Vi bekæmper
børnedødelighed

Hjem » Alle børn skal overleve og trives » Vi bekæmper børnedødelighed

Opdateret 9. september 2020

Alt for mange børn overlever ikke

Flere børn end nogensinde overlever de første fem år af deres liv. Siden 1990 er børnedødeligheden mere end halveret! Der er dog fortsat 14.000 børn, der hver eneste dag dør af årsager, som ofte kunne være forhindret eller behandlet.

Derfor er der brug for, at vi kæmper videre – og vi har brug for din hjælp!

Der skal så lidt til

Børn må ikke dø!

Der skal så lidt til at redde et barns liv. Ofte kræver det ikke meget mere end et myggenet, en vaccine eller en tablet, der kan rense beskidt vand, så det er sikkert at drikke.

De fleste små børn dør af sygdomme, som vi herhjemme nemt ville kunne overleve – for eksempel lungebetændelse og diarré.

Børn må ikke dø! Slet ikke af sygdomme, der så nemt og effektivt kan både forebygges og behandles!

 

 

Hvad dør børn af?

Børn dør af årsager, der kan forebygges.

De hyppigste dødsårsager blandt børn under fem år er lungebetændelse, malaria og diarré. Sygdomme, som ellers nemt kan forebygges og behandles med for eksempel myggenet, rent vand og vacciner. Samtidig spiller underernæring en rolle i omkring halvdelen af alle dødsfald.

I 2019 døde 5,2 millioner børn under fem år. Og det er især de helt små, der mister livet. 2,4 millioner børn døde i 2019 inden for de første 28 dage af deres liv.

Vi ved, at amning lige efter fødslen kan reducere spædbørnsdødeligheden med 44 %. Alligevel er det under halvdelen af alle nyfødte på verdensplan, der bliver lagt til brystet mindre end en time efter fødslen. Både fordi mødrene ikke får den rette vejledning, og fordi der eksisterer mange myter om, hvorvidt amning er godt for barnet eller ej. Faktum er, at amning er historiens billigste og mest effektive metode til at redde små børns liv.

 

2-årige Shakaira Chitano sidder hos sin mor. Hun har lige fået ordineret medicin imod malaria.

2-årige Shakaira Chitano fra Malawi har lige fået medicin imod malaria. Børn må ikke dø af sygdomme, der nemt og effektivt kan forhindres.
© UNICEF/Njiokiktjien

En mor ammer sin baby i South Tarawa, Kiribati.

En mor ammer sin baby i South Tarawa, Kiribati. Amning er historiens billigste og mest effektive måde at redde børns liv på. Derfor kæmper UNICEF for at udbrede amning blandt mødre i udviklingslandene.
© UNICEF/Sokhin

5.200.000

5,2 millioner børn under fem år døde i 2019.

2.400.000

Heraf døde 2,4 millioner børn indenfor de første 28 dage af deres liv.

Hjælp UNICEF med at nedbringe børnedødelighed

Støt nu

Hvad gør UNICEF?

360 graders indsats

Alt, hvad UNICEF gør, påvirker vores arbejde for børns overlevelse: Når vi sikrer adgang til rent vand, åbner sundhedsklinikker, leder store vaccinationskampagner, vejleder mødre i at amme eller uddanner små sundhedsambassadører på skolerne, der kan lære fra sig om god hygiejne.

Alene det at få børn i skole har en stor forebyggende effekt. Børn, der lærer at læse, regne og skrive, har generelt en større chance for at klare sig på både kort og lang sigt.

Vi ved, at det nytter! Ikke kun, fordi tallene fortæller os det. Vi både hører, ser og mærker det, når vi møder de børn, vi hjælper!

Hvad kan du gøre?

Vi har brug for dig!

Vi ved, hvad der skal til for at redde flere børns liv. Men vi har brug for din hjælp!

Når du støtter UNICEF, giver du børn chancen for at overleve og udvikle sig og få den barndom, ALLE børn fortjener.

18-måneder gamle Rohingya-flygtning Mohammad Omeer bliver vaccineret for kolera i Bangladesh

18-måneder gamle Rohingya-flygtning Mohammad Omeer bliver vaccineret for kolera i Bangladesh. For din støtte kan vi vaccinere mange børn.
© UNICEF/Sokol

En lille koleraramt dreng hviler sig på et UNICEF-støttet behandlingscenter i Somalia.

En lille koleraramt dreng hviler sig på et UNICEF-støttet behandlingscenter i Somalia. Alle børn har ret til en chance for at overleve og udvikle en sund barndom.
© UNICEF/Knowles-Coursin

Hjælp UNICEF med at nedbringe børnedødelighed

Støt nu