Støt

Sult og sygdom truer børn i Gaza på livet

Tilfælde af alvorlig diarré hos børn i Gaza er steget med 50 procent på kun en uge, og 90 procent af børn under to år er nu udsat for alvorlig fødevaremangel. UNICEF advarer om, at det vil koste børneliv.

Tusindvis af børn er allerede døde som følge af krigshandlinger i Gaza, men det er ikke kun bomber og sammenstyrtede bygninger, der truer områdets 1.1 millioner børn på livet. 
I disse dage ses en voldsom stigning af især diarré og underernæring blandt børn, hvilket øger risikoen i Gaza for stigende børnedødsfald som følge af sult og sygdom.

“Børn i Gaza er fanget i et mareridt, der forværres for hver dag, der går,” siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark. “Børn og familier i Gaza-striben bliver fortsat dræbt og såret i kampene, og deres liv er nu også i stigende grad truet af sygdomme og mangel på mad og vand.”

Tilfælde af diarré hos børn under fem år steg fra 48.000 til 71.000 på kun en uge fra den 17. december, svarende til 3.200 nye tilfælde af diarré om dagen. Den betydelige stigning inden for så kort tid er en stærk indikation af, at børns sundhed i Gaza-striben hurtigt forværres.

Før eskaleringen af ​​fjendtlighederne blev der i gennemsnit registreret 2.000 tilfælde af diarré hos børn under fem år om måneden. Denne seneste stigning repræsenterer en svimlende stigning på omkring 2000 procent.

I slutningen af december blev der advaret om risiko for hungersnød i Gaza-striben og UNICEF har siden konstateret, at et stigende antal børn ikke får dækket deres basale ernæringsbehov.

Omkring 90 procent af børn under to år indtager to eller færre fødevaregrupper, ifølge en UNICEF-undersøgelse foretaget den 26. december. Det er en stigning fra 80 procent af børn sammenlignet med den samme undersøgelse gennemført for to uger siden.

De fleste familier melder, at deres børn kun får korn – inklusive brød – eller mælk, hvilket betyder, at de er i alvorlig mangel på den ernæring, de har brug for.

Adgang til varieret kost for gravide og ammende kvinder er også alvorlig ramt: 25 procent indtog kun én fødevaretype dagen før, og næsten 65 procent kun to.

Den forværrede situation giver anledning til bekymring for akut underernæring og dødelighed, der overskrider hungersnød. UNICEF er især bekymret over den mangelfulde ernæring til Gazas ​​over 155.000 gravide kvinder og ammende mødre samt mere end 135.000 børn under to år på grund af deres specifikke behov og sårbarhed.

UNICEF leverer løbende nødhjælp ind i Gaza, så børn bl.a. kan undgå at skulle drikke forurenet vand og dermed være i risiko for at få sygdomme, ligesom lastbiler leverr medicin og hygiejnesæt i forsøget på at redde liv.

“Men nødhjælp er ikke nok. Vi har mere end noget andet brug for en øjeblikkelig våbenhvile. Fremtiden for flere tusinde børn i Gaza hænger i en tynd tråd og verden kan ikke se på volden mod børn længere. Det skal stoppe nu,” siger Susanne Dahl.

Maria Westh

  • Head of External Communications, UNICEF Danmark