Støt

De døde børn i Gaza er ”en voksende plet på vores fælles samvittighed”

I de seneste 18 dage er over 2000 børn i Gaza døde og dobbelt så mange kvæstede, samtidig med at der stadig ikke er adgang med kontinuerlig humanitær nødhjælp. 20 israelske børn bliver stadig holdt som gidsler. Situationen udgør en alvorlig krænkelse af børns rettigheder, og UNICEF appellerer indtrængende til en øjeblikkelig våbenhvile, humanitær adgang og frigivelse af alle israelske gidsler.

I løbet af de sidste 18 dage er 2.360 børn blevet dræbt og 5.364 børn kvæstet i Gaza-striben som følge af vedholdende angreb. Det svarer til, at mere end 400 børn hver dag er blevet dræbt eller såret. Samtidig har mere end 30 israelske børn mistet livet, og over 20 børn er fortsat i fangenskab i Gaza.

”Drab, lemlæstelse og bortførelse af børn, angreb på hospitaler og skoler og den manglende humanitære adgang til børn i akut nød udgør alvorlige krænkelser af børns rettigheder,” siger Susanne Dahl, generalsekretær for UNICEF Danmark. “Derfor gentager UNICEF den indtrængende appel til alle parter om at indgå våbenhvile, tillade humanitær adgang og frigive alle gidsler så hurtigt som muligt. Selv krige har regler, og ifølge dem skal civile – og især børn – beskyttes og skånes.”

Livstruende mangler i Gaza

Manglen på livsvigtige fornødenheder som vand, mad og brændstof kan blive fatal for de omkring 1 million børn, der er i Gaza. De og resten af civilbefolkningen har ikke nok rent vand at drikke, og tyer derfor til at drikke beskidt, bakteriefyldt vand – ofte med for højt saltindhold.

Samtidig har fem spildevandsrensningsanlæg i Gaza indstillet driften, primært på grund af mangel på brændstof, hvilket fører til, at over 120.000 kubikmeter spildevand bliver udledt i havet.

Brændstof er også af helt afgørende betydning for driften af ​​de overfyldte hospitaler, hvor flere end 100 nyfødte babyer lige nu ligger i kuvøse. Når hospitalerne ikke længere har brændstof, så bliver de apparater slukket.

»Situationen i Gaza-striben er en voksende plet på vores fælles samvittighed. Antallet af dødsfald og kvæstelser af børn er simpelthen svimlende,” siger Susanne Dahl. “Endnu mere skræmmende er det, at de daglige dødstal vil fortsætte med at stige, medmindre humanitær hjælp tillades øjeblikkeligt. Dødstallet vil stige eksponentielt, hvis kuvøserne slukkes, hvis børn fortsætter med at drikke beskidt vand, og hvis de ikke får adgang til medicin.”

UNICEF opfordrer til:

• En øjeblikkelig humanitær våbenhvile.

• At alle grænseovergange til Gaza åbnes for uhindret adgang med humanitær hjælp, herunder vand, mad, medicin og brændstof.

• At der gives tilladelse til, at alvorligt syge patienter kan forlade Gaza for at få den fornødne behandling, eller at adgang med fornødne sundhedsydelser til Gaza tillades.

• At civil infrastruktur såsom krisecentre, skoler og sundheds-, el-, vand- og sanitetsfaciliteter beskyttes.

Maria Westh

  • Head of External Communications, UNICEF Danmark