Støt

UNICEF: Børn i Gazastriben har ikke adgang til 90 procent af deres normale vandforbrug

Adgang til vand og sanitet i Gazastriben er så sparsom, at der er overhængende risiko for store sygdomsudbrud. Vandforsyningen er på sammenbruddets rand, advarer UNICEF.

Børnene i den sydlige del af Gazastriben har kun adgang til 1,5 til 2 liter vand hver dag, hvilket er langt under de anbefalede krav.

Ifølge humanitære standarder har en person mindst brug for 15 liter vand i en nødsituation, hvilket inkluderer vand til at drikke, at vaske sig og til madlavning. Alene for at overleve har man dagligt brug mindst tre liter.

”Vand er et spørgsmål om liv eller død. Og lige nu har børnene knap nok vand til at slukke deres tørst. Og de drikker saltvand og forurenet vand. Vi risikerer at stå med store sygdomsudbrud, hvis der ikke snart sikres adgang til rent vand,” siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Hundredtusinder af internt fordrevne, hvoraf halvdelen skønnes at være børn, er ankommet til grænsebyen Rafah siden begyndelsen af december. De har desperat brug for mad, vand, husly, medicin og beskyttelse. Det har sat pres på vand- og sanitetssystemerne i byen, som er i en ekstremt kritisk tilstand.

Genoptagelsen af de voldsomme kampe kombineret med manglende strømforsyning, mangel på brændstof, begrænset adgang og massive skader på infrastrukturen betyder, at mindst halvdelen af alle vand- og sanitetfaciliteter er beskadiget eller ødelagt.

Børn er særligt udsatte i sådanne situationer, da de er mere modtagelige for dehydrering, diarré, underernæring og andre sygdomme, som er en reel trussel mod deres overlevelse. Vandbårne sygdomme som kolera og diarré er øget som følge af manglen på rent vand, især efter den seneste uges regn og oversvømmelser.

Der er allerede registreret næsten 20 gange det månedlige gennemsnit af tilfælde af diarré blandt børn under 5 år.

I krisecentre i hele Gazastriben står kvinder og børn i lange køer for at komme til toiletter. Det vurderes, at der i øjeblikket er ét toilet for hver 700 personer.

UNICEF leverer brændstof til drift af brønde, afsaltningsanlæg, vandtransport og affalds- og spildevandshåndtering, flaskevand og vandbeholdere. Siden 7. oktober er flere end 1,3 millioner mennesker fået tildelt drikkevand.

“Vi gør alt, hvad vi kan for at imødekomme behovene hos befolkningen i Gaza. Men det udstyr og de forsyninger, vi har formået at levere, er langt fra nok. De konstante bombninger og restriktionerne på materialer og brændstof, der tillades at blive leveret ind i Gaza, står i vejen for vores arbejde. Vi har akut brug for at kunne levere drikkevand og for at kunne reparere beskadigede vandsystemer,” siger Susanne Dahl.

UNICEF opfordrer fortsat til hurtig, sikker og uhindret humanitær adgang til alle børn og familier i nød, uanset hvor de befinder sig, herunder for at gøre det muligt at dække vand- og sanitetsbehovene i Gazastriben gennem genopretning af eksisterende infrastruktur, og for at alle parter overholder deres internationale juridiske ansvar for at beskytte vand- og sanitetsfaciliteter og arbejdere, der har til opgave at sikre vedligeholdelse og reparation af disse faciliteter. 

Maria Westh

  • Head of External Communications, UNICEF Danmark