Støt

Humanitære forsyninger fortsætter ind i Gaza – men dækker langt fra behov

Lastbiler med humanitære forsyninger fortsætter ind i Gaza gennem Rafah-grænseovergangen fra Egypten. I går kørte 33 lastbiler med vand, mad og medicin ind i det krigshærgede område. Blandt disse lastbiler var tre lastede med medicinske forsyninger fra UNICEF. 

Det er den største levering af humanitære forsyninger siden den 21. oktober, hvor de første lastbiler fik adgang. I alt har 117 lastbiler fået adgang til Gaza-striben med livsvigtige forsyninger, heraf 17 med forsyninger fra UNICEF. Forsyningerne er gået til hospitaler og tilflugtssteder for fordrevne familier. 

”Disse forsyninger spiller en helt afgørende rolle i forhold til at holde hospitalerne funktionsdygtige på et minimum. Samtidig er vand jo indlysende en livsnødvendighed. Men selvom det selvfølgelig er positivt, at flere lastbiler får adgang, dækker omfanget af forsyningerne langtfra behovet,” siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark og gentager UNICEFs opfordring om at tillade uhindret adgang for humanitær hjælp. 

Desuden tillades brændstof stadig ikke at komme ind i Gaza, hvilket er yderst kritisk for bl.a. at sikre elektricitet på hospitalerne og dermed holde livsvigtige apparater i gang. 

I lighed med andre nødhjælpsorganisationer mistede UNICEF i lørdags al kontakt til medarbejdere i Gaza som følge af de voldsomme bombardementer og afbrud af al internet- og mobildækning. Søndag lykkedes det dog at genskabe kontakt. Her fortalte en medarbejder om, hvordan det havde føltes at være afskåret fra omverdenen: 

“Vi var som isoleret fra verden, hvor ingen kendte til vores eksistens. Det føltes, som om vi levede i en ukendt, skræmmende virkelighed, hvor vores råb om hjælp forblev uhørte.” 

Susanne Dahl er lettet over, at der igen er kontakt til kollegaerne i Gaza. Men det har rørt hende dybt at høre vidnesbyrdene inde fra krigszonen. 

”En anden kollega fortæller, hvordan hun og hendes to døtre på 4 og 7 år har måtte drikke saltvand de sidste 10 dage, og at de bliver ved med at spørge efter ’rigtigt’ vand. En anden kollega fortæller, at hendes børn er så traumatiserede og bange, men at hun lige nu kun fokuserer på, at holde dem i live. Og at en egentlig psykologisk behandling må komme senere. Det er så frygteligt at høre,” siger Susanne Dahl. 

Siden 7. oktober er mindst 3324 børn blevet dræbt og 6360 børn kvæstet i Gaza-striben som følge af vedholdende angreb. Samtidig har mange israelske børn mistet livet, og over 20 børn er fortsat i fangenskab i Gaza. 

Det reelle antal døde og sårede forventes at være højere, da 1800 personer i Gaza-striben er meldt savnede og formodes at begravet under murbrokker. Desuden er mindst 16 sundhedsarbejdere på arbejde og flere end 50 medarbejdere fra FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) blevet dræbt.

Maria Westh

  • Head of External Communications, UNICEF Danmark