Støt

Ukraine: Børn har brugt næsten 7 måneder under jorden i de seneste to år

Børn i byer i Ukraines frontlinjeområder er blevet tvunget til at opholde sig mellem 3000 og 5000 timer – svarende til mellem fire og næsten 7 måneder – i kældre og underjordiske metrostationer i løbet af de seneste to år.

Det er i dag to år siden, at russiske styrker i et storstilet angreb lod raketter regne ned over Ukraines hovedstad Kyiv og flere andre byer og militære installationer. Siden da har luftalarmer lydt 3500 gange i Zaporizhzhia- og Kharkiv-regionerne og næsten 6200 gange i Donetsk-regionen som et signal til børn og deres familier om at søge ly i beskyttelsesrum.

Frygten for de ubarmhjertelige angreb har haft en negativ indvirkning på børns mentale sundhed og evne til at tilegne sig viden og læring.

Angrebene er taget til de seneste vintermåneder, og har været særligt rædselsfulde for de børn, der har måtte søge ly i kolde, fugtige kældre. Samtidig har eskaleringen af angrebene efterladt mange familier uden varme, adgang til vand og elektricitet.

“Hver gang sirenerne lyder, vækker det en frygt hos millioner af børn. Krigen i Ukraine har ødelagt barndommen for alle disse børn og efterladt dem i et kaos, der er gået ud over deres mentale sundhed. Det går ud over deres trivsel og deres mulighed for at udvikle sig og tilegne sig viden og læring,” siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.

“To år med vold, isolation, adskillelse fra familier, tab af kære, fordrivelse og afbrudt skolegang. Det er fuldstændigt afgørende for de børn, at dette mareridt for at få en ende.”

De psykologiske konsekvenser af krigen taler deres tydelige sprog. Halvdelen af de 13 til 15-årige oplever problemer med søvn, og hvert femte har ofte uhyggelige tanker og flashbacks og symptomer på PTSD.

Tre fjerdedele af børn og unge i alderen 14 til 34 år har inden for den seneste tid haft behov for psykologisk støtte. Under en tredjedel søgte dog hjælp.

Forældre i hele Ukraine fortæller, at de oplever, at deres børn er bange. De er konstant i forhøjet alarmberedskab, føler frygt, oplever fobier og er udpræget triste. De er overfølsomme over for høje lyde, og mange lider af søvnbesvær. Samtidig har de svært ved at koncentrere sig i skolen og om skolearbejdet.

Og forældrene har ikke det nødvendige overskud til at støtte deres børn. De er selv psykisk udfordret efter to års krig.

To års tabt læring
Krigen har også betydet, at børn i hele landet er kommet voldsomt bagud med deres indlæring. 40 procent af børn i Ukraine har fået afbrudt deres skolegang i kortere eller længere perioder, fordi deres skoler er blevet beskadiget. I områder tættere på frontlinjen er situationen endnu værre. Her er halvdelen af børn i skolealderen forhindret i at komme i skole.

En nylig opgørelse viste, at sammenligner man den forsømte læring, som børn i Ukraine oplevede i 2022 sammenlignet med i 2018, svarer det til to års tabt læring i læsning og et års tabt læring i matematik.

“Det er virkelig alvorligt, at børn i Ukraine kommer så langt bagud ud i skolen. Det er de børn, der skal være med til at opbygge landet, når denne krig engang er slut. Og her er uddannelse og læring helt afgørende for at kunne bygge et solidt samfund,” siger Susanne Dahl.

UNICEF i Ukraine
Siden optrapningen af ​​krigen for to år siden, har UNICEF udvidet sine programmer i Ukraine. I øjeblikket arbejder UNICEF i Kyiv, Lviv, Odesa, Dnipro, Poltava, Mykolaiv og Kharkiv, hvor der ydes humanitær bistand og kritisk støtte til børn og familier.

Programmerne fokuserer på at sikre, at børn har adgang til sundhedspleje, vaccinationer, ernæring, beskyttelse, uddannelse, rent vand og sanitet samt fokus på mental sundhed og psykosocial støtte.

I lande, der huser ukrainske flygtninge, arbejder UNICEF med regeringer, kommuner og lokale partnere for at kunne tilbyde ukrainske børn skolegang og uddannelse og adgang til sundhedsydelser.

Maria Westh

  • Head of External Communications, UNICEF Danmark