7 hurtige fakta om toiletter

Find ud af, hvordan den simple opfindelse redder liv verden over

Hjem » 7 hurtige fakta om toiletter

Det vides ikke helt, hvem der opfandt toilettet. De tidligste toiletter, vi kender til, går helt tilbage til en ældgammel beboelse i Skotland fra år 3000 f.Kr. og et palads på Kreta, der blev bygget omkring år 1700 f.Kr.

Men lad os spole tiden hurtigt fremad til i dag: lige nu lever 60 procent af verdens befolkning – 4,5 milliarder mennesker – uden et toilet i deres hjem, der skaber forsvarlige sanitære forhold. Her er nogle grunde til, hvorfor toiletter er så vigtige:

 

1. Toiletter redder liv!

Toiletter redder liv! Uden basale toiletforhold spreder dødelige sygdomme sig ekstremt hurtigt. Over 750 børn under fem år dør hver eneste dag af diarré forårsaget af beskidt vand, mangel på sanitære forhold og dårlig hygiejne.

 

2. Skolebørn er tvunget til at holde sig

Ville du møde op i skole, hvis du ikke havde mulighed for at gå på toilettet i løbet af den lange dag? Én ud af tre skoler på verdensplan mangler toiletter med forsvarlige sanitære forhold, og 23 procent af skolerne har slet ikke et toilet.

3. Især piger går glip af uddannelse

Det er særligt pigerne, der går glip af uddannelse, når der ikke er toiletter på skolerne. Uden sanitære faciliteter er mange piger tvunget til at blive hjemme, når de har deres menstruation.

 

4. Toiletter er en fantastisk investering

For hver krone investeret i sanitet, kommer pengene ifølge WHO 5,5 gange tilbage.

 

5. Alt for mange mennesker må gå på toilettet i det fri

Alligevel er 892 millioner mennesker i verden stadig tvunget til at gå på toilettet i det fri – i vejkanter, buske og skraldebunker.

6. Landet er værst stillet

Om man har adgang til et toilet eller ej, handler ofte om, hvor man er født og bor: 90 procent af alle mennesker, der ikke har andre muligheder end at gå på toilettet i det fri, bor i landområder.

 

7. Det er tid til at gå på toilettet!

Det er tid til at gå på toilettet! For at give alle mennesker i verden adgang til sikre toiletter, er vi nødt til at tredoble vores nuværende indsats. Det betyder ikke kun flere toiletter, men også at give mennesker lysten til at bruge dem.

UNICEF arbejder i over 190 lande og territorier verden over. Igennem de sidste fire år har UNICEF hjulpet 70 millioner mennesker med at få adgang til basale toiletforhold i deres hjem, og vi har forbedret de sanitære forhold på over 51.000 skoler.

Hjælp UNICEF med at sikre gode toilet- og sanitetsforhold

Støt nu