNICEF hjælper med at identificere alternative veje til læring og øge uddannelsesmulighederne for dem, der er sværest at nå.

Afghanske børn går ikke i skole – 60% er piger

Mange børn i Afghanistan lider af ekstrem underernæring

Underernæring er ødelæggende. Det påvirker mennesker kognitivt, sænker produktivitet og forlænger fattigdom. Underernæring kan også føre til alvorlige sundhedsproblemer og død.

Antallet af børn, der lider af livstruende underernæring i Afghanistan, er steget dramatisk på grund af den nuværende humanitære krise i landet. Det forventes, at omkring fire millioner sårbare mennesker lider af underernæring i 2023, herunder 875.227 børn, der vil være livstruende underernæret. Med UNICEF-støtte fik 662.866 børn under fem år i 2022 behandling for livstruende underernæring.

Det er imidlertid vigtigt at bemærke, at situationen i Afghanistan er meget ustabil og uforudsigelig, og det kan være udfordrende at nå de mest sårbare børn og levere nødvendig hjælp og støtte på grund af konflikter og mangel på sikkerhed.

Statistik over børn i Afghanistan

 • Befolkning: Børn udgør over 50 procent af en befolkning på 42,2 millioner mennesker.
 • Børnedødelighed: 55,7 ud af 1000 børn dør før de fylder fem år.
 • Behov for humanitær hjælp: 15,8 millioner børn har behov for humanitær hjælp.
 • Underernæring: Omkring 875.227 børn lider af akut underernæring.
 • Skolegang: 4,2 mio. afghanske børn er ude af skole – 60 procent er piger.
 • Internt fordrevne: Omkring 6,6 millioner mennesker.
 • Geografi: Afghanistan er placeret i Centralasien og Sydasien og grænser op til Pakistan, Iran, Turkmenistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Kina.

Mere om UNICEFs arbejde i Afghanistan på vores internationale side

Læs mere om Afghanistan

  Kvindelandsholdet støtter UNICEF’s kamp for børnene i Afghanistan

   Børnekonventionen